Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin’i Sevmeyen 5 Ülke

Mantığını anlayanlar için Bitcoin cennetten düşen bir nimet ancak herkes böyle düşünmüyor. Panik yaratarak piyasayı alt üst etmeye çalışan CEO’lardan yeniliğe kapalı bankalara kadar Bitcoin’e çamur atanlar listesi oldukça uzun…

Son zamanlarda konu hakkında görüşlerini dile getiren politikacılar da mevcut. Ancak hepsi pozitif yorum yapmıyor, hatta bazıları alacaklıymış gibi öfkeli. Çoğu ülke kripto paralar için genelgeler yayınlayıp yasalar çıkarıyor olsa da bazıları bu piyasası toptan yasaklamış durumda.

Hükümetler genelde kendi otoritelerine tehdit gibi algıladıkları şeyleri yasaklamaya çalışır. Bunun korku, cehalet, yerli ekonomiyi korumaya çalışıyormuş gibi yapmak benzeri birçok nedeni olabilir. Hükümetlerin sahip olduğu en büyük yetki, bir ülkeyi yönetmektir. Bu yetkiyi aşındıran teknolojiler ise yasaklanır veya yasalarla kullanılamaz hale getirilir. Japonya gibi Bitcoin’in ne olduğunu kavrayabilen, akıllı hükümetler ise sadece vatandaşlarının özgür ve güvenli bir şekilde alım satım yapma hakkını korumaya çalışmaktadır.

Ne yazık ki bütün hükümetler Japonya kadar gelişmeye açık değil. Gelişmeye açık olmadıkları gibi, en temel insan haklarını ihmal eden hükümetler de mevcut. Bu gericiliğin en dikkat çeken örneklerinden biri insanların paralarına el konulması, hesaplarının dondurulması, hatta hapse atılmaları. Bu tür otoriteler, Blockchain teknolojisinin yayılmasını durduramayacaklarını biliyorlar. Bu yüzden de vatandaşların erişimini yasaklıyorlar.

İşinize Gelmiyor mu? Yasaklayın Gitsin!

Aynı alkollü içeceklerin ve internetin yasaklanması gibi, Bitcoin’i yasaklamak kulağa oldukça mantıksız ve uygulanamaz geliyor. Ancak kripto paraların çoktan yasaklandığı 5 ülke var: Bangladeş, Bolivya, Ekvador, Kırgızistan ve Nepal. Hatta Nepal’de Bitcoin’le ilgilenen neredeyse bir düzine kişi hapse atılmış. Hapse atılan son iki kişinin suçu ise oldukça ağır; kendileri ufak çaplı bir kripto para borsası işletmiş.

Venezuela başta olmak üzere Güney Amerika’daki vatandaşlar sürekli artan enflasyon ve çöken ekonomiler sonucu Bitcoin’e sığınmış durumda. Bolivya merkez bankası 2014’te Bitcoin’i yasaklamıştı, hükümetse kripto paralara karşı sıkı önlemler alıyordu. Coğrafi olarak kıtanın merkezinde bulunan Bolivya’nın merkezi olmayan para birimlerine karşı ciddi bir takıntısı var.

Bitcoin Artık Merdiven Altı Marketlere Girdi

On yıllardır izlenen yanlış politikalar sonucu getirilen yasaklamalar, aslında hiçbir şeyi önlemiyor. Uyuşturucu, Alkol ve şimdi Bitcoin örneklerinde olduğu gibi, satışlar yok olmuyor, sadece el altından gerçekleştiriliyor. Bu da alış işlemleri sırasında vatandaşların maruz kaldığı riski büyük bir ölçüde artırıyor, aynı zamanda mafyalar ortaya çıkıyor. Bu mafya oyunlarının sonuncusu Bolivya’da keşfedilmişti. Kripto para yoluyla yatırımcılara sadece 60 günde %300 kazanç sözü verilmişti. Bu tabii ki her yerde karşımıza çıkan ponzi oyununun başka bir örneği… Bu yalanlar üzerine kurulmuş düzen, bir süre sonra çökmüştü ve sinirlenen yatırımcılar El Alto sokaklarında isyan çıkarmıştı.

Bu olaylar olurken komşu Ekvador da Bitcoin’i yasaklamıştı, ancak kripto paralara karşı oldukları için değil. Ekvador hükümeti kripto paraları kontrol etmek ve hatta yerel para birimi olan Ekvador Doları’na bağlamak istiyordu. Hükümetle çalışan bir ekonomist, “elektronik paralar, dolar gibi parasal düzenlere destek vermek adına tasarlanmıştır” şeklinde bir açıklamada bulunmuştu.

Bitcoin’i yasaklayan ülkeler listemizin geri kalanında, denize kıyısı olmayan küçük ülke Kırgızistan ve Hindistan’ın devamı niteliğinde olan Bangladeş var. 2014’te Bangladeş Bankası, kripto para kullanırken yakalanan insanların hapse atılabileceğini söylemişti. Bunun arkasındaki sebep ise tabii ki birçok ülkenin bahanesi haline gelen “para aklama“.

Herkesin Yatırım Yapma Hakkı Olmalı

İronik bir şekilde, “gelişmekte olan” ülkelerin yasaları zaten birbirine girdiği için Bitcoin kullanmak daha da kolaylaşıyor. Örneğin Zimbabwe; ülkede askeri darbeler ve protestolar birbirine karışmış durumda. Yani bu ülkenin üstüne düşmesi gereken çok daha önemli konular var. Birinci dünya ülkelerinde ise sevgili Bitcoin’imiz hakkında absürt açıklamalar yapan cahil politikacıları susturan bilinçli vatandaşlar mevcut. Geçmişte bize bu özgürlüğü sağlayan hangi olaylar yaşanmış, hangi devrimler yapılmış, hangi kişiler gelip geçmiş, oturup düşünülmesi gerek. Kim bilir belki de bir gün Bitcoin kullanımı da temel bir insan hakkı olur.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment