Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Zcash’te Hard Fork Heyecanı: Neler Yapmalı, Nasıl Hareket Etmeliyiz?

Gizlilik odaklı kripto para denince akla gelen isimlerden birisi olan Zcash’te ilk kez bir hard fork gerçekleşecek. Overwinter adı verilen bu güncelleme, Zcash topluluğunda büyük bir heyecan yaratmış durumda.

Overwinter Nedir?

Overwinter, Zcash ağındaki hataları düzeltip ağ performansını arttırmayı amaçlayan ve ağda gerçekleşecek olan ilk hard forka verilen isimdir. 26 Haziran tarihi itibariyle gerçekleşecek olan güncellemenin sonucunda, hali hazırdaki kullanıcıların hepsinin sistemi güncellemeleri ve buna göre hareket etmeleri gerekiyor.

Hard fork sayesinde ağdaki güncellemelerin daha efektif bir hal alacağı belirtilirken, aynı zamanda performansın arttırılacağı ve bunun da şeffaf gönderimleri ortaya çıkaracağı kaydediliyor. Zcash geliştiricileri, Overwinter’ı Zcash ağının gelecekte gireceği yola ve güncellemelere hazırlayacak bir araç olarak gördüklerini defaatle ifade ederken, bu sonraki güncellemelerden birisinin adı da Sapling olacak. Sapling’in Overwinter’a kıyasla çok daha geniş ve çok daha ciddi bir güncelleme olması bekleniyor ve ağın ölçeklenebilirliğini de iyileştireceği tahmin ediliyor.

Zcash web sitesindeki resmi açıklamaya göre, Overwinter güncellemesi hali hazırda birçok üçüncü şahıs/kurumdan destek alıyor ve almaya da devam edecek gibi görünüyor. Aralarında Binance, Bitfinex, Gemini, Poloniex ve diğer borsaların olduğu birçok kurum, bu güncellemeye destek vereceğini açıklarken, eğer siz de hizmet aldığınız kurumların adını görmediyseniz, konuyla ilgili onlarla iletişime geçebilir ve güncellemeyi destekleyip desteklemediklerini sorabilirsiniz.

Nasıl Güncelleyelim?

Bir borsa ya da bir cüzdan gibi servisler kullanıyorsanız; öncelikli olarak üstte de belirttiğimiz gibi onlara ağ güncellemesini destekleyip desteklemediklerini sorabilir ve ona göre hareket edebilirsiniz.

Eğer zcashd yazılımını kullanıyorsanız, hali hazırdaki tüm güncellemeleri yapmış olduğunuzdan emin olun. Eğer tek başınıza bir nod kullanmıyorsanız ya da bilerek eski kodu çalıştırma konusunda bir hareketiniz yoksa; güncelleme otomatik olarak size de yüklenecektir ve siz de Overwinter’ı kullanmaya başlayabileceksiniz.

Eğer cüzdanınızı da güncellediyseniz, para transferi yapmak için başka yapmanız gereken hiçbir şey olmadığını da belirtmek isteriz.

Ancak ben biraz evhamlıyım ve bu konulardan korkarım diyorsanız; kendinizi tamamen garantiye almak için şu dönemlerde para transferi yapmaktan kaçınmanız gerekebilir. Zcash’ten de bu yönde bir açıklama gelirken, ağ aktivasyonunun ve güncellemesinin başlamasından en az bir saat önce para transferlerinin durmasının sağlıklı olacağı kaydedildi. Çünkü o dönem yapılan gönderimler, ağ güncellemesi bittikten sonra resetlendiği için, arafta kalabilir ve bu da mağduriyet yaratabilir.

Blockchain Ayrımı Riski de Var

Eğer bu güncelleme Zcash topluluğu tarafından yeterli desteği görmez ve bazı ‘ağır toplar’ bu güncellemeyi redderse, Zcash için ufukta bir Blockchain ayrımı riskinin olduğunu da belirtmekte fayda var. Bu durum da, Zcash için rakip bir kripto para gelebileceği anlamına geliyor. Overwinter çok fazla bir şey vaad etmese ve esas olarak ağı gelecek güncellemelere hazır edebilmek için bir aracı görevi görse de, tabii ki de yeni özellikler de gelecek.

Temel olarak Overwinter tam anlamıyla baştan aşağı bir güncelleme vaad etmiyor ve bunu bilerek sürecin yakından takip edilmesinde yarar var. Overwinter, Zcash ağının gelecekteki durumunu tayin etmeye yarayacak ve daha ciddi güncellemelere sistemi hazırlayacak bir güncelleme olarak görülüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment