Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Balon Olmaktan Çok Uzak

Dün toplam değeri 300 milyar $’ı geçen kripto para piyasası, insanı hem ümitlendiriyor hem de dehşete düşürüyor. Bundan yalnızca 10 sene önce ortaya çıkmış bu kripto paralar, böylesine kısa bir süre zarfında astronomik düzeylere ulaştılar.

Bitcoin ortaya çıkalı neredeyse 10 yıl oluyor ancak bu 10 sene içinde Bitcoin için en önemli olan yılın 2017 yılı olduğunu söylesek sanıyoruz yanılmayız. 2017’nin başında 800 $ olan Bitcoin fiyatı şuan 10 bin $’ın kapılarını zorluyor. Yaşanan fiyat artışının yanında Bitcoin’in bu yıl dünya genelinde çok daha fazla popülerlik kazanmış olması da var. Tüm bunların yanında hatırlamak gerekiyor ki 2017’nin bitimine hala daha koca bir ay var. Kripto para piyasasında bildiğiniz üzere 1 ayda çok fazla şey olabiliyor.

Kripto paralar şuanda belki de dünya tarihinin en etkileyici performansını gösteren “varlık” (asset) türü durumunda. Ancak hala daha kripto paraların tüm dünyaya yayılacağını söylemek için biraz erken çünkü Bitcoin’in hala daha devasa bir potansiyeli bulunuyor.

Bitcoin ve Altın

Kripto para piyasasının 300 milyar $’ını göz önünde bulundurup Bitcoin’i diğer mal varlıklarıyla kıyasladığımızda görüyoruz ki Bitcoin‘in hala daha gitmesi gereken zorlu bir yol var.

Pek çok kişi Bitcoin’in “yeni altın” ya da “dijital altın” olduğunu söylüyor. Bu söylem ne kadar doğrudur ne kadar yanlıştır bilinmez. Bilinebilecek şey ise altın piyasasının şuanki toplam piyasa hacmi. Şuana kadar kazılmış bütün altınların toplam değerinin yaklaşık 7.8 trilyon $ olduğu hesaplanıyor. Bu altın miktarının çok büyük bir kısmı takı, aksesuar gibi sektörlerde kullanılırken yaklaşık 1.6 trilyon $’lık kısmı özel yatırım amaçlı kullanılıyor.

2016’da yapılan araştırmaya dayanarak diğer piyasalarla da kıyaslama yapılabilir. Yine bir yatırım aracı olarak kullanılabilen hisse senetlerinin toplam hacmi 55 trilyon $’a dayanıyor. Emlak piyasasının toplam hacmi ise 200 trilyon $’ı aşmış durumda.

Olmasın Gerekenden Daha Değerli Değil

Dediğimiz gibi kripto para piyasası ve özellikle Bitcoin çok kısa bir süre içinde çok büyük bir aşama kaydetti. Ancak bu kadar hızlı büyüyüp, hacim olarak hala daha böylesine küçük kalması insanların bu sektörü “balon” olarak görmesine yol açıyor.

İkamete uygun emlak sektörü, varlığa dayalı menkul kıymetleştirme, hisse senetleri, ticari emlak sektörü, tarım arazisi, altın ve kripto para piyasası birbiriyle kıyaslandığı zaman kripto para piyasası, yalnızca 0.3’lük (300 milyar $) bir yer kaplıyor. Diğer mal varlıklarıyla kıyaslandıklarında kripto paraların yalnızca 0.3’lük bir paya sahip olmaları, kripto para piyasasına “kocaman bir balon” yakıştırması yapmanın aslında biraz yersiz olduğunu gösteriyor.

Small Change

Konu “balon” olmaya ve gereğinden fazla değer görmeye geldiğinde bilinir Bitcoin destekçilerinden Ronnie Moas şu yorumda bulunuyor:

“Hisse senetleri, tahviller, nakit ve altın birleştiğinde elimizde 200 trilyon $ para oluyor ve bana sorarsanız bunların hepsi gereğinden fazla değer görüyor. Bu 200 trilyon $’ın yüzde birinin yarısı (1 trilyon $) Bitcoin’e gelse Bitcoin şuanda Dünya’nın en değerli şirketi olan Apple Computers’tan (752 milyar $) daha değerli hale gelir.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment