Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin’in Elektrik Tüketimi ING Bank’ın Cebini Yakıyor

Hollandalı banka ING, Bitcoin yüzünden gelen pahalı elektrik faturasından şikayetçi.

Geçen günlerde banka’dan gelen açıklamada, Bitcoin işlemlerinin günlük elektrik faturasının normal bir evin aylık elektriğine eşit olduğu söylendi.

Görünüşe göre banka, bunu büyük bir sorun olarak benimsemiş. Bankaya göre geleneksel ödeme yöntemleri için harcanan elektrik, Bitcoin için harcanan elektriğin yanından bile geçmiyor. Belki de bu sebepten dolayı banka, gelecekte insanların geleneksel para birimleriyle para kazanmaya devam edeceği ve vergi ödeyeceği konusunda ısrarcı.

Elektrik faturası kabarık gelmiş

ING Bank’da üst düzey yönetici olarak çalışan Teunis Brosens, yüksek elektrik tüketiminin nedenini açıkladı.

“Bitcoin transferlerinin bilgisayarlar tarafından doğrulanması oldukça pahalıya patlıyor. Eğer ‘hayırsever’ insanlar Bitcoin ağının kontrolünü yitirirse, ağın bütünlüğü çökebilir.”

Brosens, bu sözlerinden sonra Business Insider’a konuşarak harcanan elektriği bir evinkiyle karşılaştırdı:

“Şimdi bunu sayılara dökelim. 1 ay boyunca Bitcoin için harcanan elektrik 200kWh. Bu da bir çamaşır makinesini 200 kere çalıştırabilir. Hatta bu miktarda bir enerji, haftada 45kWh harcandığını düşünürsek, evimin bütün elektrik ihtiyacını 4 haftadan uzun bir süre boyunca karşılayabilir. Bu da 39€’luk bir elektrik faturası demek.”

Geleneksel Ödeme Yöntemleri, Düşük Elektrik Faturası, Mutlu Bankacılar

Dutch Bank Flustered Over the Amount of Electricity Bitcoin Consumes

Brosens, Bitcoin’in enerji kullanımının geleneksel finans sistemlerine göre “tamamen çeliştiğini” söyledi. Aynı zamanda, harcanan enerjinin “üstel bir derecede” daha fazla olduğunu da ekledi. Brosens öyle abartılı dil kullanmış ki görünüşe göre Bitcoin, gezegendeki bütün enerjiyi çekerek bir felakete yol açabilir. Tabii insanlar eski “güvenilir” ödeme yöntemlerini tercih ederse her şey güzel olacak gibi görünüyor.

Ekonomistin Business Insider’daki açıklamasının devamında sarf ettiği sözler, Bitcoin teknolojisine çamur atar nitelikte.

“Bitcoin’in tükettiği enerji, geleneksel ödeme yöntemleriyle tamamen çelişiyor. Visa gibi güvenilir ödeme yöntemleri, transfer başına sadece 0.01kWh(10Wh) enerji tüketiyor ki bu, 20000 kat daha fazla verimlilik anlamına geliyor.”

Aslında Bankacıların harcadığı enerji, Bitcoin’den çok daha fazla

Bitcoin’in eski ödeme sistemlerine göre “üstel olarak daha fazla” enerji harcadığı iddiası, okurlarımızın da takdir edeceği gibi doğru değil. Bankacıların atladığı önemli bir konu, antik finans sistemlerinin de çalışması için enerjiye ihtiyaç duyduğu. 2015’te Webonanza’da paylaşılan bir makalede, bankaların nasıl Bitcoin’den çok daha fazla enerji harcadığı anlatılmış. Amerika’daki en büyük 20 bankanın ofislerinde harcanan elektrik, ortalama 2628MW. Ancak (o zamana göre) Bitcoin toplamda sadece 246MW elektrik harcıyor.

“ABD’deki en büyük 20 bankanın sadece ofislerinde harcanan elektrik, 2628MW’a eşit. Harcanan elektriğin büyüklüğüne göre, müşterilerin ne hizmet aldığı tam bir muamma. Üstelik karbon salınımı da inanılmaz yüksek seviyelerde. Ayrıca bu bankalar, günde sadece birkaç saat işlem yapıyor, ve haftanın sadece 5 günü açıklar.”

Bankacılara göre klasik para birimleri hiçbir yere gitmiyor

Brosens, bu dayanağı olmayan açıklamalardan sonra geleneksel para birimlerinin uzun süre daha kullanımda olacağını söyledi. İnsanların maaşı geleneksel parayla ödenecek ve insanlar geleneksel parayla vergi vereceklermiş. Klasik bir bankacı olan Brosens’e göre, yeni teknolojiler oldukça gereksiz ve eski finansal düzen asla değişmeyecek, üstelik sadece hükümetler ve merkezi bankaların sözü geçiyor diye. Bitcoin’in elektrik kullanımının bir bahane olduğunu anlayan insanlardan gelecek cevaplar oldukça ilgi çekici bir merak konusu.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1 Comment

  • Esat
    Posted 19 Ekim 2017 - 12:38 12:38

    Toplu mal göz çıkartır. Dağınık şeyleri insanlar görmez. Ofis, Şube, merkez derken elektrik değil diğer masrafları da işin içine katarsak her türlü daha karlı

Leave a comment