Bobby Lee Gündemdeki Konular Hakkında Endişe ve Düşüncelerini Açıkladı
Çoğu kripto takipçisinin çok yakından tanıdığı BTCC kurucu ortağı ve CEO’su Bobby Lee, Cryptovest ile özel bir röportaj yapıp kripto para dünyası hakkındaki genel görüşlerini paylaştı.
Geçen hafta Ukrayna’da yapılan NEXT BLOCK konferansında Cryptovest ile konferansın içeriği hakkında detaylı bir röportaj yapan Bobby, kripto para borsalarının son durumları, ICO tokenleri, Bitcoin’i bekleyen zorluklar ve sektördeki diğer popüler konular hakkında analiz değerinde açıklamalarda bulundu.
”Lee kripto para borsalarının yetkililerden gelen baskılar yüzünden çok zor bir durumda olduğunu düşünüyor. Kendisi durumu şu şekilde açıklıyor, ”Bütün bölge ve bütün ülkelerdeki herkes bunu ilk defa yapıyor.”
Bitcoin Cash’in Coinbase borsası üzerinde yer alması hakkında yorum yapan Lee, olayın ortaya çıkışı hakkında herhangi bir olumsuz gözleminin olmadığını belirtti. Bundan bir kaç ay önce daima içine girdiği tartışmalarla bilinen ilk Bitcoin fork’unun Coinbase tarafından listelenmesi güvenilmez emir gerçekleştirme sistemi ve içsel ticaret suçlamaları nedeniyle çokça tartışmaya neden olmuştu.
Düzenleme ve yaptırımlar hakkında konuşan Lee, ülke ve onun endüstrisi ile borsaları ne kadar büyük ve olgunsa, kripto piyasaları için de o kadar fazla yaptırım beklenmesi gerektiğini belirtti.
Büyük borsalarda listelenmek için gereken milyon dolarlık işlem ücretleri hakkında Lee’nin gördüğü sıkıntı ICO token’lerinin listelenmesinden ibaret. BTC ve BCH gerçek kripto varlıkları, – ancak tokenler merkeziyetsiz varlık sınıfına dahil değiller. Bazı borsalar yüksek işlem ücreti talep ediyorlar diyen Lee, kendisinin bu oyuna katılmadığını da belirtti.
Tokenler’e Karşı Koinler
Cryptovest, Lee’ye bir şeyi merkezi bir token değil de gerçek bir koin yapan şey nedir diye sordu.
Lee, Utility (blockchain tabanlı projelerde kullanılan tokenlar) ve Equity tokenleri (Sahibine kâr payı gibi pay sahipliği hakları sağlayan tokenlar) arasında fark olduğunu ve bir çok tokenin tek özellikleri fon toplama iken utility token olarak gizlendiklerine inandığını belirtti.
ABD vatandaşlarına satış yapmak merkezi token piyasaya sürümleri için en büyük sorunlardan birisi iken, utility token sunan projelerin ABD-menşeli yatırımcılara satılması da aynı derecede bir zorluk içeriyor. Lee, tokenleri düzenlemeye yönelik bir yaklaşımın önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde yeterli olgunluğa ulaşacağı kanısında.
ABD poliçeleri iyi bir sebep için var diyen Lee, ABD menşeli alıcılar söz konusu olduğunda herkesin ekstra dikkatli olduğunu belirtti.
Merkeziyetsiz Borsalar?
Lee en yaygın tür olan itibari para – kripto para borsalarında tecrübeyi sahip. Ancak bugünkü çoğu borsa sadece kripto para’dan kripto paraya işlem yapmakta. Toplumda mutemetlik rolüne sahip olan İtibari para- kripto para borsaları için merkeziyetsizlik imkansız. ” Gerçek para ile işlem yapan borsalar için… bu borsalar her zaman merkezi kurumlar olacaklar.” Bugün bu borsaların çoğu şirketler tarafından yönetiliyor ancak Lee bankaların hatta hükumetlerin kripto – itibari para borsalarının sorumluluğunu üstlenebileceklerini düşünmekte.
Tether Problemi
”Tether’lar, BTCC Tether’a dokunmadığı için her zaman büyük bir endişe kaynağı ve problem olmuştur. Bu bana ‘Liberty dolarını‘ -19. yüzyıl gibi eski bir dönemin tarihi itibari parası- hatırlatıyor.
Tether çökerse piyasada büyük bir gedik açacaktır diyen Lee, mutlu bir sona sahip olmayacak dediği USDT hakkında da pek olumlu görüşlere sahip değil gibi gözüküyor. Lee bunlara ek olarak dijital varlıkları borsa üzerinde tutmamayı da öneriyor.
Çin Kripto Şirketleri İçin Hayatı Zehir Ediyor
Çin ve mevcut kripto politikası hakkındaki görüşlerini paylaşan Lee, resmi platformlarda işlem yapma şansının artık olmadığını, veya yasa dışı merdiven altı kurumlara indirgendiğini belirtiyor. Çin aslında Bitcoin’i hiç yasaklamadı ancak şirketlerin resmi olarak kripto ile alakalı hizmet sunabilmelerini oldukça zorlaştırıp bu kurumlar Çin dışına itti.
ICO’lar Hala Zorlu Olmaya Devam Ediyor
Lee gerçek bir dijital varlığın özünde ICO token’lerinden çok farklı olduğuna inandığını belirtti. Lee konu hakkında, Bu tokenlerin doğuşu aç gözlülük yüzünden oldu, ve bu yolun sonunda çok büyük kayıplara yol açabilir, ifadesini kullandı.
Kendisini Bitcoin aşırılığından yana olan birisi olarak tanımlayan Lee, bunun sebebini Bitcoin’in özünde aç gözlülük fikri yüzünden değil de kayıtsız şartsız egemenlik ve özgürlük fikrinden doğmuş olması olarak ifade etti. Benim banka hesabımdaki para eğer uslu durursam gerçek anlamda benim oluyor – işte bu yüzden kripto paraları seviyorum çünkü kripto paralarda özel anahtar bu mal varlığının bütün egemenliğini size veriyor.
Gerçek Bitcoin Hangisi?
Şimdiden bir çok dijital varlık dolu bir dünyada yaşıyoruz. En yukarıdaki olanlardan bir kaçı tam anlamıyla merkeziyetsiz kripto para birimlerinden oluşuyor. Bitcoin’in varlığını sürdürecek olan tek koin olmayacağını çoktan biliyoruz ancak bu aynı zamanda en yüksek madencilik oranına da sahip olacak. ”Ben aslında Bitcoin Cash’i de seviyorum” diyen Lee, ben aslında ikisini de seviyorum diyerek ifadesini biraz ortaladı diyebiliriz. Bazı durumlarda BCH, Bitcoin whitepaper’ında belirtilen esas vazifeyi gerçek anlamda yerine getiriyor – kısıtlı kaynak, ölçeklenebilirlik – ve bu sebeple ‘gerçek Bitcoin’ olarak anılabilir.
Bitcoin hakkında daha çok eğitim gerekiyor çünkü gerçek anlamda çok az kişi bunun ne olduğunu anlayabiliyor. Eğer hükumetler bunu baskı altına almak isterse bu hareketleri ifade özgürlüğü ile çelişir. Dünya daha fazla fiziksel mal varlıklarına bağlı kalmayacak ve bilgi hakkında olan mülkiyet gerçek mülkiyeti oluşturacak. Tarihte ilk defa böyle bir şeye sahip oluyoruz.