Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin Kağıt Çeklerin Yerini Alabilecek Bir Blockchain Sistemi Tasarladı

Kurumdaki kıdemli bir yetkilinin açıklamalarına göre, Çin‘in Merkez Bankası yurt içi işletmeler tarafından verilen çekleri dijitalleştiren bir blockchain temelli sistem üzerindeki çalışmalarını tamamladı.

Salı günü yerel bir haber kaynağının serbest kürsü bölümünde yayınlanan habere göre, Çin Merkez Bankası bünyesinde kripto para birimi araştırma laboratuvarının başkan yardımcısı Di Gang, departmanın ” blockchain üzerinde akıllı kontrat teknolojisinin yardımı ile beraber dijital çek sunan bir alt yapı sistemini” tamamladığını belirtti.

Di bu çalışmanın, 2016 yılında laboratuvarın Çin piyasasındaki çek sahtekarlığı ve düzenbazlığına çözüm olma amacıyla blockchain teknolojisinin sunduğu çözümleri araştırma kararından sonra, bugüne kadar olan araştırma ve geliştirme sürecinin bir meyvesi olduğunu ifade etti. 2017 Ocak ayında kurum sanal ortamda bir prototipi başarılı bir şekilde test ettiğini belirtmişti.

Di’nin açıklamalarına göre Çin’deki fiziksel işletme çekleri aynı havale gibi çalışmakta ancak normal havale’nin yanı sıra Çin içerisinde bu sistemi kullanarak bu çekleri başka varlıklar ile de takas edebiliyorsunuz.

Güncel sistemdeki problem ise çok sayıda aracı kurumun normalde geleneksel bankaların yapması gereken aracılık rolünü üstlenmesi ve bunun da ciddi bir oranda dolandırıcılık riskini olayların içine katması durumundan ibaret. Sonuç olarak sahte çekler ticari bankalar arasında dolaşmakta ve potansiyel olarak ülkenin finansal bütünlüğüne zarar vermekte.

PBFT kullanımı ile birlikte kurumların etkileşimini sağlamak amacıyla kurulan bu sistem, Di’nin söylediklerine göre çekleri token değerine dönüştürebilir ve bunu yaparken süreç içindeki bütün işlemler de akıllı kontratlar aracılığıyla kontrol edilebilir.

Di yeni sistemin en büyük faydalarından birisi olarak platformun, nakite çevrilmesi veya başka şirket varlıklarını desteklemek için tahvil olarak kullanılması gibi farklı kullanım alanlarından etkilenmeden, yetkililere dijital bir çekin bütün hayat döngüsünü takip edebilme imkanı sunması olduğunu belirtiyor.

Di bunu şu şekilde açıklamakta:

”Akıllı kontrat kuralları bir kere blockchain üzerinde tanımlandıktan sonra başka bir katılımcı bu sistemi elini kolunu sallaya sallaya değiştiremez. Kod güncellemeleri için bile düzenleyicilerin kayıtlara tam erişim yetkisi olacak ve bu da düzenleyici verimliliğini arttırıp işlemler için yapılan manüel çapraz kontrol yöntemlerini ortadan kaldırarak masrafları azaltmayı sağlayacak.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment