IOTA Kurucusundan Haberlere Cevap Geldi
IOTA eş-kurucusu Dominik Schiener’in son zamanlarda IOTA hakkında çıkan haberlere ve sorulara cevap olarak yayınladığı blog yazısı:
“FOMO (kaçırma korkusu) ve FUD (korku-belirsizlik-şüphe) döngüsü IOTA üzerinde etkisini gösterirken ve medya bizi sürekli olarak yanlış lanse ederken geçtiğimiz birkaç haftada veri pazarının etrafında oluşan karışıklığı ve iletişimsizliği netleştirmek için kamuya açıklama yapmak istedik. Bu sorun yüzünden kaynaklanan rahatsızlık için bizimle ilişkisi olan ortaklarımızdan ve genel olarak topluluktan özür dileriz.
IOTA’nın hem kar amacı gütmeyen Almanya merkezli bir kuruluş olduğu ve şuanda (yazım saatiyle) 10 milyar $ değerindeki bir token ekonomisi olduğu için IOTA’nın kamuya doğru yansıtıldığından emin olmak bizim, ortaklarımız ve token sahipleri için büyük önem taşıyor. Token sahiplerinin ortaya çıkan ‘sahte haberler’ yüzünden finansal zarar görmesinin yanında yanlış bilgilendirmeler bizim kuruluşumuza ve kuruluşla ilişkisi olanlar gereksiz ve zaman zaman uzun süreli zararlar veriyor.
Veri Pazarı- Arka plan
Veri pazarı, IOTA Foundation tarafından 35’ten fazla (yakında 40’a yaklaşacak) şirketle açık yenilikçi girişimi altında işbirliği yaparak dağıtılmış ana defter üzerinde veri pazarının nasıl kurulabileceği, üretime geçerken karşılaşılacak teknik ve yasal zorluklar ve veri demokratik hale geldiğinde ve özgürce hareket edebildiğinde belli sektörlerde kurulması beklenen uygulamalar konularında somut düşünce liderliği sunmak amacıyla oluşturuldu.
Websitedeki şirketlerin hepsi kamuya açık olarak veri pazarına ‘katılımcılar’ olarak katılmayı kabul etti. İlk iki başarılı web seminerinden sonra seçilmiş ortaklarla birlikte şuan için Mart’ın başlarına kadar devam etmesi beklenen pazarının devam ettiği süre içerisinde yayınlanacak somut kullanım durumu uygulamaları üzerinde çalışıyoruz. Belirtmek gerekiyor ki bu şirketlerin hiçbiriyle resmi bir ortaklığımız yok. Hatta veri pazarı için hiçbirinden böyle bir bağlılık talep etmedik.
Bazı platformlarda bahsi geçen “Cisco” ve “Samsung Group” şirketlerinin veri tabanıyla hiçbir bağlantısı yoktur. Yalnızca “Samsung Artik” (Samsung’un IoT platformu) kamuya açık şekilde katılıyor.
Microsoft Sorunu
Geçtiğimiz son birkaç günde medyada ve sosyal medyada ortaya çıkan ana konulardan biri Microsoft’un veri pazarıyla olan ilişkisinin sorgulanması oldu. Veri pazarındaki diğer her katılımcıya yaptığımız gibi Microsoft’tan da isimlerini ve bir alıntıyı basın bültenimizde kullanmak için izinlerini istedik ve verdiler. IOTA’nın proje boyunca iletişimde olduğu bir Microsoft çalışanı olan Omkar Naik, IOTA ve veri pazarıyla ‘ortak’ olmaktan neden heyecan duyduklarını söyleyen bir alıntı verdi. Bunların hepsi elektronik posta aracılığıyla yaptığımız yazışma ile sağlandı.
‘IOTA Foundation ile ortaklığımızdan heyecan ve yeni veri pazarı girişimine dahil olmaktan onur duyuyoruz. Bu yeni nesil teknoloji akıllı dünyayı hızlandıracak ve müşterilerimiz için olan gerçek dünya çözümlerinde, uygulamalarında ve denemelerinde yeniliği besleyen blockchain’in ardına geçecek.’ Omkar Naik, Microsoft
Veri pazarının kamu duyurusundan kısa süre sonra gazeteciler IOTA ve Microsoft arasındaki ‘ortaklık’ hakkında yazmaya başladılar. Bazıları ‘IOTA Microsoft ile ortak oluyor, Veri Pazarını başlatıyor’ gibi başlıklar kullandı. Bu, tamamen yanlış olmasının yanında aynı zamanda denememize aktif olarak katılan bilinir birkaç şirketin de canını sıktı. Bu sözde ‘ortaklık’ gazetecilere asla IOTA’daki ya da PR ajansımızdaki biri tarafından aktarılmadı. Basın bülteni, blog gönderisi ve veri pazarı websitesi açıkça belirtiyor ki Microsoft veri pazarının yenilikçi çalışmasında yalnızca ‘katılımcıydı’.
Düzeltmeler için bize ve Microsoft’a ulaşan gazetecilere söylediğimiz gibi Microsoft ile birlikte bu yanlış tanıtımın IOTA’nın resmi kanallarından değil, medyadan kaynaklandığını doğruladık. Bu yanlış aktarmaları kamuya açık olarak düzeltmeye çalışsak da bazı medya kuruluşları doğruluktan tamamen uzak olan IOTA’nın ortaklık konusunda medyayı kandırdığı konusunda yazmaya başladı bile. Bu ‘ortaklık’ iddiaları Omkar Naik tarafından sağlanan resmi Microsoft açıklamasına atfedilebilir. Başka hiçbir iletişimimizde veya yayınımızda Microsoft veya başka bir şirket için ‘ortak’ kelimesi kullanılmamıştır.
FOMO-FUD döngüsünün herhangi bir kripto para projesinin halka ilişkilerinde çok ciddi etkileri var ve bu duyurular ile yanlış iletişimlerin proje üzerinde -ister olumlu ister olumsuz- etkilerinin tam olarak ne boyutta olduğunu anlamak zor. Oldukça değişken kripto para piyasasını da hesaba katarken daha fazla zarar olmaması adına medyada oluşabilecek hataları hemen düzeltmek için hızlı hareket etmek gerekiyor.
IOTA açısından baktığımızda itibarımız ve halk tarafından nasıl algılandığımız bizim için büyük önem taşıyor. IOTA Foundation somut bir amaca hizmet eder: Dağıtılmış ana defter ile ilgili temel sorunları çözmek ve geleceğin dağıtılmış sistemlerini güçlendirecek yenilikçi çözümler üretmek. Proje için harcadığımız sayısız saatler ekosistemi güçlendirip IOTA’nın standart haline gelmesi için gereken tanınmayı sağlarken yazılım ürününü hazır etmek uğrunadır.
Bu sorunu ardımızda bırakabilmeyi ve gerçekten önemli olan şeye, pazarın kendisine odaklanmayı umuyoruz. Şuana dek 3 web semineri (2’si yayınlandı) ve 2 buluşma (Chicago’daki Bosch Connectory’de ve Paris’teki Microsoft ofisinde) gerçekleştirdik.
Takımımız topluluğun ümit ediyoruz ki yıl sonundan önce katılabilmesi için açık API üzerinde aktif olarak çalışıyor. IOTA Foundation ve pazara katılan şirketler işbirliği yapmaya ve ilk POClardan bazılarını geliştirmeye devam edecek. Bunların ilk sonuçlar gelecek hafta yayınlanacak. Üzerinde çalıştığımız akıllı şehir simülatörünü vitrine koymak için gerçekten sabırsızlanıyoruz. Bu IOTA ağının kendisi ve veri pazarı için kamusal stres testi aracı olarak iş görecek.”
1 Comment
berkant
Adamsın IOTA