Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin’in Yüzde Birinden Daha Azı Suç İçin Kullanılıyor

Kripto paralar çok fazla kişi tarafından “yasa dışı amaçlarla kullanıldıkları” gerekçesiyle suçlanıyorlar. Demokrasileri Savunma Derneği ise yakın zamanda bu konuyla ilgili bir çalışma yürüttü. Çalışmanın sonuçları bazılarını şaşırtabilir çünkü çıkan sonuca göre Bitcoin‘in yüzden birinden daha azı gerçekten yasa dışı amaçlarla kullanılıyor.

Zannedildiği Kadar ‘Yasa Dışı’ Değil

28 yaşındaki sıkı Bitcoin destekçilerinden Aaron Shamo 2017 yılında Bitcoin’in yaşadığı devasa artış sayesinde milyoner oldu. Shamo’nun elinde kendisini milyoner etmeye yetecek kadar Bitcoin vardı. Nasıl? Çünkü meğer kendisi uyuşturucu satıyormuş. İddialara göre Shamo, fentanil (güçlü bir opioid) ticareti yapıyordu. Yine iddialara göre Shamo’nun sattığı uyuşturucular 28 kişinin aşırı doz almasına yol açtı. Davası süren ve müebbet hapis cezasıyla karşılaşan Shamo suçlu olmadığını söylüyor.

Bu uyuşturucu satıcısı ödeme aracı olarak Bitcoin’i tercih ediyordu. Hatta müşterilerine yolladığı e-postalardan biri şu şekilde:

“Artık yalnızca Bitcoin üzerinden ödeme alacağız. Şimdi tüm ürünleri yüzde 10 daha ucuza alabilirsiniz. Bitcoin ile ödeme yapmanın güzel yanı da hiçbir limit olmadan, istediğiniz kadar sipariş verebilecek olmanız.”

Kolluk kuvvetleri yaptıkları soruşturmalarda fentanil ticareti yapan altı adet websitesi buldular ve bu sitelerin hepsi ödeme aracı olarak Bitcoin’i tercih ediyordu. Cumhuriyetçi Parti üyelerinden olan Amerikan yargıç Rob Portman, “Bitcoin’in anonim olduğunu ve bu gibi uyuşturucu satıcılarının Bitcoin’i tercih ettiklerini” söylüyor. Başsavcı Jeff Sessions da dark webdeki Bitcoin kullanımının “büyük bir sorun” olduğunu söylemişti.

Ancak pek çok kripto para destekçisi Bitcoin’in bir sorun teşkil ettiği argümanını savunmuyor. Dijital Ticaret Odası başkanı Perianne Boring bu konu hakkında şöyle söylüyor:

“Bu gibi krizlerde Bitcoin’i suçlamak, bu uyuşturucu satıcılarının kullandığı İnternet’i ya da arabayı suçlamak ne kadar mantıklıysa o kadar mantıklı.”

Bitcoin’in ‘anonim’ olduğu yönündeki söylemler de aslında tam anlamıyla geçerli değiller. Çoğu insan Bitcoin satın almak için itibari para kullanıyor ve Bitcoin satın almak için kullanılan kripto para borsalarının çoğu artık kullanıcılardan kişisel bilgi istiyor.

Demokrasileri Savunma Derneği yakın zamanda yaptığı çalışmada Bitcoin’in yalnızca yüzde birinden daha azının yasa dışı amaçlarla kullanıldığını ve Bitcoin ile yapılan yasa dışı işlemlerin neredeyse tamamının dark web üzerinde gerçekleştiğini buldu.

“Yasal kripto para kullanımının artması için ortada daha fazla gizlilik olması gerekebilir ancak bu gizlilik, kolluk kuvvetlerin bazı durumlarda işlemleri takip edebilmelerini sağlayacak kadar dengeli olmalı.”

Elliptic’in kıdemli yöneticilerinden Tom Robinson, Dernek tarafından yayınlanan raporun:

“Bitcoin blockchain’inin şeffaflığını, kolluk kuvvetleri tarafından siber suçluları takip etmek ve tutuklamak; finansal kurumlar tarafından ise kirli paranın ana akım finans sistemine giriş yapmasını önlemek için kullanılabilecek analitik teknikleri gösterdiğini” söylüyor.

Bitcoin’in ortaya çıkışıyla birlikte suç işlenmeye başlanmadı. Uyuşturucu ticareti gibi şeyler Bitcoin yokken de yapılıyordu. Suçluların artık Bitcoin’den faydalanıyor olmaları Bitcoin’i ‘yasa dışı’ yapmıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment