Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yangın Gibi Yayılan Verge’nin Kurucusu: Yeni Ortaklık Duyuruları Yakında!

Verge’nin kurucusu Justin Vela geçenlerde CNBC Crytodrader programının sunucusu Ron NeuNer ile detaylı bir röportaj yaptı ve bu röportaj esnasında Verge ve geleceği hakkındaki bir çok konuya açıklık getirdi.

Geçenlerde Verge [XVG] ve Pornhub’ın ortaklığı piyasaları sallamıştı. Peki Pornhub o kadar kripto para arasından neden Verge’yi seçti?

Biliyorsunuz ki geçenlerde Verge büyük bombayı patlattı ve Pornhub ortaklığını açıkladı. Verge’nin getirdiği bir çok avantajının yanı sıra en büyük özelliklerinden birisi tabii ki gizlilik-esaslı bir koin olması ve sizin de tahmin edebileceğiniz üzere online yetişkin içeriğe sahip siteleri kullanan insanlar gizli kalmayı tercih ediyorlar. Bunun yanı sıra Verge’nin kendisi de yüz binlerce insana sahip çok büyük bir kuruluş. Böyle bir potansiyele sahip Verge’yi bir platformla birleştirmek sadece blockchain temelli bir kripto para birimi olma avantajını sağlamayacaktır. Bunun yanı sıra bu topluluğun içindeki devasa insan topluluğunun fırsat buldukları her yerde bunun hakkında konuşmalarına da olanak sağlayacaktır. Ama ana vurgu gene ek gizlilik özellikleri üzerinde yoğunlaşmakta.

Topluluk bunun hakkında konuşarak nasıl gizlilik elde edecek?

Onlar uygulamalarının içerisinde Thor isimli bir eklentiye sahipler. Çoğu blockchain temelli proje, insanların onları bulmasını kolaylaştıracak olan gerçek fiziksel konumlarını ağ içerisinde ulu orta meydana çıkartır. Ancak Verge için bu durum farklı. Verge kullanıcıların örtülü ip adresini kullanır ve böyle kişinin gerçek fiziksel konumu asla açığa çıkartılmaz. Sonra onların gizli adresleme/tespit gibi ek özellikleri de var. Bu özelliğin getirdiği şey ise insanların bir adresi online olarak paylaşmalarını ve sonra ona yönlendirilen veya onun hakkında yapılan işlemlerin takip edilememesi olarak biliniyor.

Justin Vela neden Verge projesini keşfetti ki? Ona ”Tamamdır bu tokeni başlatmalıyım” dedirten etken ne oldu?

2013-2014 yılları arasında birbiriyle neredeyse tıpa tıp aynı bir çok koin piyasaya atılmaya başladı. Bir bakıma şuan ERC20 tokenlerinin tıpa tıp aynı olması durumu gibi düşünün bunu. Kimse bunun hakkında bir şey yapmıyordu ancak bir çok token o çok istenilen ”gizlilik özelliği” ile piyasaya çıkıp bunu hiç gerçekleştiremeden yerinde kala kalıyordu. Justin ise o sıralarda ise belirli bir süredir madencilik havuzu ve kod tabanı çalıştırmaktaydı. İşte tam o anda jeton düştü ve ben neden kendiminkini çıkartmıyorum ki? diye düşündü.

Justin’in sözleriyle durum tam olarak şu şekilde vuku buluyor:

”Ben bir ICO veya pre-mine(önceden çıkartılmış kripto para madenciliği) projesi başlatmayacağım. Ben sadece topluluktan beraber olduklarını bildiğim insanları toplayıp hep beraber bunun üzerinde çalışmaya başlayacağım.”

Koin projesine start verdi, bir topluluk kurdu ve şimdilerde bayilerin kendi sistemlerine Verge eklemeleri anonslarını yapmakla meşgul. Görünüşe göre bu peynir ekmek gibi satıyor.

Vela bunun gerçekten de peynir ekmek gibi yayıldığını kabul etti. Özellikle geçen hafta yaptıkları Pornhub duyurusundan sonra, hepsine eşit davrandıkları küçüklü büyüklü bir çok endüstri kurumunun Verge’yi kendi platformlarına eklemek için yardım istekleri bitmek bilmiyor. Bu yardım isteklerine VPN servisi veren bir kurum, jersey kıyısında balık yemi ve olta işi yapan bir firma ve buna benzer bütün alanlardan bütün boyutlarda firma da dahil. Ve hepsi için Verge’nin kolları sonuna kadar açık.

Eğer hacim artarsa sistem bunu kaldırabilir mi? Verge’nin maksimum taşıyabileceği yük nedir?

”Şu an için hepsini gayet iyi bir şekilde halletmekteyiz. Pornhub, Verge kullanan 1000’in üzerinde abone kaydı aldı ve biz şuan kapasitemizin %10’unu bile kullanmıyoruz. Ancak bütün bunlara rağmen gene de büyümemiz ve hacim arttırmamız gerekirse bu bizim ciddi ciddi sadece 2 dakikamızı alır.”

Blockchain’in şuan için ne büyümeyle ne de kitle uyumu ile bir alakası yok. Peki Verge böyle bir durumda VISA veya MasterCard işlemleriyle başa çıkabilecek mi?

Justin buna cevap olarak ”lafı bile olmaz” şeklinde yorum yaptı. Eğer iş bu raddeye gelirse, tabii ki bu bir gecede gerçekleşmez ancak bu bir gecede olursa da bizi çok mutlu eder açıkçası. Kesinlikle bunun hakkında çalışma yaparız.

Verge saniyede kaç işlem kapasitesine sahip?

Şuan için saniyede 120 işlem yapılabilir. Bitcoin Verge’ye kıyasla aynı işlemi 6 ile 8 saniye arasında yapabilmekte.

Şuan için rakiplerinin çözemediği ama Verge’nin çözebildiği neler var?

Kurucunun açıklamalarına göre yeni gelen kullanıcılar için topluluğun kapısı her zaman açık ve çoğunlukla insanlara teknik destek konusunda yardımcı olmaya çalışmaktalar. Bunun yanı sıra verge ile alakalı olmayan konularda bile – borsalar ve değiş tokuş nasıl çalışır, madencilik havuzları nasıl işler vb. – detaylı açıklamalar yapmaktalar.

”Oldukça kullanıcı dostuyuz.”

Verge gerçekten merkezileşmemiş mi?

Aynı Justin’in dediği gibi, ICO’ları yok, pre-mine’ları yok ve kesinlikle merkezisizler.”Ben bu koini yarattım ancak dışarıda benden çok daha fazla koine sahip olan insanlar var.” Onların düğümlerinin çoğu müşteri onu açar açmaz müşteriyi ağın bir parçası yapan uygulamalardan oluşuyor. Ve eğer Justin sunucularını kapatsa bile Verge var olmaya devam edecek ve bunu kimse fark etmeyecek bile.

Ron, Pornhub sitesinin daha fazla göz önünde olan yetişkin içerikli sitelere sahip çok daha büyük bir şirket bünyesinde bulunduğunu ve bu yüzden bu ortaklığın aslında çok ilginç olduğunu belirtti. Bunu bir test aşaması olarak göreceğim ve eğer Pornhub ortaklığı başarılı olursa bunu bütün yetişkin içerik endüstrisine uygulayacağız diyerek de sözlerini noktaladı.

Justin buna cevap olarak daha önce de belirttiği üzere binlerce yeni kullanıcının bu yolla Pornhub’a abone olduğunu ve buna bakılırsa bu ortaklık sürecinin şu an için gayet başarılı gitmekte olduğunu vurguladı. Buna ek olarak kendilerinin en büyük isteklerinin, bir tanesi ile teste başlayıp bunun nasıl devam edeceğini görmek olduğunu da söyledi. Bu konu yüzünden hem Pornhub hem de Verge üzerinde çok fazla baskı vardı açıklamaya göre bu ortaklığın hiç bir dezavantajı bulunmamakta.

Justin’e göre Pornhub yıllık olarak milyarca eşsiz kullanıcının ziyaretine uğruyor ve Pornhub’ı bilmediğini söyleyen insanlar ya şaka yapıyorlar ya da kafa buluyorlar.

Pornhub hala Verge için bir altyapı desteklemenin eşiğinde. Yeteri kadar cüzdan var mı? Bunun için uygun altyapı var mı? Peki ya bunun sisteme uyarlanması?

Evet! Bu bir çok şirketin ilk iletişime geçtiklerinde en çok kafalarını karıştıran veya onları korkutan şeylerden birisi. Genelde böyle şirketler, bunu nasıl yapacağım bu çok karışık geliyor gibi tepkiler veriyorlar.

Justin bunu açıklayarak bunun tamamen sizin servisinizi hangi platform üzerinden yönettiğinize bağlı olduğunu belirtti. Ancak bu bir çoklarının düşündüğünün aksine aslında çok kolay bir olay. Bazı durumlarda Verge’yi kendi platformunuza 15 dakika içerisinde uyarlayabiliyorsunuz.

Böylesine anons bombardımanı ardından Verge’den başka ne bekleyebiliriz?

Verge daha da ilerlemeyi ve büyümeyi hedefliyor. Onların pazarlama ekibi yeni borsalarla, yeni madencilik havuzlarıyla iletişime geçip endüstrinin lideri konumundaki kişilerle hiç bitmeyen bir iletişim halindeler. Ekip sürekli olarak kendileriyle iletişime geçip ”Merhaba bu yaptığınız kulağa çok ilginç geliyor ve bunu eğer şu milyar-dolarlık şirket yapıyorsa bu büyük ihtimalle iyi bir fikirdir” diyen kişilerin ilgisine maruz kalıyor. Bu sebeple bir çok insan ile iletişim içindeler ve emin olun çok yakında bu duyuruların devamı olacak.

Justin ve ekibinin bir koin’e bakıp – bu koin beni çok endişelendiriyor çünkü ensemizden hiç ayrılmıyorlar – dedikleri oluyor mu?

Ekip genel olarak diğer koinlerle olan rekabete bakmamaya çalışıyorlar çünkü bizim ve başkaları için iyi olan şey genel olarak kripto para birimleri için iyi olan şeydir.

”Asla bitcoin hakkında konuşmam, bitcoini severim. Bunun gibi ortaklık genel anlamda kripto para birimlerine bir ışık oluyor. Genel olarak piyasadaki herkesin istediği şey bunun gibi olayları devam ettirip kripto para birimleri mesajını daha çok etrafa yaymak.”

Hadi 10 yıl ilerisine bakalım. İleride sadece 1 tane mi gizlilik koinimiz olacak yoksa bir sürü gizlilik koininin mevcut olduğu kocaman bir sunucu mu?

Justinin buna cevabı ise şu şekilde:

”Bu bir pazar piyasası ve aynı metal piyasasının sahip olduğu -gümüş, altın, titanyum – gibi bizim de farklı opsiyonlara sahip olmamız gerek. Kullanım alanları tabii ki değişebilir. Mesela altını mücevher için gümüşü ise endüstri için kullanabilirsiniz. Ancak bazı metallerin hiç bir faydası yoktur. Mesela elmaslar sentezlenebilir ancak biz gidip gene de gerçek olanını alıyoruz.”

Bazı sıradan izleyicilerle konuşurken onlardan birisi Justin’e cevap verdi:

”Ben şuanda gerçekleşmekte olan bu yükselişin kesinlikle gerçek olduğunu düşünüyorum. Piyasa şu anda aşağı eğilimli (bearish) ve Verge hakkında duyduğum şeylere bakılırsa Verge [XVG] kesinlikle geleceğin kripto para birimi olacak.

Kaynak: AMBCrypto

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment