Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ana Medya Kaynakları Bitcoin’i Sevmedi

Ana akım medya kaynakları görünüşe göre Bitcoin’in fiyatının 10,000$’a yaklaşmasından mutlu değiller. Hatta okurlarıyla yalan yanlış, korku salan haberler paylaşmaya başlamışlar bile.

Sözde piyasa analistlerinin ‘balon’ ve ‘kontrolden çıkan yatırım’ sözlerini alıntılayan haber kaynakları, hisse senedi marketlerine göre vahşi bir şekilde başarılı olan Bitcoin piyasasına soğukluk duyuyorlar. Bunun son örneği ise yayın hayatına Birleşik Krallık’tan devam eden Guardian gazetesi.

Gazeteye röportaj veren Londra bazlı ETX Capital şirketinde üst düzey analist olarak görev yapan Neil Wilson, Bitcoin’i şimdiki yüksek fiyatından alan herkesin “büyük bir aptal” olduğunu söyledi…

“Bitcoin yatırımları bir ürün veya para birimi almak gibi değil. Buna yapılan yatırımlar, sadece 21 milyon hissesi olan, hisse sahiplerine tek kuruş bile vermeyen bir şirketten hisse almak gibi bir şey.”

“Bitcoin’in değerli olduğu tek zaman, önceki alış fiyatından daha fazla ödemek isteyen bir yatırımcı varsa oluyor – bu kişi de büyük bir aptaldır. Bitcoin’in hiçbir şekilde gerçek değeri yok, bundan da içine pompalanan hava spekülasyon olan dev bir balon olduğu sonucunu çıkarabiliriz.”

Balon Tartışmaları Büyümeye Devam Ediyor

Bitcoin’in iyi bir yatırım aracı olduğunu söyleyenlerden, balon kokusu alanlara kadar, Bitcoin’in balon olduğu konusundaki düşünceler finans topluluklarını ikiye bölmüş vaziyette. Wilson’un balon iddialarını çürütecek bir çalışma da yapılmış bulunuyor. Twitter’da Charlie Bilello adlı bir kullanıcı, fiyat 2000$, 7000$ ve 8200$ iken aynı anketi tekrarlamış. Ankette sorulan soru, “Bitcoin şu anda ne durumda?” şeklinde.


Gelen cevaplar ise oldukça ilgi çekici. Fiyat 2000$’ken kullanıcıların %51’i Bitcoin’in bir balon olduğunu düşünürken, anket 7000$’da tekrarlandığında bu oran %43’e iniyor. Aynı anket 8200$’da da tekrarlanmış, bu durumda da balon düşüncesi içinde olan insanların oranı %39’a inmiş. Hatta fiyatın ‘olması gerektiğinden daha düşük’ seçeneğini işaretleyenlerin oranı 2000$ anketiyle karşılaştırıldığında %15’ten %34’e yükselmiş. Yani Bitcoin’in gelecekteki başarısına olan inanç büyük bir şekilde artmış demek mümkün.

Ne olursa olsun, Neil Wilson aynı zamanda Dünya’nın en eski şirketlerden biri olan General Electric’ten bile daha fazla piyasa değerine sahip olan Bitcoin’in son zamanlarda “çok önemli bir meşruluk” kazandığını söylüyor. Bunun arkasındaki en büyük sebebin CME Group’un Aralık ayında açacağı ön ödemeli sözleşme işlemleri olduğunu tahmin etmek zor değil.

Piyasadaki isimler arasındaki düşünce ayrılığı daha da artarken, sosyal medyada sözü geçen bir isim olan Branden Hampton da Pazar günü balon tartışmalarına yeni bir görüş getirdi.

“Bitcoin 10,000$‘dan, Ethereum da 500$‘dan sadece kıl payı uzaklıkta. Artık resmileşti: Eğer biri kripto paralara dolandırıcılık veya balon diyorsa, yüzüne bir şaplak atılmasını hakediyor demektir.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment