Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin Endüstriyel ve Ticari Bankası’nın İlk Blockchain Patenti Sonunda Ortaya Çıktı

Ülkenin devlete bağlı en büyük dört bankasından birisi olan Çin Endüstriyel ve Ticari Bankası, (The Industrial and Commercial Bank of China;ICBC) dijital sertifikaların doğruluğunu tasdik edebilme ve bu verileri paylaşıma açık bir -nedir ağında depolayabilmenin peşinde.

Çin Fikir Mülkiyeti Hakları Ofisi’ne (SIPO) yapılan bir patent başvurusuna göre, banka, sertifika verme işlemlerinin etkinliğini arttırmak ve kullanıcıların bir çok kurumda tekrar tekrar aynı belgeyi doldurmasının önüne geçmek için blockchain sistemleri kullanmayı planlıyor.

Patentte yer alana göre bu teknoloji, sertifika veren kurumun ilk olarak, kullanıcının yeterlilik belgesini bahsi geçen sertifika ile dijital olarak eşleştirmesini ön görüyor. Bu onaylandıktan sonra da veri şifrelenip, adı geçen sertifikaya ihtiyaç duyabilecek bir çok kurumun elinde bulunan dağınık cüzdanlara yüklenmek üzere, blockchain’e gönderilecek.

Sistem daha sonra, kullanıcının özel yeterliliklerinin yer aldığı verinin şifresini çözerek, kurumların işlem akışlarını devam ettirebilmek için ihtiyaç duydukları onaylanmış dokümanı görmelerini sağlayacak.

Şuan için SIPO tarafından başvurusu yapılan ilk blockchain bağlantılı evrak olma özelliğini taşıyan patent, ilk olarak 2017’nin Kasım ayı sırasında ibraz edilmişti ve Cuma günü yayınlanmıştı.

Bu teknolojinin kullanılmasının gerekçesi olarak da banka, kullanıcıların doğum, ölüm, evlilik veya eğitim gibi konularda durmadan aynı sertifikayı farklı farklı kurumlara onaylatmasının doğurduğu sıkıntıları ibraz ediyor.

Bankanın başvuru evrakındaki açıklaması ise şu şekilde:

”Genellikle kullanıcılar bir sertifikayı onu manüel olarak çıkartan kurumdan almakla yükümlüler. Ve sonra bunu sertifika gerektiren kurumlara sunarlar. Bu işlem süreci çok verimsiz ve bunun yanı sıra evrakta sahtecilik riskini de içerisinde barındırmakta. ”

Bu patent başvurusu için, sözü edilen bankanın veri depolama ve paylaşma konusunda blockchain kullanma isteğine delil olarak gösterilebilecek bir başka hamle diyebiliriz.

Geçenlerde, Çin Merkez Bankası da blockchain’in getirdiği veri depolama ve işlem kapasitesini daha iyi hale getirebileceğini anlattığı bir patent başvurusunda bulunmuştu.

Paten Başvurusunun Tam Hali Şu şekilde:

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment