Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

CME Vadeli Bitcoin İşlemlerini Kullanıma Sundu

CME Group’un uzun süredir merakla beklenen Bitcoin vadeli sözleşme (futures) işlemleri oldukça “yeşil” bir trend göstererek başladı.

ABD’de Chicago bazlı en büyük futures platformu ünvanına sahip Chicago Mercantile Exchange borsası, Bitcoin’e özel futures işlemlerinin açılacağını aylar önce duyurmuştu. Ülkemizin saat dilimine göre işlemler 18 Aralık sabahı saat 2 sularında açıldı. 2018 Ocak ayı için olan sözleşmeler tam 20,650$’dan işlem gördü. Bu da CME’nin 19,500$ olarak belirttiği referans fiyatından 1150$ daha yüksek.

CME’nin websitesinde yayınlanan değerlere göre işlemlerin açıldığı ilk saat içinde 200’den fazla 2018 Ocak ayı tarihli sözleşme satın alınmış.

Yine borsanın sitesinden alınan verilere göre 2018 Şubat ayı için 1, Mart ayı için 2, Haziran ayı içinse 4 adet sözleşme satılmış. Süresi Ocak ayında biten sözleşmelerin toplam işlem hacmi ise haberin yazıldığı sırada 655 olarak belirtilmiş. Buna ek olarak, Ocak ayının dışındaki sözleşmelerin tamamı 20,000$’ın üzerinden işlem görüyor. Ancak bu sözleşmelerin yeteri kadar likiditeye sahip olmaması fiyatın da değişmemesine neden oluyor. Bunun anlamı da önümüzdeki günlerde bu sözleşmelerin fiyatı da 20,000$‘ın altına düşmesi olabilir.

Futures işlemleri açıldığından beri Bitcoin’in fiyatından daha yukarıdaki bir pozisyonda işlem gördüler. Coinmarketcap’teki verilere göre CME’nin futures işlemleri kullanıma sunulduğunda Bitcoin’in ortalama fiyatı 19,500$ civarında geziyordu.

CME Bitcoin Futures İşlemleri Sunan 2. Platform Oldu

Hatırlayacak olursanız geçen hafta Cboe de Bitcoin için futures işlemlerini yayınlamıştı. CME ve Cboe’den sonra piyasaya geçtiğimiz 7 gün içerisinde Bitcoin’i kurumsal yatırımcıların önüne sunan birden fazla çözüm getirilmiş oldu. Bununla birlikte önümüzdeki aylarda, haberini de yaptığımız gibi, finans endüstrisinde dev bir isim olan NASDAQ borsası ve Wall Street’ten Cantor Fitzgerald’ın da Bitcoin ile ilgili çalışmaları çalışmaları olacak gibi görünüyor.

Bütün bunlar güzel haberler ancak CME’nin işlemlerinden sonra marketin yavaşladığını gözlemlemek de mümkün. Cboe futures alım satım opsiyonunu ilk işeme koyduğunda site yoğun trafikten dolayı tamamen kullanılamaz hale gelmişti. CME’nin websitesi ise oldukça stabil bir hızda hizmet vermeye devam etti. Bunun nedeni tabii ki sunucuların daha yüksek bir işlem kapasitesine sahip olması olabilir, ancak işler bununla da bitmiyor. Futures işlemleri ilk açıldığında Bitcoin %6.0’lık bir küçülme göstererek 18,400$’a kadar geriledi. Futures işlemlerinin önümüzdeki günlerdeki etkisi nasıl olacak, bekleyip göreceğiz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1 Comment

  • Rubi Şahin
    Posted 12 Ocak 2018 - 21:29 21:29

    Ocak vadeki kontratı olanlar 20K civarında fiyattan kontrat yaptılar, ancak ocaktaki durumda fiyatların 14K civarlarında olacak mış gibi oluyor. Bu durumda BTC fiyatları nasıl etkilenir.

Leave a comment