Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

TCMB Parasal Sıkılaştırma Açıklaması Yaptı

Türk Lirası dolar karşısında değer kaybetmeye devam ederken piyasaların gündemine son dakika TCMB açıklaması oturdu. Sıkılaştırma yapmak için yeni bir karar alan TCMB, Bankalararası Para Piyasası’nda gecelik vadeyle işlem yapacak bankalar için borç alabilme limitinin yarından itibaren yarıya düşürüldüğünü duyurdu. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası geçen hafta döviz piyasasında yaşanan gelişmeleri “yakından izlediğini” açıklayıp, ilerleyen günlerde likidite imkan limitlerini sıfırladığını duyurdu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bugün likidite yönetimi kapsamında yeni bir karar aldı ve Bankalararası Para Piyasası’nda gecelik vadeyle işlem yapacak bankalar için borç alabilme limitini yarıya düşürdüğünü açıkladı.

TCMB bugün sabah yayınladığı duyurusunda “Likidite yönetimi kapsamında atılan sıkılaştırma adımları çerçevesinde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bünyesinde faaliyette bulunan Bankalararası Para Piyasası’nda bankaların borç alabilme limitleri (BAL), 19 Ağustos 2020 tarihinden geçerli olmak üzere gecelik vadede yapılan işlemler için yarıya düşürülmüştür açıklamasını yaptı.

Gözler Perşembe Günkü Toplantıda

TCMB likidite yönetimini sağlayabilmek için çeşitli adımlar atmaya devam ederken yerli yatırımcının gözü perşembe günkü toplantıya çevrilmiş durumda. TCMB’nin perşembe günü düzenleyeceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında ne gibi kararlar alınacağı büyük merak konusu. Bu toplantıdan çıkacak TCMB açıklaması, piyasalarda büyük bir etki yaratabilir.

Yatırımcılar PPK toplantısından faiz artırımına yönelik bir karar çıkıp çıkmayacağını merak ediyorlar. Bazı isimler TCMB’nin uzun vadede doların yükselişini durdurabilmek için faiz artırma yoluna gideceğini söyleseler de bu kararın perşembe günkü toplantıda alınması beklenmiyor. Erik Meyersson gibi makro ekonomistler TCMB’nin perşembe günü faiz artırımı yoluna gitmeyeceğini öne sürüyorlar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment