Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Jim Rogers: “Bitcoin Balon Kokuyor”

Biz balon haberi yapmaktan bıktık, ‘analistler‘ balon kokusu almaktan bıkmadı. Bu sefer de ünlü yatırım gurusu ve Rogers Uluslararası Varlık Endeksi RICI’nin kurucusu olan Jim Rogers, Bitcoin’den bir balon “kokusu aldığı” yönündeki düşüncelerini dile getirdi. Son yayınladığı yatırım önerisinde birçok finans alanında yapılacak yatırımların yukarı eğilimli olduğunu belirten Rogers, Bitcoin ve İsviçre Frangı için aynı konuşmadı.

75 yaşındaki Jim Rogers, Bitcoin’i kaçırdığını itiraf ediyor. Hatta Bitcoin’in ne olduğunu bile bilmediğini söyledi, ancak “Bu her neyse tamamen kaçırdım” şeklinde bir açıklamada bulundu. Yine de Rogers, Bitcoin’in bir balon olduğunu teknik bir bakış açısıyla gerçekleştirdiği ‘koku testi’ sayesinde anlamış gibi görünüyor:

“Bitcoin tarih boyunca gördüğüm çeşitli balon marketler gibi görünüyor ve kokuyor.”

Gerçek Uzmanların Yayınladığı Analizler Ne Gösteriyor?

Rogers’ın açıklamasıyla tamamen çelişen analizler de mevcut. Örneğin piyasalar hakkında oldukça karamsar olmasıyla bilinen Fundstrat’ın kurucusu Tommy Lee, Bitcoin adlı ‘yeni doğan teknolojik para zımbırtısının’ yakında 14,000$’a ulaşacağını söyledi.

Endüstrideki büyük isimler de bu analizle benzer bir fikre sahip. Fiyattaki ani yükseliş, Bitcoin’in illaki bir balon olduğu anlamına gelmiyor. Tam tersine, buna benzer yükselişler kitleler tarafından Bitcoin’in benimsenmesine işaret ediyor olabilir. Narrative Network’un kurucusu Ted O’Neill, bu konuda bir açıklama yapmıştı:

“Geleneksel anlamda bir balon, satılan bir malın fiyatının normalden çok daha yükseğe çıkarak taşmasına denir. Bitcoin de son zamanlarda astronomik seviyelerde yükseldi evet, hatta gelecekte piyasa olgunlaşana kadar vahşi fiyat dalgalanmaları da yaşanabilir. Ancak bana göre Bitcoin’in değeri hala çok yüksek değil, özellikle gezegendeki toplam paranın 60 trilyon $’a eşit olduğunu düşünürseniz. Bitcoin ise şu anda 136 milyar $, bu da toplam paranın sadece %0.2’si demek. Bitcoin hem yastık altına atılan bir yatırım aracı olarak, hem de bir para birimi olarak iyi yerlere gelecek. Bu da piyasa değerinin çok daha fazla olmasını bekleyebiliriz anlamına geliyor.”

Kurumsal yatırımcıların birçoğu Bitcoin’i koklayadursun, teknolojiyle içli dışlı olan uzmanlar kripto paraların bir balondan çok uzak olduğunu düşünüyor. Son zamanlarda Wall Street’te artan tartışmalar da Bitcoin’in başarısının bir göstergesi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment