Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Amerikan Yatırımcıların Bitcoin Görüşleri

Normal bir yatırımcı Bitcoin’lerinin tamamını fiyat kaç olunca elden çıkarır dersiniz? ABD’li yatırımcılar arasında gerçekleştirilen bir ankete göre, bu “terk ediş” fiyatı 196,000$.

Öğrenciler için finansal yardım şirketi LendEdu’nun Kasım 2017’de gerçekleştirdiği ankete Bitcoin’e yatırım yapan 564 Amerikan katılmış. Geçmişte buna benzer Bitcoin farkındalığını artırmaya yönelik anketler yapılmış olsa da bu anketteki katılımcılar sadece Bitcoin yatırımcıları. 2015 yılında yapılan başka bir anket sonucunda Amerikan vatandaşlarının %65’inin Bitcoin’den haberi olmadığı anlaşılmıştı. Ancak bu ankette sorulan soru “Bitcoin’den haberdar mısınız?” değil, “Bitcoin’lerinizi ne zaman satarsınız?

Ankete cevap veren katılımcıların Bitcoin’lerini satacaklarını söyledikleri fiyatın ortalaması 196,166$ olarak hesaplanmış. Bu da günümüzdeki fiyatın(ve piyasa değerinin) yaklaşık 26’ya katlanması demek. Not edilmesi gereken başka bir şey de var: soru Bitcoin’inizi ne zaman satarsınız değil, elinizdeki bütün Bitcoin’lerden ne zaman kurtulursunuz. Katılımcıların %32.62’si, yatırımın başından itibaren birkaç kez satış yapmış bile. Tabii ki Bitcoin’in son zamanlarda uçuşa geçen fiyatını göz önünde bulundurduğumuzda ortaya çıkan bu satma isteği oldukça makul.

Cevap verenlerin %83.51’i Bitcoin’lerini en az 1 yıl satmayacaklarını söylemiş. Geri kalan %16.49’luk dilimse önümüzdeki 1 yıl içinde satış yapacaklarını açıklamış. Katılımcıların %21’i en az 7, %11.7’si ise en az 10 yıl satış yapmayacaklarını belirtmiş. Fiyatın 7 yıl önce 8 cent, yani 0.08$ olduğunu varsayarsak uzun süreli satmama planı da kulağa mantıklı geliyor.

Dijital Altın mı, Spekülatif bir Araç mı?

Uzmanlar günümüzde hala Bitcoin’in gerçekten saklama değeri mi olduğunu, yoksa sadece spekülasyonlarla ayakta duran bir araç mı olduğunu tartışıyorlar. Ancak LendEdu’nun anket sonuçları insanların düşünceleri üzerinde tamamen farklı bir izlenim veriyor:

“Ankete verilen en popüler cevap %40.78 ile ‘Bitcoin’in Dünya’yı değiştireceğine inanıyorum’ idi. Yatırımcıların büyük bir çoğunluğu, yatırımın nedenini arkasında yatan teknoloji olarak nitelendiriyor, bu da oldukça ilgi çekici. Genelde finans alanında çalışan profesyoneller tarafından gelen açıklamalar yatırımcıların çok riskli bir işe girdiği yönünde oluyor.”

Görünüşe bakılacak olursa Bitcoin’e çamur atanlar yanlış düşünce içerisindeler; yatırımcılar sadece kazanç peşinde koşan “aptal insanlar” değil. Amerika’daki Bitcoin yatırımcıları, projenin arkasında yatan teknolojinin değerini anlayacak kadar zeki gibi görünüyor.

En çok verilen 2. cevap ise Bitcoin’in dijital bir altına benzediği:

“Katılımcıların %21.81’i yaptıkları yatırımın nedeninin Bitcoin’in ‘yastık altına atma’ değeri olduğunu söylediler. Birçok analist Bitcoin’i altın, gümüş veya platinyum gibi değerli metallere benzetiyor. Yatırımcılar yüzyıllar boyunca bu değerli metalleri hükümet tarafından dağıtılan para birimlerinden uzaklaşmak için tercih etmişti.”

Güvenlik Konusunda Şüpheler Var

Anketten çıkarılabilecek başka büyük bir sonuç daha var. Katılımcıların %44.15’lik bir oranla neredeyse yarısı Bitcoin’in teknolojisinin güvenliğinden şüphe duyuyorlar. Bu korku aslında çok da şaşırtıcı değil, zira piyasada Mt. Gox gibi çok büyük felaket örnekleri mevcut. Bu borsa, zamanında Dünya’nın bütün Bitcoin işlemlerinin tam %70’ini elinde tutuyordu. Ancak sonrasında iflas etti ve CEO’su Japonya’da kötüye kullanma suçlamalarından dolayı mahkemeye çıktı. Kendisi “suçlu değilim” dese de artık her şey için çok geçti.

Geçmişte lanetlenmiş Mt. Gox’un dışındaki borsalarda da güvenlik sorunları yaşanmıştı. Birçok borsa hacklenmiş, müşterilerin Bitcoin’leri ise kaybolup gitmişti… Aslında günümüzde kripto para sahipleri donanımsal cüzdan gibi hacklenme riski 0’a yakın olan çözümleri de tercih edebilir. Ancak ne olursa olsun, yatırımcılar güvenlik üzerinde paranoyak olmakta haklılar. Paranoya, insaların -ve kripto paralarının- en iyi güvenlik görevlisi olabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment