Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Jamie Dimon, JP Morgan İle Çelişiyor

Bilindiği gibi JPMorgan Chase bankasının CEO’su Jamie Dimon, daha önce Bitcoin ilgili oldukça çarpıcı sözlere imza atmıştı. Tam olarak bu yüzden, bankanın Blockchain ve kripto para piyasasına bakış açısını anlamak oldukça zor.

Uluslararası bankacılık ve finansal hizmetler devi JPMorgan, Chicago Ticari Borsası CME’de Bitcoin ön ödemeli sözleşmelerini (futures) kullanıma sunacağını açıklamıştı. Ancak bankanın başındaki isim daha önce bu tutumla tamamen çelişen açıklamalarda bulunmuştu.

“İnsanların sıfırdan para birimi oluşturduğu ve yatırım yapanların akıllı olarak nitelendirildiği bir iş modeli olamaz. Bitcoin lale çılgınlığından çok daha kötü, sonu iyi bitmeyecek. Eninde sonunda patlayacak, çünkü kripto paralar tamamen dolandırıcılık.”

Bir Saniye, Nasıl Yani?

Gezegendeki en büyük finansal kurumlardan birinin CEO’su kripto paraların dolandırıcılık olduğunu iddia ediyor, ancak kendi şirketi konu üzerinde çalışmaya başlamış bile… Başkan Dimon’un düşünceleri ve bankanın planladığı iş modeli arasında çok büyük bir fark ve tutarsızlık mevcut gibi görünüyor.

Üstelik Bitcoin’in 9700$’a vurmasıyla birlikte insanların buna ve diğer altkoinlere olan duygusal bakış açısı stabil bir şekilde değişim içinde.

Hatta önümüzdeki haftalarda CME Bitcoin futures işlemlerini kullanıcılara açtığında Jamie Dimon ve benzeri görüşte olan kişilerin düşüncelerini değiştirmesi bile hiç şaşırtıcı olmazdı.

Hatırlayacak olursanız Kasım ayında JPMorgan Chase’in İsviçre’deki ofisleri büyük dolandırıcılık ve sahtecilik suçlamalarına maruz kalmıştı. Bunu göz önünde bulundurursak, bankanın mümkün olan her yolla kazanç elde etmeye çalışması hiç de mantıksız değil; zira işin içinde Bitcoin varsa kazanç da var demektir.

İşin doğrusu, Dimon gibi alanındaki büyük isimler tek bir açıklamayla bütün piyasayı manipüle etme yeteneğine sahip. Dimon’un Eylül ayında yaptığı açıklama, Bitcoin’in büyük bir düşüş içine girmesine sebep olmuştu. Bu da kendisinin finans alanında ne kadar söz sahibi olduğuna dair bir kanıt niteliğinde.

Belki de Dimon da pastadan bir dilim almak istemişti, ancak fiyat çok yüksekti. Bu yüzden Bitcoin’i suçlamış, fiyatı düşürmüş ve kripto paraya büyük miktarlarda yatırım yapmış olabilir. Bu tabii ki sadece varsayım, ancak para için marketin manipüle edilmesi oldukça yaygın bir durum.

Bitcoin, Bitcoin Cash ve Ethereum yükselirken çeşitli hükümetler, bankalar ve finansal kuruluşlar da piyasaya giriş yapmaya çalışıyor. Tabii ki bu durumda kripto paralar üzerindeki pesimist düşüncelerin ve negatif atmosferin gelecek aylarda değişmesi bekleniyor. 2017 kripto paraların normal kullanıcılar tarafından bilinmeye başladığı bir yıldı; 2018 ise fiyatların daha da uçuşa geçmesi için mükemmel bir zaman gibi görünüyor.

Büyük Yatırımcılar Yolda

Dimon Bitcoin üzerinde gevezelik yapadursun, eski yatırım fonu yöneticisi ve milyoner Mike Novogratz kripto paraları her yönüyle destekliyor.

Novogratz Bitcoin’in bir balon olduğu ihtimalini kabul etmişti. Ancak bununla birlikte kripto paranın önümüzdeki yıl 10,000$ olacağını öngörüsünde de bulunmuştu. Bitcoin’in bu hafta başındaki inanılmaz başarısını düşünürsek Novogratz’ın öngörüsü çok daha erken gerçekleşecek demek mümkün.

“Sürüyle gelen talebi şimdiden duyabiliyorum. San Francisco’da birkaç büyük kurumsal yatırımcıyla buluştum, kendileri hala tam olarak işin içinde sayılmazlar, ancak geliyorlar… Bitcoin için toplanan bir sürü yatırım fonu oluştu.”

53 yaşındaki Novogratz’ın finans alanına geri dönüş yaparken kripto paralara gösterdiği ilgi bile piyasanın ne kadar büyük olabileceğine dair bir işaret. Birkaç önemli yatırımcı suya girdiğinde geri kalan yatırımcılar da yavaş yavaş havuzu dolduracak.

Son olarak, CoinTelegraph adlı kripto para haber sitesinin CME futures işlemlerinin Bitcoin üzerindeki etkisine dair bir anket yapmıştı. Sonuçlar ise oldukça ilgi çekici görünüyor.

(Soru:) “Sizce CME’nin Bitcoin futures işlemlerinin Bitcoin’e etkisi ne olacak?”

Cevaplar

(%55:) “Umrumda değil. Ben her türlü satmıyorum!

(%21:) “Bitcoin’in fiyat oynaklığı daha stabil hale gelecek.”

(%24:) “Bitcoin’in fiyatı diplere gidecek!”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment