Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

IOTA Ekibinin İnsanlara Tehditler Savurduğu İddia Edildi, IOTA’dan Yanıt Gecikmedi

Dünyanın en saygın ekonomi yayınlarından olan Financial Times, çarşamba günkü sayısında IOTA ile ilgili sarsıcı iddialar ortaya attı. Habere göre, IOTA ekibinin bazı üyeleri, projeyi sosyal medya mecralarında eleştiren kişilere tehditler savurarak onlara dava açacağını veya fiziksel şiddet uygulayacaklarını söylüyor.

IOTA Vakfı yönetim kurulu üyesi olan Ralf Rottmann ise konuyla ilgili soru yağmuruna tutulurken Rottmann, yönetim kuruluna daha yeni katıldığını ve olaylar ile ilgili bir bilgisi olmadığını belirterek, şunlar söyledi:

”Bildiğim sadece tek bir şey var ve o da IOTA Vakfı’nın iş birliklerine devam ettiği. Bunu yaparken de kiminle iş birliği yapacağımıza çok dikkat ediyoruz ve ortaklıklarımız zaten klasını belli ediyor. Ayrıca kendim hiçbir zaman bizzatihi IOTA ekibinden birinin böylesi bir çirkinliği herhangi birine karşı yaptığına şahit olmadım. Elbette ki sosyal medyada ateşli tartışmalar çıkıyor ancak bunun sınırları asla aşılmıyor. Bu konu hakkında haber takibini yapan basın mensuplarına teşekkür ediyorum.”

Financial Times’ın ortaya attığı iddia ise gerçekten ilginç. Geride bıraktığımız sonbahar aylarında MIT Media Lab tarafından IOTA’nın sisteminde bir açık saptandığına dair bir açık saptandığı belirtiliyor ve bu yazı Medium’da yayınlanıyor.

Ardından bahsi geçen açıklar geliştirici ekip tarafından kapatılıyor. Ancak MIT Media Lab’ın iddiasına göre bu açıklar; geliştirici ekip tarafından sistemde o dönem kasten bırakılmış.  Ancak bu araştırma metnini bir yazar Forbes’daki köşesine taşıyınca olanlar oluyor. Yine iddiaya göre yazıyı Forbes’da paylaşan yazara karşı IOTA Vakfı yönetim kurulu üyesi  Dominik Schiner, mesajlaşma uygulaması Slack aracılığı ile bir mesaj atarak ”Senin dayak yemen gerekiyor” ifadesini kullanıyor.

cryptocalamity

Olay, Twitter’da yayınlanan bir screenshot ile ayyuka çıkarken konuyla ilgili konuşan teknoloji danışmanlığı firması Post Oak Labs’în başkanı Tim Swanson ise şöyle konuştu:

”İşini düzgün ve dürüst bir şekilde ifa etmeye çalışan gazetecilere ve araştırma ekiplerine bir kere böyle bir tehdit savunursanız; sadece sektörün kendisinde hasta bir düşünce yaratmakla kalmazsınız. Ayrıca da bu insanların bundan sonra bağımsız bir şekilde işlerini yapmalarının önünde engel olursunuz ki bir gazeteciye yapabileceğiniz en kötü şeydir.”

IOTA’nın CEO’su David Sonstebo da Twitter üzerinden bazı Twitter kullanıcılarına ve bazı internet sitelerine karşın ağır ifadeler kullanmaktan çekinmiyor. Örneğin, bu yılın Şubat ayında IOTA’nın resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada TheNextWeb isimli siteye tepki gösterilmiş ve sitenin kasten yanlış bilgi içeren haber girdiği iddia edilmişti.

Sonstebo, yine ironik bir şekilde geçtiğimiz günlerde bir tweet atarak medya karşısında amatörce davrandığını itiraf etmiş ve şu ifadeleri kullanmıştı:

”IOTA’yı ve bu projeyi eleştiren insanlar karşısında sakinliğimi koruyamıyorum ve bu insanlara fazlasıyla dürüst davranıyorum. Böylesi güzel emeller ile yola çıkılmış bir projeye karşı sürekli suçlama ve yalan haberler servis eden insanlara karşı çıkmak beni kaba yapıyorsa, evet gerçekten de kaba bir insanım ve bu umrumda değil.”

Financial Times, yayınladığı makalede ayrıca IOTA’nın Troll ordusunun saldırısına ve tehditlerine maruz kalan başka kişiler de olduğunu ancak bunların açıklama yapmaktan kaçındıklarını çünkü şiddet görmekten korktuklarını da belirtti.

Yine Swanson da IOTA ile başından geçen bir anıyı paylaşırken, bir süre önce IOTA’yı eleştiren bir yazıyı Twitter’da retweet etmesinin ardından IOTA ekibinden bir kişi tarafından Skype üzerinden mesaj yağmuruna tutulduğunu ve kendisine gözdağı verilmesinin ardından retweet’i geri almak zorunda kaldığını iddia etti.

Konuyla ilgili cevaben konuşan IOTA yönetim kurulu üyesi Rottmann ise bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

”Timothy Swanson ve David Sonstebo 2013 yılından beri birbirlerini tanırlar ve kripto paralar ile alakalı geçmiş yıllarda sürekli tartışmalarda bulunmuşlardır. David, Swanson’un böylesi bir mesajı retweet ettiğini görünce ona Skype üzerinden ulaşarak ona gayet basit bir şekilde iki mesaj atarak ‘neden böylesi yanlış ve olumsuz bir haberi paylaşıyorsun dostum?’ demiştir. İkilinin arasındaki geçen konuşmanın hepsi budur ve sonrasında Swanson retweet’i geri almıştır. Ben burada bir gözdağı göremiyorum. Aralarında geçen konuşmanın screenshot’ını -ki Aralık 2017’de geçiyor- gördüm ve açıkçası bir insanın bundan alınacak bir yapıda olduğunu katiyetle düşünmüyorum çünkü ortada hiçbir şey yok.”

Sonstebo, Ocak ayında verdiği bir röportajda ise şu anda eleştri yağmuruna tutulan IOTA ekibi için ”Biz buraya mükemmel bir ekip kurduk ve bunu iyileştirmeye de devam edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Dünya çapında başarılı geliştiriciler, programcılar ve danışmanlar ile çalışıyoruz. Onlarla çalıştığım için çok mutluyum.” ifadelerini kullanmıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment