Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Net Tarafsızlığına Vurulan Darbe Bitcoin’i Etkileyecek

FCC başkanı Ajit Pai sözde Net Tarafsızlığı yasaların iptal ederek özgür ve tarafsız internet kullanımına büyük bir darbe indirmeyi başardı. Bu da belli başla şirketlere Amerikalıların internet deneyimlerini şekillendirme gücü veriyor.

AT&T ve Comcast gibi şirketler artık müşterilerin belli başlı sitelere girmesini engelleyebiliyor veya müşterilere belli bir siteye girdikleri için fazladan ücret kesebiliyor. Bu gibi şirketler artık internette hangi sitelerin kullanılacağına karar veriyor.

Tamamen internet ortamında var olan ve bu gibi şirketlerin gözetiminde olan Bitcoin için bu durum epey kötü olabilir. Bitcoin ve benzeri sektörlerin geleneksel yatırımcıların gözünde nasıl algılandığını biliyoruz ancak bu gibi şirketlerin bu sektörlere nasıl bir bakış açısıyla baktığı henüz belli değil.

Öncelikli Borsa

ABD bazında baktığımız zaman günlük Bitcoin kullanıcılarının yaptıkları şeyler hemen hemen aynı şemayı izliyor.

Sıradan bir yatırımcı Coinbase’e giriyor; Ethereum, Bitcoin ya da Litecoin alıyor ve orada işlemlerine devam ediyor. Coinbase ABD’nin, hatta Dünya’nın en çok kullanılan borsalarından biri ve Net Tarafsızlığı yasaları olmadan oldukça kolay bir hedef olabilir.

Motherboard’a konuşan Fight for the Future avukatı Marvin Ammori şöyle söyledi:

“Ortalama bir insan Bitcoin, Ethereum ya da Litecoin almak için Coinbase’e giriyor. (Sektöre) girmenin genel yolu bir borsa üzerinden ve bunları engellemesi kolay. Eğer belli bir bölgedeki tekel sağlayıcı Comcast ise o alandaki öncelikli Bitcoin borsasını belirleyebilir.”

Muhtemel Felaket

Bunlar hala daha varsayım olsa da bu durum işin özünde Bitcoin ile savaşmak için yeni bir silahın yapıldığı anlamına geliyor. Mesela bu internet sağlayıcıları, hükûmetin veya diğer büyük kurumların etkisi altında kalarak kripto para borsalarına erişimi yasaklamanın yollarını bulabilir.

Coinbase ve diğer büyük kripto para borsaları insanları kripto para sektörünün güvenli olduğuna ikna etmek, bu yönde bir itibar kazanmak için çok uğraş verdi. Ancak tamamen kapanmaları ya da artık kullanılamayacak kadar engellenmeleri durumunda pek çok kripto para destekçisi zorda kalacak.

Bu internet sağlayıcıları Bitcoin’i kendi halinde bırakmaya karar verse bile yeni elde ettikleri gücü kullanarak Bitcoin borsalarından alabildikleri kadarını almaya çalışma ihtimalleri de bulunuyor. Öncelikli borsalara adı üstünde belli bir öncelik veriliyor olacak ve hiç şüphe yok ki “öncelikli” aslında “merkezli” anlamına geliyor.

Cornell University’de bilgisayar bilimi profesörü olan Emin Gün Sirer’e göre Coinbase gibi popüler siteler işlerine devam etmek adına internet sağlayıcılarına hızlı trafik elde etmek için para ödeseler bile, bireylerin kripto para kullanımı yine zora girebilir.

“Eşler-arası uygulamalar büyük ölçüde etkilenebilir çünkü hala daha internetteki en popüler 100 varış yeri arasında değiller. İnternet sağlayıcıları bu ilk yüze girmeyen hizmetlerin daha masraflı olduğuna karar verebilir ve bu masrafa kullanıcılar katlanmak zorunda kalır.”

“Benim endişem (bu durumun) kendi düğümünü yönetme yeteneğini etkileyeceği yönünde.”

‘Düğüm’ denilen şey bir kripto paranın merkezsiz ağını çalıştırmak için birbiriyle iletişim kuran pek çok bilgisayarlardan birini ifade ediyor. Düğümleri sıkıştırmak için bir hizmet sağlayıcının trafiği IP düzeyinde yönetmesi ve sadece belli bir protokole bakmaması gerekiyor.

Nereye Gidilecek?

Bu durum kripto para sektörüne akın eden pek çok yeni yatırımcının önüne engel koyabilir. Ancak sektöre yeni girmeyenler, zaten var olanlar ve kalmak isteyenler için durum daha kötü olabilir çünkü bu kişiler Bitcoin’in geçmişinde yaşadığı karanlık çağlara dönmek zorunda kalabilir. Darknet’te ve diğer illegal pazar alanlarında işlem yapmak…

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment