Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Wall Street Bankası Müşterilerine Bitcoin’i Yasakladı

Wall Street bankalarından Merrill Lynch, JPMorgan CEO’su Jamie Dimon’ın yorumlarına benzer bir hamlede bulundu. Merrill Lynch bünyesinde çalışan finans danışmanlarının müşterileri adına Bitcoin ile alakalı yatırımlar yapmasını yasakladı.

Wall Street Journal’a göre büyük denilebilecek bankalardan olan Merrill Lynch bu kararı “ürünün standartlarının uygunluğu ve elverişliliği ile ilgili” endişeler duyduğu için aldı.

Merrill Lynch Karşı Çıkıyor

Merrill Lynch’in aldığı bu karar sebebiyle yaklaşık 17 bin danışman Bitcoin ile ilgili hiçbir şey yapamayacak. Müşteriler Grayscale Bitcoin Yatırım Fonu (GBTC) ticaretine girmek istese bile danışmanlar müşterilerin talebini yerine getiremeyecekler.

GBTC Wall Street’te Bitcoin ticareti yapılabilecek en uygun yerlerden biri. Burada Bitcoin ticareti, ticaretin epey resmi gerçekleştiği New York Borsasının aksine tezgah-üstü biçimde yapılıyor.

Yakın zamanda CME ve CBOE‘nin Bitcoin üzerinden vadeli işlem ticaretini başlatması özellikle kurumsal yatırımcıların kripto para piyasasına girmesi için yeni bir yol oluşturmuş oldu. Bundan önceki dönemlerde kurumsal yatırımcılar bu piyasaya girmeye biraz çekiniyordu çünkü kripto para piyasası yasal olarak düzenlenmiş değildi. Ancak artık CME ve CBOE gibi yasal olarak uygun borsalardan da Bitcoin ticareti yapabiliyor olmak kurumsal yatırımcıların çekincelerini giderdi.

Tabii alınan karar sonrası Merrill Lynch danışmanları yasal olarak düzenlenmiş Bitcoin ticaretine de dahil olamayacaklar.

Kararından Emin

Bilindiği üzere kripto paralar için, daha doğrusu Bitcoin için, görünmeyen ancak hissedilen bir mücadele var. Bir tarafta Bitcoin’i ve Bitcoin’in yaşadığımız dünyaya katabileceklerini savunanlar diğer tarafta ise Bitcoin’in hiçbir otorite tarafından desteklenmediğini ve çökmeye mahkum olduğunu savunanlar. Bitcoin’i desteklemeyen taraf genelde geleneksel denilebilecek bankalardan ve yatırımcılardan oluşuyor. Ancak son zamanlarda bu taraftan biraz daha az ses çıkıyor gibi.

Buna örnek olarak JPMorgan ve Jamie Dimon ilişkisini verebiliriz. Jamie Dimon birkaç ay önce Bitcoin’in “sahtekarlık” olduğunu söyleyerek epey iddialı bir yorum yapmış ve Bitcoin’i desteklemediğini açıkça belli etmişti. Ancak Jamie Dimon’ın CEO’su olduğu JPMorgan kurum olarak daha farklı düşünüyor gibi. Hatta Jamie Dimon Bitcoin’i desteklemezken JPMorgan destekliyor bile denilebilir.

Bitcoin üzerinden vadeli işlemlerin başlayacağına yönelik duyurularla birlikte Bitcoin fiyatı 20 bin $’a kadar çıkmayı başarmıştı ancak vadeli işlemler gerçekten başladıktan sonra Bitcoin’in performansında az da olsa bir düşüş yaşandı.

Eski bir Nymex yöneticisi olan John D’Agostino şuanda pek çok kişinin kripto para piyasasına girmeyi düşündüğünü ancak bunu yasal sınırlar içinde yapıp yapamayacağını merak ettiğini düşünüyor:

“Yasal olarak düzenlenmiş her borsanın her araştırma bölümü ‘Bunu yapabilir miyiz?’ diye düşünüyor. Bunların yaratacağı en fazla maliyet pazarlama alanında olacak. Eğer insanlar da bunun ticaretini yapmak istiyorlarsa, niye yapamasınlar? Bu adeta cennetten bir nimet.”

 

Kripto para piyasasına uygulanan bu yasaklar (Çin’in ICO yasağı, bankaların uyguladıkları yasaklar) kripto paralar hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmamaktan kaynaklanıyor olabilir.

Örnek olarak, pek çok Bitcoin destekçisi Jamie Dimon’ın kripto paralar hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmadığı için o yorumları yaptığını düşünüyor ve görünüşe göre aynı şeyler Merrill Lynch için de geçerli.

Teknoloji yatırım şirketi Wamda Capital’ın CEO’su olan Fadi Ghandour, Jamie Dimon ile ilgili şu yorumu yapmıştı:

“(Bitcoin) burada kalıcı. Jamie Dimon’ın bunun hakkında sahtekarlık algısıyla konuşmadan önce bunu anlaması gerekiyor. Onlarla konuşun, onları anlayın, onları düzenlemenin bir yolunu bulun. Anlamadığımız şeyler hakkında büyük konuşmayalım. Alçak gönüllü olalım, sakinleşelim, dünyaya ayak basalım ve öğrenelim.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment