Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin 20 Bin Dolar Sınırını Da Geçti

Bundan neredeyse bir ay önce ilk kez 5 haneli fiyatlara ulaşan Bitcoin, 20 bin $ olarak yepyeni bir rekor kırdı. Son birkaç haftadır oldukça değişken olan Bitcoin pek çok kez ani düşüşlere maruz kaldı ancak bu değişkenlik bu sefer olumlu bir ivme alarak tarihi bir rekorun kırılmasını sağladı.

2017 yılı genelinde neredeyse herkesin beklentisini aşmayı başaran Bitcoin, başta Wall Street’ten gelen vadeli işlem haberleri ve Lightning Network ile birlikte çok ciddi boyutlara gelmeyi başardı. 10 Aralık’ta vadeli işlem ürünlerini başlatan CBOE’nin ardından 18 Aralık’ta CME (çok daha büyük bir piyasa) da en büyük kripto para olan Bitcoin’in vadeli işlemlerine başlayacak.

Bu haberlerle birlikte gelen fiyat artışı piyasada adeta bir kartopu etkisi yarattı ve Bitcoin ticareti yapan kişi sayısı çok ciddi oranda arttı. Bu artış özellikle Coinbase’in kazandığı yeni kullanıcı sayısıyla ölçülebilir. Geçtiğimiz birkaç haftada Coinbase’in uygulaması birkaç kez Apple’ın “en çok indirilen uygulamalar” listesinde birinci sırayı çekmeyi başardı.

Şuanki fiyatına göre küçücük kalan 974 $ sınırıyla yıla başlayan Bitcoin 2017 yılı içerisinde %1950 büyüme kaydetti.

20 bin $ engeli aslında bazı piyasalarda çok daha erken kırılmıştı. Özellikle de ekonomik olarak kötü durumda olan Venezuela ve Zimbabwe gibi ülkelerin piyasalarında.

Pek çok yorumcu Bitcoin’in bu kadar hızlı ve kısa bir sürede 20 bin $ olabileceğini öngörememişti. Ancak tahmini en çok yaklaşan isim sanıyoruz ki Ronnie Moas. Moas Bitcoin fiyatının 2018 başında 20 bin $’ı göreceğini söylemişti. Kendisi maalesef 15 gün geç kaldı. Ancak Bitcoin, milyarder yatırımcı Mike Novogratz’i epey haksız çıkardı. Novogratz Bitcoin’in 2017 yılın 10 bin $ ile bitireceğini söylemişti ancak yıl henüz bitmeden Bitcoin bu tahminin iki katına ulaştı.

Fiyat açısından zaten sıklıkla rekor kıran Bitcoin, Dünya genelinde sektöründe bilinir isimlerin de ilgisini çekiyor. Teknoloji ve finans gibi sektörlerde oldukça bilinen önemli kişiler bu yıl Bitcoin hakkında epey fazla konuştular.

Tanınırlığı ve fiyatıyla pek çok ilgi toplayan Bitcoin aynı zamanda Venezuela gibi ülkelerde insanların “umudu” haline geldi. Vatandaşı oldukları ülkenin para birimi neredeyse değersiz hale gelen Venezuelalılar, en günlük işlerini halletmek için bile Bitcoin kullanmak zorunda kalıyorlar.

Bitcoin günümüz Dünya’sını pek çok açıdan böyle etkilemişken 2018 yılında devletlerin Bitcoin’e ne gibi düzenlemeler getireceği merak konusu. Türkiye’de de Bitcoin için yasal açıdan olumlu gelişmeler olması dileğiyle.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment