Bitcoin Madenciliğinde Merkeziyetçilik Problemi: Bitmain’in Gücü Yüzde 51’e Biraz Daha Yaklaştı
Bitcoin madenciliğinin, merkezileştiği iddialaarı son dönemde bir hayli fazla dile getirilen bir konu ve işin aslına bakılırsa, bu ifadeler; iddiadan öte birer gerçek haline gelmeye de başladı. Bitcoin madencilik devi Bitmain şirketi, geçtiğimiz hafta çıkarılan tüm Bitcoinlerin yüzde 42’sini tek başına üretirken, ağ gücünün yüzde 51’ini alma yolundaki hamlesinde dev bir adım daha attı.
Bitmain Yüzde 51’e Bir Adım Daha Yaklaştı
ASIC madencilik cihazı üreticisi ve kripto para madenciliği devi Bitmain’den yapılan açıklamada, geçtiğimiz hafta boyunca Bitcoin madenciliğinin yüzde 42’sini tek başına yaptı. Şirketin sahip olduğu BTC.com ve AntPool firmaları, sırası ile %26,6 ve 15,3’lük oranlar yakalayarak bu orana katkıda bulundu.
Pekin merkezli Bitmain Technologies Ltd. şirketi de, bundan önce 2017 yılı için çok çılgın kar rakamları açıklamıştı. Bu rakamların, 3 ila 4 milyar dolar arasında olduğu açıklanmıştı.
Bitmain, sektördeki rakiplerine; madencilik sürecindeki ekipmanlarını kendisi üretmeye başlayarak da dev bir darbe vururken, özellikle madenciliğe özel dizayn edilmiş ASIC cihazların, diğer ekran kartları kullanan madencilere göre büyük bir fark yarattığı da, her fırsatta dile getirilen gerçeklerden biri haline geldi.
Bitmain ayrıca madencilik havuzları da işletirken, bireysel madenciler bu havuzlara katılıp maaliyet düşürürken, onların ekipmanları da Bitmain’e katkı sağlıyor. Şirket, ayrıca bulut madencilik servisi de sunuyor. Bu şekilde kişiler; madencilik havuzlarından belirli bir hisse alarak bu işe katılıyor.
Bitmain ayrıca ASIC cihazları ile Bitcoin Cash de kazıyor. Hem Bitcoin hem de Bitcoin Cash aynı algoritmayı kullandığı için, eğer şirket Bitcoin Cash madenciliği yapmaya kalkmasa, bu yüzde 42’lik rakamın yüzde 45’e çıkacağı da kaydediliyor.
Bu rakam da, kilit bir sayı olan yüzde 51’e şirketi bir adım daha yaklaştırırken, bu rakam teorik olarak Bitmain’in Bitcoin ağındaki kontrolü ele geçirmesi anlamına geliyor.
Topluluk Tedirgin
Yüzde 51’lik rakam, kripto para piyasasındaki insanları ciddi manada endişeye sevk eden bir rakam olarak karşımıza çıkıyor. Bu rakam, genelde merkezi olmayan ve kopyalanamayan yapının artık olmayacağı anlamına gelirken; Bitmain’in de yüzde 51’i yakalayıp iyice devleşmesi; merkeziyetsizlik vaadi ile yola çıkan Bitcoin için pek de hayra alamet olmayacak gibi görünüyor.
Ancak, tarihe baktığımızda %51’lik bir rakam ilk kez bir firma tarafından yakalanmış olmayacak. 2014 yılında Ghash adında bir madencilik şirketi de yüzde 51’lik bir rakam yakalamış ve bu durum; Bitcoin topluluğu arasında büyük bir tartışmaya yol açmıştı.
Ghash’in o dönemde sunduğu çözümlerden bir tanesi de madencilerden, kaynaklarını farklı havuzlara taşımasını talep etmekti. Ghash’in yaptığı şeyleri, gelecekte de %51’i yakalayacak bir firmanın yapması bekleniyor ancak Bitmain bu kontrolü ele alırsa -ki büyük bir olasılıkla alacak- bu sefer işler biraz daha değişebilir. Çünkü Ghash, irili ufaklı madencilerin birleşmesi ile oluşan bir yapı iken, Bitmain ise tam bir madencilik devi ve böyle bir yol izlemesi pek de olası değil gibi duruyor.
Bu duruma bir başka çözüm de, tabii ki pek mümkün olmamakla birlikte, Bitcoin’in proof of work modelinden uzaklaşması olabilir. Ancak bu durum, güvenlik açıklarına sebebiyet verebileceği için pek de tercih edilmiyor. Benzeri bir durum, Monero’da yaşanmış ve toplulukta ciddi bir bölünme gerçekleşmişti.
Günün sonunda Bitmain, teorik olarak ağın yüzde 51’ine sahip olurlarsa, ağda bir atak gerçekleştirebilir ancak tabii ki böyle bir şeyin olması pek de mantıklı değil. Tabii ki bu durum, Bitmain’in saldırı alması ya da hacklenmesi durumunda işlerin daha kötü olacağı anlamına gelse de, neler olacağını elbette ki zaman gösterecek.