Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Almak İçin Hala Geç Değil

Bitcoin 2017’ye 1000 $ civarlarında girmişken 2018 yılına 15,000 $’ın üstünde, yaklaşık 15 katlık bir büyümeyle başladı. Elbette ki bu denli büyük yükseliş birçok insanı kripto para piyasasından haberdar etti ve kripto paralara olan talep oldukça yükseldi

Bitcoin 2017’de medyada en çok konuşulan konulardan biri oldu. Peki Neden?

Herhangi bir “şeyin”, bir para birimi olmasına rağmen, yıllık  %1,410 oranında değer kazanması son derece sıra dışıdır. Tüm hisse senetleri için ortalama pazar kazancı yaklaşık %7 civarlarında. Dolayısıyla büyük bir tartışmanın kripto para etrafında yoğunlaşması şaşırtıcı değil.

Bitcoin 3 Ocak 2009’da kimliği hala bilinmeyen gizemli Satoshi Nakamoto tarafından keşfedildi. Nakamoto’nun kim olduğu konusunda birçok spekülasyon var. Büyük bir çoğunluk Nakamoto’nun bir grup programcının kullandığı tek bir takma ad olduğuna inanmaktadır.

Bitcoin’in amacı, banka ya da aracı firmalara bağlı kalmayan, onun yerine peer-to-peer(bire-bir) ağlar tarafından aktarılabilen bir para birimi olacaktı. Bu, merkezi olmayan bir para birimiyle kastedilen şeydi. Bitcoins, özel ve genel şifreleme anahtarlarının kodlanmasıyla oluşturulur; bu işlem, süper bilgisayarların her saniyede muazzam sayıda hesaplama yapmasını gerektirir. Blockchain, ağını güvence altına alıyor, yani ağ dolandırıcılığa karşı muazzam bir işlem gücüne sahip. Bu yapı, herhangi bir kişiden daha fazla işlem gücü sağlamakta. Sadece 21 milyon Bitcoin yaratıldı.

Başlangıçta Bitcoin’in alışılmadık altyapısı dolayısıyla insanlar pek anlayışlı davranmıyordu ve Bitcoin’e ilgi göstermiyordu. Banka gibi merkezi otoritesinin olmaması gibi durumlar yatırımcıları bu kripto paralara yatırım yapmak konusunda kararsız bırakıyordu.

Günümüze baktığımızda, bir yılda %1,410‘luk bir artışın görmezden gelinmesi, özellikle de hemen hemen bir gecede yeni milyonerlerin ortaya çıkmasıyla birlikte, pek mümkün görünmüyor. Bu yüzden 2017, Bitcoin’in halkın bilincine girdiği yıl olmuştur.

Bitcoin’in değeri tarihsel olarak ne kadar kazandırıp ne kadar değer kaybetti?

World Coin Index verilerine göre, Bitcoin keskin artış ve keskin, ani düşme eğilimli. Başlangıçta, Bitcoin’in değeri önemsizdi. BitcoinMarket.com, 17 Mart 2010 tarihinde Bitcoin başına 0,003 $ veya 1 $ için 333 BTC satış fiyatı ilan etmişti. Bir yıl sonra, 22 Nisan 2011’de Bitcoin değeri 1 ABD dolarına ulaştı. Ulaştığı ilk büyük “balon” fiyatı 31 dolar, sonra da 2 dolara düştü. İkinci büyük “balon” fiyatı 266 dolar, daha sonra 70 dolara düştü. Üçüncü “balon” fiyatı 29 Kasım 2013’te 1,242 dolara yükseldi. Bu süreçten sonra nadiren 1.000 dolara kadar yükselebildi. Mart 2015‘te 200 $ gibi düşük bir seviyeye ulaştı sonrasında genellikle 500 ile 800 $ arasında kaldı.

Bu eğilim, 2016 yılının sonuna kadar geçerliliğini korudu ve 1 Ocak 2017’de tekrar 1000 dolar işaretini kırdı. Bitcoin, 28 Kasım 2017’ye kadar 10.000 ABD dolarına yükseldi ve yükselmeye de devam etti. Haberin yayınlandığı bu tarihlerde de 15.000 $ civarlarından işlem görmekte.

Bitcoin için tehditler nelerdir?

Fiyat dalgalanmalarından da anlaşılacağı üzere, Bitcoin çok dalgalanan bir para birimi. Sonraki bir hafta bir yana, yarın bile Bitcoin’in değerinin ne olacağını kimse bilmiyor. Bitcoin’e bir para birimi olarak bakmak istersek, bu özelliği onun para birimi olması için pek uygun değil. 2009’da Zimbabwe’de yaşanan aşırı enflasyonun olduğu ulusal para birimlerine benziyor. Sonunda, yüz trilyon Zimbabwe doları tutarındaki banknotlar yazdırıldıktan sonra insanlar market alışveriş yapmak için paralarını mağazalara el arabalarıyla getirmek zorunda kaldı. Zimbabwe’nin Merkez Bankası, insanların el arabasıyla para getirmesinin tamamen uygunsuz olduğu için ulusal para birimini bastırmayı durdurdu. Bunun kullanıcılar için anlamı, şu anda Bitcoin’e yatırım yapmak kumar oynamak gibidir, son derece spekülatiftir.

Yakınlarda ortaya çıkan bir başka tehdit Bitcoin’in işlem ücretidir. Şu anda, Bitcoin ağı yalnızca saniyede dört işlem gerçekleştirebilir. 2017 yılı başında, bazı borsalar bir saat içinde işleminizi onaylamak için 19 cent talep etti. Haberin yayın zamanına göre bir saat içinde işleme koyulması yaklaşık 17 dolar, on dakika içinde işleme koymak için ise yaklaşık 29 dolar. İşlem masraflarının grafiği, Bitcoin’in değerinin grafiğine çok yakın.

Şu anda, finans hizmetleri sağlayıcısı The Motley Fool‘a göre Bitcoin altı ülkede yasaktır: Bolivya, Ekvator, Kırgızistan, Bangladeş, Nepal ve en son olarak Fas. Ayrıca, Rusya’nın maliye bakanlığı Eylül 2017’de kripto para ödemelerini yasaklamalarını önerdi. Bitcoin’i yasadışı yapan her ülke, Bitcoin’in değeri için bir risk oluşturuyor çünkü yatırımcıların güvenini azaltıyor.

Bitcoin fiyatına yönelik olası diğer tehditler arasında Devalüasyon bulunmaktadır. Büyük işletmeler Bitcoin’i kabul etmeyişi, Bitcoin’i çalmak için büyük Bitcoin borsalarını hedef alan bilgisayar korsanları ve bir çok yatırımcının firmalardan ziyade bireyler olması nedeniyle Bitcoin hakkındaki herhangi bir kötü haberin bir kartopu etkisi yaratmasının muhtemel olduğu görüşünde.

Bitcoin’e yatırım yapmayı düşünmek iyi bir fikir mi?

Teknoloji haberleri sitesi ARS Technica’ya göre, Bitcoin klasik bir yatırımcı balonu olmayabilir. Bitcoin şimdiye kadar tüm kötü olaylardan kurtuldu, her seferinde daha da arttı. Yıllar boyunca Bitcoin’in bu tutarlı biçimde iyileşmesi, küresel internetin dayanıklılığı ile birlikte bu ağın kapanmayacağı ve güvenin aniden sıfıra düşmeyeceği öngörülür.

Peki şimdi Bitcoin almalı mısınız?

Çoğu kişinin inandığı, güvenilir yatırım seçeneği, herhangi bir borsacılık tecrübesi olmayan yatırımcılar için “satın al ve saklam methodudur. Bu durumda yatırımcı asla mevcut mal varlığının %1’inden fazlasını Bitcoin’e yatırmamalıdır. Aldığı Bitcoin’i kendi donanımında veya kağıt cüzdanında saklamalıdır ve Bitcoin’i bir işlemde almaktansa belli bir miktarda her gün, her hafta veya her hafta küçük küçük yatırımlarla tüm yatırım yapılmalıdır.

Nihayetinde, kazanılan paranızı harcamanın ve Bitcoin’i satın almanın değerinde olup olmadığına karar vermek size aittir. Aklınızda olması gereken tek tavsiye: Asla kaybetmeyi göze alabildiğinden fazla yatırım yapmayın.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment