ABD’nin en büyük kripto para borsalarından Gemini’nin 340 binden fazla kullanıcısını etkileyen Genesis borç krizi, Genesis’in çatısı altında bulunduğu Digital Currency Group’un (DCG) milyarlarca dolarlık kripto varlığı bulunan bir diğer iştirakı Grayscale’in portföyünde bulunan kripto paralarda satış yapmasına sebep olarak tüm sektörü kaosa sürükleyebilir.
DCG ve Gemini arasındaki borç krizinin gerilimi artarak devam ediyor. Yakın tarihte Gemini’nin DCG’nin alt şirketi Genesis tarafından yönetilen “Earn” programında para çekme işlemlerinin askıya alınması sonrası başlayan kriz, Gemini CEO’su Cameron Winklevoss’un Genesis’in borcunu ödemesi için DCG’ye çağrıda bulunması üzerine şiddetlendi.
Winklevoss, DCG’nin Genesis’e 1,67 milyar dolar borçlu olduğunu ve bu paranın Gemini’nin Earn programı müşterilerine ait olduğunu iddia etti.
DCG CEO’su Silbert’in alt şirketi Genesis’ten borç aldığı iddialarını yalanlaması üzerine ise Gemini CEO’su açıklamalara, iki grup şirket arasındaki bono işlemine işaret ederek “O zaman nasıl oluyor da Genesis’e 1,67 milyar dolar borçlu oluyorsunuz?” şeklinde karşılık verdi.
Şirket aylar önce zaten iflas etti iddiaları üzerine dava açıldı
Yöneticiler arasındaki tartışmalar devam ederken Gemini müşterileri, iştirak şirket olan Genesis’in aslında 2022 yazında iflas ettiğini ancak bunu yatırımcılardan gizlediğini öne sürerek Genesis’ten davacı oldu. Müşteriler, şirketin, batan kripto yatırım fonu Three Arrows Capital (3AC) üzerindeki 2,3 milyar dolar değerindeki alacak hakkını 1,1 milyar dolar değerinde bir senetle takas ederek ayakta kalmaya devam ettiğini iddia etti.
Müşterilerin iddiaları, 3AC kurucusu Su Zhu’nun yakın zamanda yaptığı DCG’nin değerinin şu an için neredeyse “sıfır” olduğu söylemleriyle örtüşüyor gibi görünüyor.
Milyarlarca dolarlık bilançosu olan bir diğer alt şirket tüm sektörü etkileyebilir
Bütün bunların ortasında uzmanlar, DCG’nin ilgili borcu ödemek için Grayscale’in varlıklarını tasfiye etmesi ihtimalini değerlendiriyor. Uzmanlara göre DCG iştiraki Genesis’in alacaklılarına ödeme yapmak için bilançosunun bir kısmını satmak zorunda kalabilir. Uzmanlar, bazı tokenlarda toplam arzın dikkate değer bir kısmını elinde tutan Grayscale’in, hangi pozisyonlarını tasfiye edebileceği konusunda fikir ayrılığı yaşarken tasfiye edilecek tokenlarda ciddi bir düşüş yaşanabileceğini düşünüyor.
Grayscale’in halihazırda üzerinde spekülasyonlar dönen mevcut bilançosu şu şekilde:
Bitcoin (BTC): Grayscale bilançosunda 10,5 milyar dolar değerinde BTC tutuyor şirketin BTC varlıkları toplam piyasa değerinin %3,28’ini oluşturuyor.
Ethereum (ETH): Grayscale bilançosunda 3,6 milyar dolar değerinde ETH tutuyor şirketin ETH varlıkları toplam piyasa değerinin %2,52’sini oluşturuyor.
Ethereum Classic (ETC): Grayscale bilançosunda 189 milyon dolar değerinde ETC tutuyor şirketin ETC varlıkları toplam piyasa değerinin %8,53’ünü oluşturuyor.
Litecoin (LTC): Grayscale bilançosunda 114 milyon dolar değerinde LTC tutuyor şirketin LTC varlıkları toplam piyasa değerinin %3,28’ini oluşturuyor.
Bitcoin Cash (BCH): Grayscale bilançosunda 30,5 milyon dolar değerinde BCH tutuyor şirketin BCH varlıkları toplam piyasa değerinin %1,60’ını oluşturuyor.
Zcash (ZEC): Grayscale bilançosunda 12,6 milyon dolar değerinde ZEC tutuyor şirketin ZEC varlıkları toplam piyasa değerinin %2,53’ünü oluşturuyor.
Horizen (ZEN): Grayscale bilançosunda 5,7 milyon dolar değerinde ZEN tutuyor şirketin ZEN varlıkları toplam piyasa değerinin %4,64’ünü oluşturuyor.
Decentraland (MANA): Grayscale bilançosunda 5,6 milyon dolar değerinde MANA tutuyor şirketin MANA varlıkları toplam piyasa değerinin %1’ini oluşturuyor.
Analistlerin bir kısmı, yaklaşık değeri 14,5 milyar dolar olan Grayscale’in olası bir tasfiye durumunda öncelikle daha az rağbet gören tokenları elinden çıkarmaya başlayabileceğini öne sürdü. Bu kapsamda analistler öncelikle, Horizen (ZEN), Zcash (ZEC), Ethereum Classic (ETC), Litecoin (LTC), Decentraland (MANA) ve Bitcoin Cash’in (BCH) elden çıkarılma ihtimalinin olduğunu belirtti.
Öte yandan diğer analistler ise böyle durumlarda şirketlerin ellerindeki en likit varlığı tasfiye etme eğiliminde olduklarını iddia etti. Likit varlıkların toplu satış durumunda çok daha az fiyat kaymasına maruz kaldığını dile getiren analistler, bu durumda Grayscale’in ilk tasfiyeye başlayacağı pozisyonların Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETC) olacağını ileri sürdü. Grayscale’in Bitcoin’in toplam piyasa değerinin %3,28’ine Ethereum’un ise toplam piyasa değerinin %2,52’sine sahip olduğunun altını çizen analistler, her iki kripto paranın da bu durumdan negatif bir şekilde etkilenebileceğine dikkat çekti.