Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin Dijital Parası İçin Dört Test Bölgesi Belirledi

Çin Merkez Bankası milli dijital para projesini hayata geçirmek için ilk adımlarını 4 bölgede atmaya hazırlanıyor. Planlanan bölgeler, 2022 Kış Olimpiyatlarının gerçekleşeceği şehirleri de barındırıyor. Çin dijital parası için resmi bir tarih belirlenmemiş olsa da, ismini vermek istemeyen ve konuya yakın bir kaynaktan pilot programın şu anlık kapalı bir şekilde yürütüleceği bilgisi geldi.

Ticaret Bakanlığının yaptığı açıklama ile Çin, dijital parası için yaptığı çalışmalarını hızlandırdığı duyurdu. Yeni bir kaynaktan alınan bilgiye göre, plan ilk aşama için 4 bölge ile sınırlı olacak ve şimdilik küçük ölçekli olacak. Dijital para Shenzhen, Chengdu, Suzhou, Xiong’an ve 2020 Kış Olimpiyatlarına ev sahipliği yapacak bazı diğer bölgelerde denenecek.

Ulusal Finans ve Kalkınma Enstitüsü araştırmacısı Zhu Taihui, dijital yuan için teknik tasarımın birkaç kez değişmiş olduğunu fakat nihai hedefin nakit para dolaşımı modelini kısmen değiştirmek olduğunu söyledi. Araştırmacı hem vatandaşların hem de yabancıların e-posta adresleri aracılığı ile sisteme kayıt olarak bir cüzdana sahip olabileceğini ve dijital yuanı kullanabileceğini belirtti. Böyle bir sistemin de dijital yuanı uluslararası anlamda başka bir konuma taşıyabileceği düşünülüyor.

Geniş Kitlelerden Önce Alıştırma

Yetkili kişiler, dijital para projesinin halkın geneline açılıp geniş kitlelerce benimsenmesinin önünde bazı sorunlar olduğunu söylüyor. Şu an hala çoğu insana uzak olan dijital para konusunu insanlara anlatmak ve onları alıştırmak için bazı teknik hamlelerin yapılması, pazarlama projelerinin geliştirilmesi gerektiği düşünülüyor. Analistler aynı zamanda planlanan adımların otoriteler tarafından sıkı bir şekilde takip edilmesi gerektiğini öngörüyor.

Ticaret Bakanlığı en son yayınladığı raporla dijital yuanın deneneceği bölgeleri sıralarken, yaptığı açıklamada da bunun geniş çaplı bir uygulama olarak meşrulaştırılması için pilot bölgelerdeki başarının göz önünde bulundurulacağını vurguladı.

Rekabet Sorunu

Şu anda dijital yuan kullanım testleri, memurlara maaş ödemeleri, toplu taşıma hizmetleri ve enerji ticareti zincirini içeriyor. Renmin Üniversitesi Hukuk ve Teknoloji Enstitüsü Finansal Teknoloji ve Blockchain Araştırma Merkezi başkanı Yang Dong, uygulamaların çoğunun tüketiciler için tasarlandığını; işletmeler için kullanımın geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Çin’deki çevrimiçi ödeme hizmetleri, Alipay ve WeChat gibi kurumların tekelindeydi. Bu iki dev kuruluş, para transferini basit bir şekilde işleyen kod taraması ile yapıyorlardı. Çin’in çıkaracağı dijital paranın, hız ve işlem maliyeti gibi konularda bu iki kurumla rekabet içinde olması gerektiğini vurgulayan Yang, aksi takdirde merkez bankasının dijital para hizmetleri için kullanıcı bulmasının zor olduğunu söyledi.

Yang, dijital yuan için NFC (near field communication) teknolojisinin tercih edilebileceğini söyledi. Fakat bunun için yeni istasyonların kurulması gerektiğini; bunun da daha maliyetli bir işlem olduğunu vurguladı. NFC teknolojisi “yakın alan iletişimi” olarak özetlenebilir ve iki cihazın birbirine yakın bulunması dahilinde çevrimiçi işlem gerçekleştirebilecekleri şeklinde özetlenebilir. Yang bu yüksek maliyetlere çözüm olarak Merkez Bankasının üçüncü parti kontrolündeki ödeme platformlarını düşünebileceğini söyledi.

Dijital Yuan Ne İşe Yarayacak?

Çin hükümeti bu milli dijital para ile piyasaları daha efektif şekilde kontrol edebilmeyi planlıyor. Çin’deki sermaye giriş-çıkışının daha kolay bir şekilde takibi Merkez Bankasının amaçları arasında. Aynı zamanda dijital yuanın illegal işlerin engellenmesinde de büyük rol oynaması bekleniyor. Terör örgütlerinin mali faaliyetleri veya para aklama gibi durumların takibi dijital para sayesinde kolayca yapılabilecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment