Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

HSBC, Dünyanın İlk Blockchain Temelli Ticaret Finansmanı İşlemini Gerçekleştirdi

HSBC Holding blockchain kullanılarak dünyanın ilk ticari finans işlemini yaptıklarını duyurdu. Bu gelişme multi milyar dolarlık  uluslar arası ticaret  konusunda verimliliği arttırmak ve hataları azaltmak adına önemli bir adım.

HSBC’nin yaptığı açıklamaya göre HSBC ve Hollanda menşeli banka ING, gıda ve tarım grubu Cargill’e başarılı bir şekilde fon aktarımı gerçekleştirdi.

Blockchain teknolojisinin bankacılık sektöründeki kullanımının akreditif mektuplarındaki ve diğer işlemlerdeki dolandırıcılık riskini azaltıp eskiden kullanılan bir kaç ekstra adımı da ortadan kaldıracağı vurgulanıyor.

Kredi mektupları ithalatçılar ve ihracatçılar arasındaki riskleri azaltmak için kullanılan en yaygın kullanılan yöntemlerden birisi. Bu yöntem kullanılarak 2 trilyon dolardan daha fazla miktarlardaki işlemler garanti altına alınabiliyor ancak uzun evrak işleri takibi ve değişimi içeren süreç 5 ile 10 gün sürebiliyor.

HSBC ticari banka bölümünün yenilik ve büyüme kolu küresel başkanı Vivek Ramachandran bu işlem hakkında şu yorumda bulundu:

”Fiziksel olarak evrak aktarımı aracılığıyla gerçekleşen kredi mektubu işlemini kullanan alıcı ve satıcılar bunu bazı finansal işlemleri gerçekleştirmek için kullanmakta.”

Bu yeni blockchain temelli işlemin kurumlar için olan anlamı ise ticaret finansmanı işlemlerinin daha hızlı, daha kolay, daha güvenli ve daha şeffaf bir hale geldiğidir.”

HSBC konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri tarafından yapılan bir araştırmaya göre, bütün Asya-Pasifik bölgesi ile ilgili evrak ve dokümantasyonları elektronik sisteme aktarmak, ürün ihraç etmek için gereken zamanın %44 oranında arttırılması ve masrafların da %31 oranında yükseltilmesine neden olduğunu belirtti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment