Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Buterin’den Binance CEO’suna: “Geç Bunları…”

Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin geçtiğimiz gün Bitcoin ve Ethereum ile ilgili bazı açıklamalar yaptı ve Binance CEO’su Changpeng Zhao’ya seslendi.

Satoshi Nakamoto tarafından geliştirilen Bitcoin 2009 yılında, tam da 2008’deki ekonomik krizin ardından ortaya çıktı. Mevcut finans düzenine bir tepki olarak doğan Bitcoin insanlara bir finansal bir alternatif sunuyor. İnsanlar içinde bulunduğumuz merkezi finans düzeninden çıkıp Bitcoin’e, yani merkezsiz bir finans düzenine geçiş yapabiliyorlar.

Binance CEO’su Changpeng Zhao dün ABD’deki olaylara gönderme niteliğinde bir açıklama yaptı. İnsanlara Bitcoin gibi bir alternatif olduğunu hatırlatan Zhao, mevcut düzene karşı kullanılabilecek “en barışçıl protesto yönteminin Bitcoin olduğunu” söyledi.

Ethereum’un kurucularından Vitalik Buterin geçtiğimiz gün Twitter hesabından bazı açıklamalar yaptı ve kripto para dünyasının gidişatını değerlendirdi. İnsanlar Bitcoin’i finans düzenini protesto etmek için kullanıyorlar, iyi hoş güzel. Fakat Buterin 2008’den 2020’ye çok şeyin değiştiğini, kripto paraların artık sadece finansal bir protesto yöntemi olarak görülemeyeceklerini düşünüyor.

Finansal Araçlar

2008’deki ekonomik kriz sırasında pek çok farklı şey yaşandı. “Bankalar usulsüz işlemler yaptılar, devlet finans sektörünü regüle etmeyi başaramadı ve merkez bankası çok fazla para bastı.” Bitcoin adeta tüm bu sorunlara karşı bir çözüm olarak ortaya çıktı. Bitcoin merkezsiz olduğu için ‘kötü’ idare edilemiyor, kısıtlı arza sahip olduğu için olması gerekenden daha fazla Bitcoin ‘üretilemiyor’ ve ağdaki işlemler şeffaf olduğu için herhangi bir ‘usulsüzlük’ yapılamıyor. Bitcoin bu haliyle gerçekten alternatif bir finans aracıydı.

Geçtiğimiz yıllarda yaşanan gelişmeleri bu şekilde yorumlayan Buterin 2008 ile 2020 arasında bir kıyaslama yapıyor. Artık 2008’de olmadığımızı hatırlatarak şu anda bir ‘ekonomik kriz’ yaşamadığımızı söylüyor. Dünya ekonomisinde yaşanan olumsuz gelişmeleri değerlendiren Buterin bunların büyük ölçüde Koronavirüsten kaynaklandığını söylüyor ve şu an yaşanan şeyin bir ‘ekonomik’ krizden ziyade bir ‘virüs’ krizi olduğunu belirtiyor.

Şu anki ortamın 2008’dekinden daha farklı olduğunu söyleyen Buterin, kripto para piyasasının da geçtiğimiz birkaç yıl içerisinde ciddi anlamda değiştiğini düşünüyor. Onun görüşlerine göre 2008 yılında dönemin finans düzemine karşı bir tepki olarak ortaya çıkan kripto paralar günümüzde majör ekonomik trendlere uyum sağlamaya başladılar. Buterin’e göre kripto paralar insanlara hala politik olarak bir alternatif sunuyorlar ama içinde yaşadığımız dünyada artık kripto paraların geleneksel finans düzeninden ‘bağımsız’ olduklarını söylemek mümkün değil.

“Geç Bunları” Dercesine…

Bir zamanlar ‘finansal bir protesto’ olarak ortaya çıkan Bitcoin artık S&P500 gibi piyasalarla ‘daha’ bağlantılı bir şekilde hareket ediyor. Bitcoin gibi kripto paraların zaman içerisinde geleneksel piyasalara uyum sağlamaya başlamış olmaları tesadüf değil. Kripto paralar finans düzeninden tamamen bağımsız bir şekilde hareket etmiyorlar çünkü insanların istediği şey bu değil. Buterin bu noktada son zamanlarda artan sabitkoin kullanımına dikkat çekip insanların dolar kullanmayı bırakmak istemediklerini belirtiyor.

Tüm bu bilgiler ışığında Bitcoin’in artık sadece finansal bir protesto olarak görülemeyeceğini söyleyen Buterin, kripto para camiasına ‘zamana ayak uydurun’ çağrısı yapıyor. Kripto paraların artık sadece ‘alternatif para’ olarak görülemeyeceklerini söyleyen Buterin Changpeng Zhao’ya seslenip artık bu düşünceyi ‘aşmak gerektiğini’ vurguluyor.

Peki kripto paralar yalnızca birer finansal araç olarak görülmeyeceklerse ne olarak görülecekler? Buterin bu noktada kripto paraların özellikle merkeziyetsiz yapılarına dikkat çekiyor. İçinde yaşadığımız dünyada sansürsüzlüğün ve merkeziyetsizliğin gitgide önem kazandığını söyleyen Buterin kripto paraların yalnızca finans alanında değil bu gibi alanlarda da ön plana çıkabileceklerini düşünüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment