Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Elon Musk Gerçekten Satoshi Nakamoto Olabilir Mi?

Elon Musk çağımızın en büyük vizyoneri, mucidi ve girişimcisi olabilir. Kendisinin dünyayı ve ötesini değiştirme kapasitesine sahip birden fazla şirketi var, bu da girişimcilik alanında oldukça nadir rastlanan bir olay.

Elon’un uzay araştırmaları şirketi SpaceX, verimli roketler tasarlayarak Mars’ta koloni kurmayı hedefliyor. Hyperloop, toplu taşıma endüstrisini kökten değiştirecek, Boring Company ise şehirleri tüneller aracılığıyla birbirine bağlayacak. Tesla’yı zaten duymayan yoktur, Dünya’nın en iyi elektrik arabalarını tasarlayan ve üreten bir yenilenebilir enerji şirketi. Aynı zamanda Zip2 ve Paypal gibi başyapıtları da mevcut, ancak şu anda bu şirketlerin başında değil. Peki acaba 46 yaşında bu kadar çok şey başaran Elon Musk, Bitcoin’in de gizli yaratıcısı olabilir mi?

Kripto paralar halk arasında popülerleştikçe Satoshi Nakamoto ‘takma adını‘ kullanan kişi veya kişilerin kim olduğu merakı da artmakta. Geçtiğimiz günlerdeyse SpaceX’te staj yapmış bir Yale Üniversitesi öğrencisi Sahil Gupta’dan çok ilginç bir iddia gelmişti. Kişisel Medium blogunda yazan Gupta, Elon Musk’ın Satoshi Nakamoto olabileceğini iddia etti, üstelik bunu destekleyen oldukça sağlam maddeler de sundu.

Sunulan Maddeler Oldukça İnandırıcı

Öncelikle Gupta’ya göre Bitcoin ve Blockchain teknolojisi, C++ olarak adlandırılan programlama dilinde çok iyi yetenekleri ve köklü geçmişi olan biri tarafından tasarlanmış. Elon Musk’ın da bu dili uydu teknolojileri şirketi SpaceX’te yoğun olarak kullandığı biliniyor. Aynı zamanda 2013 yılında Hyperloop şirketi hakkında Musk tarafından paylaşılan bir yazı, Elon’un ekonomi ve kriptografi alanlarında ne kadar bilgili olduğunu kanıtlar nitelikte.

İkinci olarak Gupta, Musk’ın insanlığın her zaman kaçındığı sorunları alışılagelmedik bir yolla çözmeye çalıştığını da belirtti. 2008 ekonomik krizinde insanların merkezi bankalara ve hükümetlere olan güveni büyük bir şekilde sarsılmıştı. Bitcoin de basit bir şekilde anlatmak gerekirse bu güvensizlik ortamının sonucu olarak görülen, merkezi olmayan bir para transfer sistemi.

Son olarak Musk, Bitcoin ve kripto paralar hakkında hep sessiz kalmıştı. Hatta bir keresinde para birikiminde hiç Bitcoin olmadığını bile söylemişti. 3 yıl önce kripto paralar üzerindeki görüşü sorulduğunda verdiği cevapsa şakayla karışıktı, ancak eminiz ki insanların durup düşünmesine yol açmıştır ve açmaya da devam edecek.

(İlk Tweet:)”Elon, kripto paralar üzerindeki görüşlerin nelerdir?”

(İkinci Tweet:)”Eh, artık Satoshi Nakamoto açığa çıktığına göre daha fazla tartışmaya gerek yok… 🙂

Satoshi Nakamoto’nun ismi ilk kez 9 yıl önce Bitcoin proje tanıtım makalesinde görülmüştü. Bu kadar zaman sonra Elon Musk’ın isminin bu olaya karışması oldukça ilgi çekici. Bununla birlikte, Satoshi Nakamoto’nun tek bir kişi olmadığı, ancak bir grubun bu isim altında çalıştığını iddia edenler de mevcut.

Elon Musk Söylentileri Yalanladı

Bu söylentiler bir süredir kripto para piyasasının ortasına oturmuş olsa da Elon söylentileri bugün Twitter üzerinden yalanladı.

“Doğru değil. Bir arkadaşım bana birkaç yıl önce BTC göndermişti, ama şimdi nerede bilmiyorum.”

Sahil Gupta blog yazısında Satoshi’nin bir grup çalışması olabileceğine de yer vermişti.

“Satoshi bir Elon Musk, Nick Szabo ve Hal Finney ortaklığına verilen ad olabilir. Ancak daha da muhtemel bir sonuç var: Elon Musk, diğer ikisinin hazırladığı araştırma yazısını okumuş ve onlardan esinlenmiş, ardından da tek başına Bitcoin’i yaratmış olabilir.”

Craig Wright Değil, Elon Musk Değil, Peki Kim Bu?!

Bitcoin’in fiyatı 10,000$’ı görmüşken uzun süredir gündemde olan Satosji Nakamoto kimdir sorunsalı daha da alevli bir şekilde devam ediyor.

Avustralyalı Craig Wright, bir süredir kendisinin Satoshi Nakamoto olduğunu kanıtlamaya çalışıyordu. Ancak emeklerini boşa harcamış gibi görünüyor, zira Twitter üzerinde CoinDesk ile tartışmaya giren Wright, ağzından üstü kapalı bir şekilde Satoshi olmadığını kaçırmıştı.

“Craig Wright Satoshi Nakamoto olmadığını yanlışlıkla itiraf etti.😂”

Elon Musk ise BTC ödemesinin nerede olduğunu bilmediğini belirtti, ancak hala akıllarda soru işareti bırakmadı değil. Sonrasındaysa şakaya vurarak Marslı olduğunu da ekledi.

(İlk Tweet:)”Elon bir uzaylı.”

(İkinci Tweet:)”Daha önce de dediğim gibi, ben kesinlikle Marslıyım.”

Gupta blog yazısında oldukça umutluydu, hatta yazının sonunda Elon Musk’ın Bitcoin’in Vitalik Buterin’i olduğunu bile söyledi. Bilindiği gibi Ethereum’un ortak kurucusu Vitalik Buterin, kripto paranın gelişmesi için inanılmaz çabalar harcıyor.

“Eğer Elon gerçekten Satoshi ise bu olay eninde sonunda herkes tarafından farkedilecek. Ancak bunun biran önce olması çok daha iyi olurdu, çünkü Elon Bitcoin’in ‘kurucu babası’ (ABD’nin kurucularına verilen isim) olarak kripto paranın gelişmesinde yardımcı olabilirdi. Aynı rolü Ethereum için Vitalik Buterin üstleniyor.”

“Elon, eğer gerçekten Satoshi isen bir an önce itiraf et… Eğer değilsen de dünyayı daha iyi bir yer haline getirdiğin için teşekkürler.”

Elon ne kadar yalanlarsa yalanlasın, kendisinin Satoshi Nakamoto olma olasılığı oldukça yüksek. Bu iddiaların tersini kanıtlamak uzun bir süre alabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment