Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin’in Şu Anki Düşüşünün 5 Sebebi!

Lightning Network bünyesinde yaşanan gelişmelere, Tether‘in yakın zamandaki hesap denetimine ve Bithumb saldırısının artçı şoklarının çok iyi bir müdahale ile kontrol altına alınmasına rağmen, Bitcoin hala bir ivme yakalama konusunda yetersiz kalıyor. Bunun neden olduğu hakkındaki bir kaç olasılığa hep beraber göz atalım.

1) Piyasa Manipülasyonu

BTC piyasa manipülasyonu ne zaman Bitcoin’in fiyatlarında bir sıkıntı yaşansa tartışılan bir konu olmuştur. Tacirler bunu kabul etse veya etmese de, yakın zamanda University of Texas finans profesörlerinden birisinin sağladığı kanıtlar ve ABD Adalet Bakanlığı ile CFTC‘nin ortaklaşa düzenlediği soruşturma, piyasa hakkında yayılan ”komplo teorilerinin” aslında gerçek olabileceğini göstermekte.

Eğer bu dün gece Bitcoin’in fiyat grafiğine baktıysanız BTC’nin boğa piyasasına doğru kaymakta olduğunu görebilirdiniz. Kuşkusuz tek başına teknik analiz fiyat hareketlerinin oluşturulmasındaki tek araç değildir ancak BTC’nin dünkü Bithumb hacklenmesi olayından yara almadan kurtulması cidden garip gelmekte. Daha da garip gelen ise dün gece artış gösteren destekten sonra bugün sabah saatlerinde başlayan sebepsiz ayı piyasasına olan kaymanın ta kendisi.

Uncovering The Real Cartel In Bitcoin‘ (Bitcoin İçerisindeki Gerçek Karteli Ortaya Çıkartıyoruz) isimli araştırmada yer alan bilgiler Tether ve Bitfinex arasındaki gizli kapaklı ilişkiyi ortaya koymakta ve bunu yaparken ”Paradise Papers” isimli belgelerde elde edilen kanıtları kullanmakta. Elde olan kanıtlar USDT’nin sadece BTC piyasalarını değil, buna ek olarak diğer alt koin ticari eşlerinin piyasa değerlerini de yapay olarak şişirmek için kullanıldığını ortaya koymakta. University of Texas’tan Profesör John Griffiths 66 sayfalık detaylı tezinde aynı şüpheleri taşıdığını vurguladı. Tether’in yakın zamanda her bir USDT token’ini desteklemeye yetecek kadar ABD doları olduğunu belirten bir rapor yayınlamış olmasına rağmen, bazıları bunun denetim esnasında başkalarından para ödünç alma gibi yöntemler ile sadece göz boyamak için yapılmış olabileceğini düşünmekte.

2) Piyasa Arzı Güncel Talep Oranına Ağır Basmakta

Bugün atılan bir twitter postunda Ronnie Moas, kripto para piyasalarındaki bu güncel konuya değindi. Geçen yılın aşırı şişirilmiş dördüncü çeyreğinden sonra kripto yatırımcıları piyasalardaki rakamların eski haline döneceği konusundaki umutlarını iyice yitirmeye başladılar.

”Arz miktarı piyasaların üzerinde aynı bir kara bulut gibi gezinmekte. Bu kara bulutu ortadan kaldırmak zor olacak.”

Charlie Lee de dünkü CNBC Fast Money programı içerisinde bu umut ve inanç eksikliğine değindi ve Bitcoin, Litecoin ve diğer alt koin fiyatlarının bu sene ortaya çıkan her bir projenin gelişimlerine göre ”tutarsız” olduğunu ifade etmişti. Bu teori özellikle Tron ve Vechain‘e baktığınızda doğruluk kazanıyor. İki proje de kendi ana ağlarını piyasaya sürmek üzere ve buna ek olarak endüstri liderleri ile çok önemli ortaklıklara da imza attılar. Ancak bütün bu iyi haberlere rağmen ikisi de fiyatlarında ciddi bir artış kat edemedi.  Hatta bunun yerine piyasa kullanıcıları, elindeki her şeyi satmaya odaklı bir hal alıp HODL yapmaya veya düşüş yaşamakta olan piyasaya tekrar yatırım yapmaya korkar bir vaziyet aldı.

3) Piyasa Olgunluğu

Bitcoin’in şu an yaşadığı düşüşün bir başka sebebi ise piyasaların yaşı, yani olgunluğu. Bitcoin’in 2009 yılında yaratılmış olmasına rağmen kripto piyasası 2014/2015 döneminde Ethereum, Dash ve diğer öncü koin projelerinin start almasına kadar artış yaşayamamıştı. Kripto yatırımı geçen sene içerisinde patlama yaptığında, piyasa hala ilk evrelerindeydi ve büyük oranda spekülatif bir piyasadan ibaretti. Şuan bile bir çok proje kendi ICO’larını desteklemek için öncelikle MVP’leri, test ağlarını ve buna benzer platformları piyasaya sürmekte.

Geçen yılın dördüncü çeyreğinde yaşanan paranın aniden yükselişi zaten asla uzun sürmeyecekti ve şimdi marketin olgunluk seviyesine göre, asıl olması gereken yere dönmesinden dolayı, sert bir düzeltme ile karşı karşıyayız. Piyasaların süresi ve teknolojinin olgunluğu düşünülürse bu aslında normal görülebilir. Anormal olan ise geçen senenin dalgalanma ve artışıydı.

4) Ana Akım Medya

Bitcoin’in fiyatlarını düşüren başka bir önemli faktör kötü basın ve halka yayılan yanlış bilgiler.

Geleneksel finans sistemi tehdit altına girdikçe, ana akım medya kripto piyasasına giriş yapmak isteyen potansiyel yatırımcıları kaçırmak için endüstriyi yanlış bir biçimde temsil etme konusunda üzerine düşeni yaptı. Bunu yaparken de kriptoların sahip olduğu teknolojiyi önemsiz gibi gösterip sadece düşüş odaklı piyasa hareketlerini vurguladı. Alman filozof Arthur Schopenhauer‘e göreyse gerçeğin ve kabulün üç aşaması vardır:

  1. Alay Etme
  2. Şiddetle Karşı Çıkma
  3. Kabul Etme

Kripto piyasası da yukarıdaki maddelerden etkilenmeyecek kadar farklı bir piyasa değil. Sonuç olarak bütün piyasaların ana faktörü insan. Şu an için ana akım medya bu endüstri içerisindeki potansiyeli görmemekte ısrar edip kripto paraların kaçınılmaz ilerleyişini görmezden gelmeyi seçiyor. Ancak eninde sonunda kripto para birimleri aynı üç aşamadan geçmek zorunda kalan ve bunları başarıyla geçmiş olan internet ve akıllı telefonların elde ettiği kabul ve benimsenmeye kavuşacak.

5) Ulusal Düzeydeki Düzenleyici Müdahaleler

Düzenleyici muhalefet başından beri kripto piyasasına karşıt oldu çünkü bu yeni teknoloji, aşırı şekilde düzenlenen merkezi bir dünyaya doğan merkeziyetsiz ve herhangi bir düzenlemeye bağlı kalmayan yeni bir finans sisteminden ibaretti. Yine de yiğidi öldürüp hakkını yememek gerekiyor. Düzenleyici müdahale piyasa içerisinde bazı yararları olduğunu kanıtladı. Bu konuyu biraz açmak gerekirse, kripto para borsalarındaki kullanıcı güvenliğini arttırmayı hedefleyen öz düzenlemeli ve otonom Japon borsalar birliğinin ülkedeki kripto eko sistemini düzeltmesini örnek olarak gösterebiliriz.

ABD sınırları içindeyse, SEC ve NYDFS gibi devlet kurumlarının ikisi de ABD içerisinde işlem yapmak isteyen bütün kripto para borsalarına ve yatırımcılara lisans gerekliliği ile diğer bir sürü gereklilik ve şart koşarak piyasayı adeta boğdu. Bu boğulma da haklı olarak bir sürü şirketin deniz aşırı ülkelere taşınmasına sebep olup ABD vatandaşlarının özgürce bu piyasaya katılmasının önüne geçti.

Kaynak: Cryptovest

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment