Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vietnam Maliye Bakanlığı Madencilik Cihazı İthalatını Geçici Olarak Yasaklıyor

Yerel medya kaynağı VN Express‘in 5 Haziran tarihli haberine göre, Vietnam‘ın Maliye Bakanlığı (MoF) kripto madencilik cihazlarının ithali hakkında geçici bir yasaklama kararı getirdi.

Söylenenlere göre MoF bu teklifi Pazartesi günü gündeme getirmiş ve bu kripto madencilik cihazlarının ”düzenlenmesi çok zor” olan yeni kripto para birimlerini piyasaya sürmek için kullanılabileceğini belirtmiş.

VN Express Bakanlıktan alınan istatistik bilgilere dayanarak, 2018 yılının ilk dört ayında ülkeye 6.300’ün üzerinde kripto para madencilik cihazı sokulduğunu ifade etmekte. 2017 yılının toplam 9.300 cihaz sayısına oranla dört aylık bu yeni artış ciddi bir tehlike arz etmekte. Ki bu durum Hanoi Times isimli haber kaynağının da belirttiği üzre, Vietnam Gümrük Hizmetleri tarafından da yakından takip edilmekte.

Vietnam içerisinde kripto para birimlerini ödeme biçimi olarak kullanma konusundaki ilk yasaklama 2017‘nin sonlarında gerçekleşmişti ve kabul edilen yasa 2018′in ilk çeyreğinde uygulanmaya başlandı.

Hükumet şimdiden sergilediği bu ketum tutum, Nisan ayında ortaya çıkan 660 milyon dolarlık iki ilk dijital para arzı dolandırıcılığından sonra daha da sertleşmeye başladı.

Vietnem yerel basınında çıkan haberlerde, iki Blockchain firması Ifan ve Pincoin tarafından düzenlenen ICO’ların birlikte 32 bin yatırımcıyı dolandırdığı ve toplam elde edilen para miktarının tam 15 trilyar VND yani 660 milyon dolar olduğu kaydedilmişti.

Nisan ortalarında Başbakan Nguyen Xuan Phuc Vietnam hükumetinin ve finansal kurumların ”Bitcoin ve diğer kripto para birimleri ile ilgili aktivitelerin yönetimini” sıkılaştırmalarını emretmişti. Başbakan buna ek olarak kripto yatırım alanının ”daha da karmaşık bir hale doğru büyüdüğünü” ifade etmişti.

Vietnam bu haberin hemen ardından Nisan ortaları gibi yeni bir yasaklama daha yaşamıştı.
13 Nisan’da ilgili kurumlara gönderilen bir belgeye göre, Hanoi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, şehirdeki e-ticaret işlemlerine dahil olan kurum ve kişilerin Bitcoin ve diğer kripto para birimleri kullanarak işlemlerini online olarak yapmasını yasaklamıştı.

Vietnam’daki bu gidişat ülkedeki çoğu kripto para yatırımcısını endişelendirmekte.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment