Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitstamp: 25 Milyar Dolarlık Bitcoin Kaybını Unutmayın ve Güvenlik Önlemlerinizi Arttırın

Blockchain bilgi platformu olan Chainanalysis bu yılın Kasım ayında yaptığı bir çalışma ile, sirkülasyonda olan Bitcoinlerin %20’sinin (25 milyar dolar değerinde) kaybolduğunu hatırlattı. 11 Mayıs tarihinde Bitstamp bu verileri kullanarak çevrimdışı depoları savundu ve bunun fiyat üzerinde yukarıya dönük bir baskı oluşturduğunu belirtti.

Bitstamp: ”Bu Durum Bitcoin’i İyice Azaltıyor”

Chainanalysis’in elde ettiği verileri sirkülasyonda olan Bitcoin’lerin %20’ye yakın bir oranının ya erişilemez olduğunu ya da yok edildiğini gösteriyor. Bir kripto para biriminin fiyatını belirleyen şey alıcı ve satıcı arasındaki oran orantı paralelidir. Eğer talepten daha fazla arz varsa fiyat düşür, ve arzdan daha fazla talep varsa fiyat yükselir. %20 gibi büyük bir miktarda dolaşımdaki miktarın satılamaması yüzünden şu an için daha az arzdan kaynaklı bir baskı mevcut.

Bitstamp konu hakkında şunların altını çizdi:

”Bu kayıpların hepsi eğer insanlar altın gibi geleneksel mal varlıklarını depolarken olduğu kadar dikkatli olsalardı önlenebilirdi. Aslında aynı altın ve itibari parada olduğu gibi kripto paraları depolamak için kullanılacak en iyi yer de eski usul emanet sandığı veya kasalardır.

Bitcoin’ler başka kripto paraların adresleri de dahil uyuşmayan herhangi bir adrese gönderildiği zaman işlevlerini yitirip kayboluyorlar. Bunun yanı sıra kullanıcı özel şifresini unuttuğu zaman da bu Bitcoinlere erişim artık mümkün olmuyor. Şifresi unutulan hesaptaki Bitcoinler hala hesapta bulunuyor ancak hesaba girilemediği için hiçbir şekilde hareket ettirilemiyor. James Howell yerel belediyeden bir çöp sahasını kazıp içerisinde 7500 BTC bulunan sabit diskini bulmasını istediğinde kendisini haberlerde bulmuştu. James’in o zamanki BTC değerine göre sabit diskinin tahmini dolar denkliği 64 milyon dolar civarındaydı.


”KAYIP KOINLER: Araştırmaya göre 2.8 ve 3.8 milyon arasında Bitcoin sonsuza kadar gitmiş olabilir. Bu zaten az olan Bitcoin miktarını daha da azaltıyor ancak bunun yanı sıra @TREZOR ve @LedgerHQ gibi çevrim dışı sabit disk cüzdanlarının önemini de daha bir vurguluyor. ”

Ancak Bitstamp özel anahtarların güvenliği konusunda endişe ederken yakın zamanda ICO kullanan şirket ve borsaların depoladığı pasaport detayları konusunda da bir kaç endişe verici husus ortaya çıktı. Liberal Coins’in kurucusu Simon Lange:

”Rakiplerimizden birisinin kurum içinde Müşterini Tanı (Know-Your-Customer; KYC) prosedürünü uyguladığını görebilirsiniz. Burada bulunan pasaport verileri hakkında çok endişeliyim. Kripto para birimleri kripto paraları genellikle çevrim dışı depolarda saklıyorlar ancak kullanıcı verilerini nerede tuttukları hakkında bir fikrimiz yok.”

Ocak ayında ise sekiz adet Güney Kore kripto para borsası kullanıcı verileri hakkında çeşitli gizlilik ihlalleri yüzünden farklı cezalara çarptırılmıştı.

Etrafta kullanıcı verileri hakkında blockchain temelli bir çok çözüm ve kullanım örneği bulunmakta. Örnek vermek gerekirse Datum isimli bir platform kullanıcıların kendi verilerini satabilmeleri ve verileri üstünde tam kontrole sahip olabilmelerini sağlayan bir blockchain temelli proje. Borsalar konusunda ise Yoti isimli bir platform kullanıcılara şifreli kimlik sağlayarak bunu çözüme ulaştırmaya çalışan başka bir yapı. Marka ve İletişim sorumlusu Mark Hindle konu hakkında şu açıklamada bulundu:

”İnanıyoruz ki şuan ki süreç biraz çağ dışı kaldı. Eğer pasaportunuzu gösteriyorsanız kendiniz hakkındaki detayları da gösteriyorsunuz demektir. Bu süreç sizi kesinlikle kimlik sahtekarlığına karşı açık bir hedef haline getiriyor.”

Yoti şu an için bir kaç adet kripto para borsası ile ortaklık kurma konusunda çabalıyorlar ancak şirket kripto para dünyasına daha yeni adım attı.

Verileri sağlayan Chainanalysis ise blockchain teknolojisi hakkındaki uyumluluk ve denetim konularına odaklı bir şirket. Chainanaylsis kurumlar ile, hükumetler ile çalışarak kripto para işlemleri hakkındaki gizli verileri alıp bunları kullanılabilir veriler haline çeviriyor. Mevzu bahis veri dönüştürme süreci suçluların aktivitelerini ve şüpheli davranışları takip edebilmeyi mümkün kılıyor. Şirket Bitcoin işlemlerinin anonim olmasına rağmen bazı durumlarda kullanıcıların tespit edilebildiğini ortaya koydu. IRS (ABD tabanlı gelir idaresi biriminde faaliyet gösteren bir devlet kurumu) 2015 yılından beri Chainanalyisis şirketinin yazılımını kullanmakta.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment