Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

BitHumb, İran ve Irak’ın da Aralarında Bulunduğu 11 Ülke’de Faaliyetlerine Son Verdi

UpBit ile birlikte, günlük işlem hacmine göre Güney Kore’deki en büyük kripto para borsası olan Bithumb, Kuzey Kore, İran, Irak, Sri Lanka ve diğer yedi ülkede, faaliyetlerine son verdiğini açıkladı. Kararın altında yatan sebebin ise, bu bahsi geçen ülkelerin NCCT kurumuna göre; yüksek riskli ülkeler sınıfında yer alması olduğu belirtildi.

Bithumb’dan yapılan açıklamada, 28 Mayıs tarihinden itibaren kara para aklama, terör finansmanı ve vergi kaçırma gibi kripto paraların karışabileceği yasa dışı aktivitelerin önlenmesi için; borsa alt yapısında çeşitli değişiklikler yapılacağı belirtilirken, bu değişiklikler kapsamında ilk atılan adımın ise bu yüksek riskli 11 ülkeye hizmet veriminin durdurulması olduğu ifade edildi.

Bu kararla birlikte, Güney Kore’nin en büyük iki kripto para borsasından birisi, artık bu 11 ülkeden gelen yeni kullanıcıları kabul etmeyecek ve 21 Haziran’dan itibaren de, bu ülke vatandaşlarının borsadaki hesaplarını bloke edecek.

Sebep Hükümet Baskısı mı?

Güney Kore Hükümeti’nin altında faaliyet gösteren NCCT kurumu; Güney Koreli girişimlere bir nevi tavsiye vererek onların yüksek riskli bölgelerden uzak durmasını sağlıyor. Kurumun yürüttüğü Anti Kara Para Aklama programında da, bahsi geçen ve aralarında Kuzey Kore’nin de bulunduğu 11 ülke, politik açıdan dengesiz ve kara para aklama kanunlarında yetersiz bulundu ve bu sebeple Bithumb’a bu yönde bir tavsiede bulunuldu.

Bu kurumun yürüttüğü politika sonrası böylesi bir kararı işleme sokan Bithumb, bu sayede yerel finansal otoriteler ve denetleyici kurumlar ile sorun yaşama riskini de bir bakıma azaltmış olurken; artık borsanın kara para aklamasının önlenilmesinde yaptığı iş birliğinin de ‘kabul edilebilir’ boyutlara geldiği belirtiliyor.

Bu kararın ardından Bithumb geliştirici ekibinin, bundan böyle borsaya kaydolan yabancı kullanıcılardan da çift taraflı güvenlik sistemini aktive etmelerini isteyecekleri ve aynı zamanda mobil adres üzerinden gerçekleşecek bu hamle ile; sahte yer ve kimlik beyanı gösteren kullanıcıları saptayabileceği belirtildi.

Bithumb sözcüsü, yaptığı açıklamada sürece ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

”Bithumb ekibi olarak lokal finansal otoriteler ve yasal denetleyiciler ile birlikte gönüllü olarak birlikte çalışıyoruz. Bu noktadaki esas amacımız; kara para aklama, vergi kaçırma veya terör finansmanı gibi yasa dışı süreçlerin eliminasyonuna borsa olarak katkıda bulunmak ve bu sayede yatırımcılarımızı korumaktır. Kripto para piyasasında şeffaflığa inanan bir kurum olarak; güvenlik standartlarımızı daha da ileriye taşımaya devam etmek istiyoruz ve bunu da gün be gün yapacağız.”

Japon Hükümetinin Etkisi

Bu ay başında Japonya’nın en eski ve en kuvvetli medya organı Mainichi Shimbun bir haber yayınlayarak; Yakuza isimli bir organize suç örgütü tarafından yüz milyonlarca dolar değerindeki yasa dışı paranın; Z Cash, Monero ve Dash formatında aklandığını iddia etmişti.

Yakuza, Japonya’da en kuvvetli organize suç örgütlerinden birisi olarak biliniyor ve bu kötü niyetli organizasyonunun dünya çapına yayılmış 102 bin 560 adet üyesi olduğu tahhmin ediliyor. 17. yüzyıldan beri faaliyet gösteren bu suç örgütünün, gerek güvenlik güçleri gerekse de hükümete yerleşmiş elemanları bulunduğu iddiası da bir başka ilgi çekici konu olarak gösteriliyor.

Mainichi Shimbun’da yayınlanan bu haber, Japon hükümetini de harekete geçirirken; özellikle gizlilik odaklı kripto paralar olan Monero, Z Cash ve Dash üzerinde tartışmalar yeniden alevlendi. Birçok kripto para borsası, hükümet tarafından aranarak onlardan; bu kripto paraları borsadan çıkarmaları talep edildi.

Mainichi Shimbun’a konuşan Japon hükümet yetkilisi, şunları söyledi:

”Hükümet olarak bizden lisans alan ve operasyon gösteren kripto para borsalarının böylesi koinleri kullanıp kullanmayacağının gerçek manada tartışılması gerekiyor. Bu, hepimizin çok yakından bildiği bir kara para aklama şemasıydı (Yakuza olayı için). Ayrıca çok sürpriz bir olay mı, belki de değil. Zaten yasa dışı bir şey yapacaksanız kripto paraların bu anonim olanlarını kullanacağınızı herkes tahmin eder.”

Japonya Finansal Hizmetler Kurumu (FSA), geçtiğimiz dönemde G20 ülkelerini de, bu tarz gizlilik odaklı kripto paraların kullanımı konusunda uyarmıştı. Özellikle kara para aklayan suç örgütlerinin bu tarz kripto paraları çok ciddi şekilde kullanabileceğini belirten FSA yetkilileri, diğer ülkeleri bu konuda iş birliği yapmaya çağırmıştı. Yine konuyla ilgili yorumlarına devam eden hükümet yetkilisi, bu konu özelinde ise şunları söyledi:

”Japonya olarak bu sorunu tek başımıza çözmemiz imkansız. Yerel olarak bir şeyler yapmaya kalksak bile, bu konuda yeterli mesafeyi kat etmemiz mümkün değil. Bu yüzden diğer G20 ülkelerinin de bu konuda bize katılması gerekiyor. Bu ülkeler gelir ve bu konuda bizimle iş birliği yaparlarsa, işte o zaman kara para aklama süreçlerinde anlamlı bir yol almış oluruz, aksi takdirde tek başımıza biz bir şey yapamayız.”

Iran ve Irak gibi ülkelerde de bu yasağı hayata geçiren Bithumb ekibinin, kripto para sektörüne şeffaflık getirmek için canına dişine takarak çalıştığı aşikar. Şirketin uzun dönemdeki vizyonu da bu yönde evrilirken; Bithumb ve diğer yerel kripto para borsaları bu tarz gizlilik odaklı kripto paraların kullanımı konusunda önemli kararları, yakın bir gelecekte yürürlüğe sokabilir. Durumu, her zaman olduğu gibi zaman gösterecek…

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment