Bloomberg: Bu Yıl Kripto Para mı Kazandırdı, Altın mı?
Bloomberg tarafından yayınlanan verilere göre kripto para birimleri, altın ve diğer yatırım araçlarını geride bırakarak bu yılın en iyi performans gösteren varlıkları oldu. Bu başarıda, Bitcoin’in yanı sıra merkeziyetsiz finans (DeFi) dünyasının oynadığı rol de hatırı sayılır derece büyük.
Galaxy Crypto Endeksi’ne göre kripto para birimleri 2020 yılında %65 oranında değer artışı gösterdi. Bloomberg verilerine göre kripto para birimleri bu olağanüstü performans ile %20 yükselen altın grafiğini geride bıraktı. Kripto para birimleri altın haricinde hisse senetleri, tahviller ve emtiaları da solladı.
Bu sıçrama, bireysel ve kurumsal yatırımcıların koronavirüs etkisi ile enflasyona ve zayıflayan dolara karşı Bitcoin yatırımını tercih etmesi ile bağdaştırılıyor. Hem perakende hem de daha büyük çaplı yatırımcılar Bitcoin’i de aynı altın gibi güvenli bir liman olarak gördüler.
2020’deki bu performansta lider koin BTC’nin yanı sıra, Ethereum etkisi de kendini gösteriyor. Ethereum tabanını kullanan ve son aylarda bir çığ gibi büyüyen DeFi dünyası, hali hazırdaki sektör yatırımcılarının yanı sıra yeni yatırımcıları da kripto paralara yakınlaştırdı. Daha fazla bireysel yatırımcı, çeşitli DeFi platformlarının sunduğu yield farming gibi modeller ile paralarını katlamak için sektöre akın etti. Merkeziyetsiz finans sektörüne kitlenen değer sene başında yaklaşık 700 milyon dolarken, DeFi Pulse‘a göre 9 ay sonunda aynı değer 9.5 milyar doları buldu. Bloomberg Intelligence analisti Mike McGlone, Ethereum fiyatındaki yükselişi DeFi sektöründeki gelişmeler ile açıkladı.
Bazı Piyasa Uzmanları Hala Kripto Paraya Güvenmiyor
Fakat bazı isimler hala kripto paraların güvenilirliğine ikna olmuyor. Kripto paraların büyük bir kısmının doğaları gereği yüksek oynaklığa sahip olması bazı yatırımcıları hala düşündürüyor. Örneğin, Bloomberg Galaxy Crypto Endeksi yalnızca 3 günde %6,4 ve ağustos ayından bu yana %20’den fazla değer kaybı yaşadı.
Ayrıca, DeFi sektöründe de yeni çıkan platformların, yetersiz test süreçleri ya da teknik hatalar yüzünden kullanıcıları bozguna uğratması ile güvenilirlikleri sarsılıyor.