Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Blockchain ve Kripto Dünyasında Kadının Yeri ve Cinsiyet Eşitsizliğinin Çözümü

Kripto para birimleri ile ilgisi olan ve bunlara yatırım yapan kadın sayısı erkek sayısına göre çok çok daha düşük miktarlarda. Bu azlık bir kaç araştırma ve anket ile de doğrulanabilir. Araştırmalara ek olarak Kuzey Amerika Bitcoin Konferansındaki konuşmacıların 88’inden sadece 3 tanesinin kadın olması ve konferans sonrası yapılan afterparty etkinliğinin bir striptiz kulübünde devam etmesi bu ayrımcılığı gözler önüne seren ayrı bir faktör.

Yakın zamanda kadınları blockchain teknolojisi ve kripto para birimlerinin içine sokmak için bir baskı kendini göstermeye başladı. Mogul’un ”Women in Crypo’ ve Women in Blockchain Foundation gibi organizasyonlar daha fazla kadını blockchain ve kripto para girişimine entegre etmek için yapılan girişimlerden bir kaç tanesi.

Peki bu katılım istatistikleri tam olarak neyi gözler önüne sermekte? Kadınlar blockchain ve kripto para endüstrisine daha etkili nüfuz etmek için neler yapabilir?

Mayıs 2018 tarihindeki Coin.dance anketine göre topluluğun aktif katılım oranında erkekler %94.73’lük bir yere sahipken kadınlar sadece %5.27 gibi düşük bir seviyede kalıyor.

Ekim 2017 tarihinde Reddit kullanıcısı loveyouEth tarafından yapılan bir ankette Ether kullanıcılarının %96’sının erkek olduğu sonucu ortaya çıkmıştı. MyEtherWallet isimli cüzdan sağlayıcısı da kendi hizmetlerini kullanan cüzdan sahipleri arasından %84’ün erkek olduğunu duyurdu.

Kripto para dünyasındaki kadın ve erkek arasındaki bu büyük uçurum ”Risk and Reward Are Processed Differently in Decisions Made Under Stress’‘ (Stres altında alınan kararların barındırdığı risk ve ödül faktörleri farklı algılanıyor) isimli bir çalışma ile bir nebze olsun açıklanıyor. Çalışmaya göre, ”stres riskli kararlar içeren cinsiyet temelli farkları daha da arttırıyor ve risk altındaki erkekler daha fazla risk alabilirken kadınlar bunun tam tersine meyil ediyor.” Araştırmanın ortaya koyduğu faktör blockchain ve kripto para dünyasında kadınlara nazaran neden bu kadar fazla erkek olduğunu açıklayabilir gibi durmakta. Bankacılık ve finans sektöründeki kariyerler de bazen stres altında ve stres içeren kararlar vermenizi gerektirebiliyor.

Risk alma hakkında bir makale yayınlayan liderlik danışmanı Doug Sundheim kadınların oluşabilecek negatif sonuçlara erkeklerden daha çok vurgu yaptığını ve üzerinde durduğunu belirtti.

”Riskli bir karar ile karşı karşıya kaldıklarında lider bir çok faktörü göz önüne almalıdırlar. Göz önüne alınması gereken faktörlerden en büyük iki tanesi arasından ilki, bu riskli kararın stratejik amaçlara ulaşılmasını sağlayıp sağlayamayacağı ve ikincisi de bu süreçte yer alan insanlara söz konusu riskin etkisi… Benim danışmanlık tecrübelerimde kadınların sonuncusuna erkeklerin ise birincisine daha çok odaklandığını gözlemledim.”

Kripto para birimlerinin kararsız doğası ve değişen risk durumları kadın ve erkeklere biyolojik olarak atanmış olabilir ve bu sebeple kripto para ile blockchain teknolojisine yatırım konusundaki bu farklar ortaya çıkıyor olabilir.

Women in Blockchain Foundation (blockchain içerisindeki kadınlar vakfı) kurucusu Phu Styles, CoinTelegraph ile yaptığı söyleşide blockchain ve kripto para birimlerine neden kadınlardan çok erkeklerin yatırım yaptığı ile ilgili bir neden daha söyledi:

”Teknolojiyle ilgili olan çoğu şey gibi kripto para birimlerinde de erkekler bu teknolojiye daha çok maruz kalmakta ve bu sebeple daha demografik bir hedef haline gelmekte. Kripto para birimleri yatırımlarına dahil olan daha az kadın miktarı var.”

Ancak bu erkek egemenliği, kripto para ve blockchain endüstrilerinin daha farklı alanlarda iş imkanı ve fırsatı yaratmaya başladıkça bir değişime gitmesi muhtemel görünmekte.

Commodities Future Trading Commission’un yayınladığı Kripto Paralar hakkındaki ilk kaynağa göre blockchain teknolojileri finansal kurumlarda, hükumet organizasyonlarında ve dijital kimlik ve akıllı kontratlar gibi endüstri çapındaki farklı uygulamalarda kullanım alanına sahip. Blockchain teknolojisini yukarıdaki ve yukarıdakilere benzer alanlara uygulamak ve buralarda kullanmak farklı iş alanları yaratabilir.

Daha fazla blockchain ile alakalı şirketlerin piyasaya girmesi ile bu şirketlerin bünyesinde acilen doldurulması gereken geliştirici, proje müdürü, müşteri temsilcisi, avukat, web tasarımcısı ve bir çok farklı kariyer seçeneği ortaya çıkmakta.

Kadınları İşin İçine Dahil Etme: Cüzdanlardan, Araştırmaya

Yakın zamanda düzenlenen ”Women in Crypto” (Kripto dünyasında kadınlar) etkinliğinde blockchain dijital reklamcılık şirketi Adbank’ın kurucu ortağı Kelsey Cole, kadınların kripto para dünyasında daha çok var olmak için birazdan sıralayacağı üç maddeyi uygulaması gerektiğini belirtti:

  1. Kripto ile ilgili pozisyonlar genellikle bir tür kripto para cüzdanı ile ilişki gerektirdiği için bir cüzdan oluşturun ve bunun özel anahtarını bir kenara not edin.
  2. Kariyer gelişimi için inanılmaz değerli olan bilgi ve ün artışına sebep olacak aktivitelere ve topluluğa aktif katılım gösterin.
  3. Teknoloji ve piyasa hakkında araştırma yapın çünkü hem yatırım hem de kariyer bakış açısından çalışkanlık başarının en önemli etkenlerinden birisidir.

Farkındalığı Arttırmak

Kadın odaklı teknoloji platformu olan Mogul’un küresel pazarlama bölümünün başkanı Allie Mullen, CoinTelegraph’a verdiği söyleşide daha çok kadının blockchain ve kripto para piyasasına dahil olmasını istiyorsak farkındalığın ve eğitimin arttırılması gerektiğinin öneminden söz eti.

”Bence bu olay daha fazla farkındalık sağlayıp endüstriyi eğitmekten geçiyor. Genel konsepti anladıktan ve bunun farkına vardıktan sonra, ilk başlarda bu karışık olsa bile içine bir kere girdikten sonra eskisi gibi karışık gelmemeye başlıyor. İlk başlarda ben kripto para ve blockchain endüstrisinin sadece yazılım geliştiricilerine ve finans piyasasındaki kişilere uygun karışık bir sistem olduğu ön görüsünde bulunmuştum. Ancak daha fazlasını öğrendikten sonra bu dünyanın aslında işin içine giren herkes için daha fazla fırsat ve potansiyel vaat ettiğini fark ettim.”

Styles ve Mullen’den gelen yorumlar eğer kadınlar blockchain ve kripto para endüstrilerine dahil olup yatırım yaparsa iki endüstride de yararlı olabilecek bir bilgi birikimine erişebilirler. Kadınların blockchain ve kripto para dünyası ile daha fazla haşır neşir olmaları ve uzmanlık kazanmaları onları bu konuda daha çok geliştirip iş fırsatlarını oluşturan ve yöneten bir pozisyonun başına bile getirebilir.

Blockchain ve kripto para endüstrisinin gerçekten ilerlemesi ve mümkün olanın en iyisini yapabilmesi için kadınlar ve onların fikirleri eşsiz bir değere sahip. Her çeşit altyapıya, ırka, etnik kimliğe sahip insanlar tarafından sağlanan çeşitli bakış açıları bu alandaki gelişmeler için olumlu bir gidişat gösterebilir. Bu sebeple blockchain ve kripto para dünyası için masa başına geçip bunlara katkı sağlayan bir kadın faktörüne ihtiyacımız var.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment