Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Fiyatı 10 Bin Dolar Oldu!

Bitcoin için belki de en büyük psikolojik sınır olarak 10 bin $ sınırı gösteriliyordu. Bitcoin bu sınıra gelmeyi başardı ve hala daha durmaya niyeti yok gibi görünüyor. Bir hafta boyunca 8 bin $ seviyelerinde dolanan Bitcoin, son birkaç günde ani bir artış göstererek önce 9 bin, şimdi de 10 bin $ seviyesine yükselmeyi başardı. Haber yazım saatinde Bitcoin fiyatı:

Kara Cuma sonrasında Bitcoin fiyatı 8 bin $ seviyesinden yükselmeye başlamıştı. Cumartesi günü 9 bin $ seviyesini zorlayan Bitcoin, pazar günü itibariyle 10 bin $ yolculuğuna başlamıştı. Bu yolculuk başarılı bir şekilde sonlandı ve Bitcoin tarihte ilk kez 5 haneli fiyatlara ulaştı. Yolculuk sonlandı derken elbette 10 bin $’a olan yolculuk sonlandı. Bundan sonra Bitcoin için yepyeni bir dönem başlıyor olabilir. Tüm bu artışın sebebi olarak ise piyasaya gelen yeni yatırımcı akımı gösteriliyor.

Ekonomik açıdan 2017 yılını tek kelimeyle özetlemek gerekse herhalde “Bitcoin” demek yeterli olurdu. Yılın başlarında bin doların biraz altında olan Bitcoin, şuanda 10 bin $ seviyesine kadar ilerlemeyi başardı. Ancak olay yalnızca Bitcoin’in kuru kuruya 10 bin $ seviyesine gelmesi değil. Önemli olan, bu seviyeye sağlam ve sağlıklı bir şekilde gelmiş olması. Gün geçtikçe daha popülaritesi artan Bitcoin, her gün binlerce yeni yatırımcıyla birlikte büyümeye devam ediyor. Hem fiyat hem de piyasa hacmi olarak. Son 24 saatte Bitcoin’in işlem hacmi 5 milyar $’ı aştı.

Önemli Duyurular

Bu yıl Bitcoin’in daha geniş kitlelere yayılmasında büyük rol oynayan çok önemli duyurular oldu. Meşhur analizlerin Bitcoin hakkında yorum yapmaları hem bireysel hem de belli düzeyde kurumsal yatırımcıları bu piyasaya daha ılımlı yaklaşmasına yol açtı.

CME’nin Bitcoin üzerinden standart vadeli işlemlere imkan tanıyacağını duyurmasıyla da birlikte finans topluluğunda Bitcoin’in yeri çok daha sağlamlaşmış oldu.

Bitcoin’in şuanda dünya genelinde medyadan gördüğü ilgi gerçekten inanılmaz boyutlarda. Bundan yalnızca bir sene önce Bitcoin takipçileri, yerel bir gazetede Bitcoin haberi gördüğünde heyecanlanırken şuanda Bitcoin neredeyse her yerde karşımıza çıkabiliyor. Artık “Bitcoin popüler oldu” demek yanlış olmaz.

Küresel Tanınırlık

Bitcoin’in yaşadığı bu büyüme belli bir bölgeden de kaynaklanmıyor. Venezuela‘dan Zimbabwe‘ye, Güney Kore‘den İsviçre‘ye Dünya’nın her yerinden toplumlar Bitcoin’e dahil oluyor. Oluştuğu günden bu yana Bitcoin’in uluslararası işlem miktarı artış gösteriyor.

Euro

İstatistikler gerçekten hayranlık verici ancak belki de en önemli şey bu istatistiklerin küresel çapta artıyor olması. Yani Bitcoin belli bir ülkede veya coğrafi bölgede değil Dünya’nın her yerinde büyümeye devam ediyor. Farklı ülkelerde Bitcoin’e olan talebin zaman içinde nasıl arttığını gösteren istatistikler, büyümenin ne kadar küresel olduğunu göstermeye yeterli.

Kısmen daha gelişmiş ülkelerin istatistikleri doğal olarak daha istikrarlı şekilde büyüme gösteriyor. Yukarıdaki grafikte Avrupa’da Bitcoin’e olan talep artışını görebilirsiniz. Göreceğiniz üzere ani yükselişlerden ziyade daha istikrarlı bir biçimde büyüme kaydediyor.

Ancak daha az gelişmiş ülkeler, Bitcoin ile yeni yeni tanışıyor. Bu ülkelerden birine örnek olarak Venezuela gösterilebilir. Aşağıdaki grafikte görebileceğiniz üzere Venezuela Bolivarı değer kaybettikçe Bitcoin’e olan ilgi adeta katlanarak artış gösteriyor.

Venezuelan Bolivar

Bitcoin’e Dünya’nın farklı yerlerinden erişmenin böylesine kolaylaşmasında önemli rol oynayan şeylerden biri de Bitcoin ATM’leri. Şuanda Dünya’da gündelik olarak 4.8 yeni Bitcoin ATM’si kuruluyor. Bitcoin’e talep arttıkça ATM şirketleri de bu talebe karşılık verecek ve bu sayı artmaya devam edecek.

Tüm bunlar göz önüne alındığında Bitcoin’in 10 bin $ sınırını aşması pek sürpriz sayılmasa gerek. Bitcoin daha fazla kabul görmeye devam ettikçe bu fiyat da artış gösterecektir. Bildiğiniz gibi kripto para piyasası oldukça hızlı değişebiliyor ancak kast ettiğimiz şey Bitcoin’in uzun-vadede yaşayacağı büyüme.

Tahminler Gerçek Oldu

Bundan yalnızca birkaç gün önce Mark Novogratz, Bitcoin’in 2017 sonunda 10 bin $ seviyesini göreceğine dair bir yorumda bulunmuştu. Bitcoin, Novogratz’i haklı çıkarmasına çıkardı ancak biraz erken oldu. Yılın bitmesine hala daha 1 ay varken Bitcoin 10 bin $ olmayı başardı ve önümüzdeki bir ay içinde ne kadar gelişme göstereceğini yalnızca zaman gösterecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment