Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

CBOE Bitcoin Vadeli İşlem Opsiyonunu Kullanıma Sundu

İsmi CBOE olarak kısaltılan Chicago Board Options Exchange, Bitcoin ön ödemeli sözleşme (futures) alım satımlarını dün gece Türkiye saati ile 23:00’da kullanıma sundu.

Bu yıl sıklıkla büyüme sancıları geçiren Bitfinex ve Bithumb gibi kripto paralara özgü borsalara benzer bir şekilde, CBOE’nin platformu da sadece birkaç dakika içerisinde erişilemez hale geldi. Bunu takiben atılan bir tweet ile yavaşlık sorunlarının ve 404 hatalarının yüksek trafikten kaynaklandığı belirtildi.

“Websitemizdeki yüksek trafikten dolayı http://www.cboe.com/ adresini ziyaret eden kullanıcılar sitede yavaşlık ve çökme sorunları yaşayabilir. Alım satım sistemleriyse düzgün bir şekilde çalışıyor.”

2017 yılının başından beri kripto para kullanımlarının fiyatlara yansıması dudak uçuklatıyor. İnsanlar bu büyüyen piyasanın bir parçası olmak istediği için haliyle kripto para borsalarına saldırıyorlar. Tam olarak bu yüzden dev platformların sık sık çöktüğüne şahitlik etmiştik. Wall Street’teki işlemlerin başlamasıyla birçok kullanıcı sunucularda herhangi bir çökme sorunu yaşanmayacağını söylemişti, zira Wall Street’teki alım satım platformları halihazırda yüksek işlem kapasitesine sahip. Tabii CBOE’deki sunucuların bile çökmesiyle bunun doğru olmadığı kanıtlanmış oldu.

Fiyat Hala Kırılgan

Futures işlemleri yeni açılan Bitcoin’in fiyatı şimdiye kadar hiç görülmeyen bir volatiliteye sahip. İşlemler açılınca 1000$ yukarı fırlayan kripto para sadece birkaç dakika sonra bunun yarısı kadar geri düştü. Haberin yazıldığı sıradaysa fiyat yükselişine devam ediyor.

“Bunu izlemek çok ilgi çekici. Bitcoin’in fiyatı sadece 7 dakika içerisinde 1200$ yükseliyor, sonrasındaysa 1 dakikada 500$ geri düşüyor. Bunlar yaşanırken CBOE de sistemin düzgün çalıştığından emin olarak işlemleri başlatmak zorunda. Görünüşe bakılırsa CBOE futures işlemlerini daha açmadan devre kesiciler harekete geçecek!”

Piyasalardaki “duygusallığın” ne kadar büyük olduğunu söylemek güç. Ancak Reddit’te bulunan /r/BitcoinMarkets forumundaki kullanıcıların önemli bir kısmı futures marketi açılana kadar USD’de beklenmesi gerektiğini söylemişti. Geçtiğimiz haftalardaysa futures işlemleri sayesinde Wall Street yatırımcılarının fiyatı bilinçli bir şekilde aşağı çekeceği yönünde bir korku mevcuttu. Fiyatın şimdiki hareketlerine bakacak olursak bu korkunun da hafiflediğini söylemek mümkün. Ancak kripto para borsalarındaki kullanıcıların gergin olduğu da inkar edilemeyecek bir gerçek.

İşlemlerin açılmasının üzerinden 12 saatten fazla bir süre geçti, bu arada Coinmarketcap’teki fiyat endeksi de 16,650$ seviyelerinde geziyor. CBOE’de 2018 Ocak ayında süresi dolan futures sözleşmelerinin fiyatı şu anda 17,820$, Şubat ayındakiler ise 19,140$ olarak işlem görüyor.

Fiyattaki bu yükseliş CBOE’nin sitesinde “devre kesici” olarak adlandırılan bir özelliğin iki kere aktifleşmesine sebep olmuş. CBOE, piyasalarında devre kesici olarak adlandırılan bir yazılım sayesinde büyük fiyat oynaklığı olan marketlerdeki kullanıcıların dikkatli davranmasını sağlıyor. Eğer market %10 düşer veya yükselirse kullanıcılar 2 dakika boyunca alım satım gerçekleştiremiyor. Bu oran %20’ye yükselirse bekleme süresi de 5 dakikaya çıkıyor. Böylece kullanıcılar anlık bir panikle verilebilecek kararlardan uzak tutulmuş oluyor. Eğer Bitcoin’in yükselişi bu şekilde devam ederse 3. bir devre kesicisi durumu bile yaşanabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment