Bitcoin’in ”Deneysel Projesi”, Resmen İran Sınırlarına Giriş Yaptı!
Bitcoin‘in Lightning Network protokolünün kullanımını tanıtmak amacıyla başlatılan ”Lightning Meşalesi” isimli deneysel proje, geçtiğimiz günlerde resmen bir İranlı kullanıcının eline ulaştı.
Lightning Meşalesi olarak bilinen bu proje, temel olarak her bir kullanıcının oldukça küçük çaplı Bitcoin eklemeleri yaparak kendilerine gönderilen ‘meşaleyi’, bir başka kullanıcıya göndermesi olarak biliniyor. Kullanıcılar meşaleyi başkasına devretmeden önce yaklaşık 30 sent civarında bir ekleme yapıyorlar. Meşale elden ele dolaştı ve bu sayede geçtiğimiz Pazar günü altı haftalık bir çabanın sonunda Ziya Sadr isimli kullanıcıya kadar geldi. Geçtiğimiz tarihlerde meşaleyi elinde tutan kişiler arasında Twitter CEO’su Jack Dorsey ve LinkedIn kurucu ortağı Reid Hoffman gibi isimler de vardı.
Sadr tarafından yapılan bu ödeme ve işlem, şu sıralar ekonomik yaptırımlarla boğuşan İran’ı temel alması açısından ayrı bir öneme sahip. Deneysel projenin amaçlarından birisi Lightning Network’un ne kadar hızlı ve düşük işlem ücretine sahip olduğunu kanıtlamak olarak bilinse de, bir diğer amaç da Bitcoin’in dünyanın her yerinde kullanılabilecek küresel bir ödeme sistemi olduğunu ispat etmek olarak biliniyor. Meşale şimdiye kadar 40’tan fazla ülkeyi dolaştı ve İran şüphesiz bunların arasında en çok dikkat çekenlerden birisi oldu.
The #LNTrustChain Torch is LIT in Tehran! thanks to the Welshman @bitgeiniog who helped send it here from @BitcoinMagazine.
let’s keep the Censorship Resistance trend going, Hey @torproject do you have a lightning node?
send me an invoice for 3,730,000 sat!#Bitcoin
— Ziya Sadr (@Ziya_Sadr) 3 Mart 2019
Ziya ise konu hakkında attığı bir tweet ile meşaleyi Tor Project olarak bilinen Tor tarayıcısına göndermek istediğini ifade etti. Görünüşe göre ABD yaptırımları bile Bitcoin’in akışını durdurmakta güçsüz kalıyor.