Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Piyasanın En Büyüğü Olmaktan Uzaklaşıyor

Kripto para piyasasının toplam piyasa hacmi yeni bir boyuta geldi ve 750 milyar $ sınırını da aştı. Ancak kripto para piyasasını her zaman ileriye taşımış olan Bitcoin, piyasa baskınlığı konusunda tüm zamanların kendi açısından en kötü dönemini yaşıyor.

Çok uzun süre boyunca Bitcoin piyasa baskınlığında aslan payının sahibiydi ancak şuanda Bitcoin’in piyasa baskınlığı yüzde 34’lere kadar düşmüş durumda ve bazı kesimlerden artık altkoinlerin devrinin başlangıcının yakın olduğuna dair sesler çıkıyor.

İlk oluştuğu zamanlarda Bitcoin düşük işlem ücretleriyle ve neredeyse anlık olarak gerçekleşen işlemleriyle birlikte para birimlerinde bir devrim olarak görülüyordu ancak bu özellikler gideli çok oluyor. Belki de bu özelliklerle birlikte Bitcoin kripto para piyasasındaki yeri de gidicidir.

Eskisi Gibi Değil

Her şey Bitcoin’in paranın, para birimlerinin, bankacılığın ve ekonominin kurulu düzenine meydan okumasıyla başladı. Başlangıçta bireyler kişisel özgürlüklerine kavuşmak adına Bitcoin’e katılırken tüccarlar da bireylere uyum sağlamak adına piyasaya dahil oluyordu. Tüm sisteme meydan okuyup daha iyi bir sistem sunan Bitcoin adeta mükemmel para birimiydi.

Şuanda Bitcoin’de ortalama bir işlem ücreti 20 $ boyutlarına gelmiş durumda. Bu senenin başında ortalama işlem ücreti 2 $ düzeyindeydi ve o zaman dahi insanlar Bitcoin’in artık ortaya çıkış gayesinden saptığını dile getiriyordu.

Bir kesim Bitcoin destekçisi Bitcoin’i Bitcoin yapan şeylerin düşük işlem ücretleri ve anlık işlem aktarımları olduğunu söyledi ve bunun sonucunda da Bitcoin Cash doğdu.

Şuanda Bitcoin mi yoksa Bitcoin Cash mi daha iyi gibisinden bir analiz yapmıyoruz. Bu iki kripto para hakkında düşünceleriniz ne olursa olsun kabul etmek gerekiyor ki orijinal Bitcoin, Satoshi Nakamoto‘nun olmasını istediği şey olmaktan çıktı.

SegWit2x ve Dijital Altın

SegWit2x’in uygulanmasıyla beraber şuanda Bitcoin ile ilgili sorun olarak gösterilen her şey (işlem ücreti, işlem bekleme süresi) çözülebilir ve Bitcoin daha kullanışlı bir para birimi haline gelebilirdi. Ancak devasa fiyat artışları yaşayan Bitcoin’in olduğu gibi kalması tercih edildi ve orijinal SegWit2x planı askıya alındı.

Dijital pazarlama kurumu Cooperatize.com’un kurucusu Roger Wu durumu şöyle özetliyor:

“En büyük mesele şu: insanlar Bitcoin ile ödeme yapmaya razı mı? Gerçek şu ki müşterilerimizin çoğu diğer iş yerlerinden oluşuyor ve diğer iş yerleri Bitcoin kullanmıyor.”

“Dijital altın” lakabını da üstüne alan Bitcoin adeta uçarcasına yükselirken insanlar da bu eşi benzeri görülmemiş fiyat artışını kaçırmamak, sektöre dahil olmak istedi.

Eskimiş

Problem şu ki Bitcoin artık kendi yolunu belirledi ve bu yol yüzünden, belki de dünyanın en yeniliğe odaklı sektörlerinden birinde “eskimiş” hale geldi. Piyasadaki her bir kripto paranın kendince bir değeri olduğunu düşününce Bitcoin’in dijital altın olma hedefi pek zorlu bir hedef değil.

En çok tanınan kripto paranın Bitcoin olduğu değişmez bir gerçek. Hatta sanıyoruz ki kripto paranın ne olduğunu bilmeyip Bitcoin’in ne olduğunu bilen insanlar vardır. Kripto paralar Dünya çapındaki ödemelerde yaygın olarak kullanılmaya başlansa en öne çıkan para Bitcoin olabilirdi. Ancak artık durum böyle değil.

Piyasada hem Bitcoin gibi “değer saklama aracı” olup hem de daha farklı avantajlara sahip koinler var ve artık insanlar altkoinlerin de değerinin farkına varmaya başladı.

Örnek Olarak Ripple

Bitcoin’e kıyasla epey farklı bir amacı olan Ripple 2017 yılında 36 kat gibi devasa bir büyüme yaşadı çünkü insanlar Ripple’in bankalar arasında bir ödeme sistemi olarak kullanıldığında neler başarabileceğinin farkında.

Ripple, Bitcoin’in sahip olmadığı yeniliklere, güçlere sahip ve bu da insanların ilgisini çekiyor. Ripple yalnızca örnek olarak verdiğimiz bir altkoin. Piyasaya yepyeni özellikler kazandıran onlarca farklı koin var. Vurgulamak istenen nokta şu ki Bitcoin artık piyasanın “sahibi” olmaktan uzaklaşıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment