Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Belçika Hükümeti Kripto Para Dolandırıcılıklarına Dikkat Çekmek İçin İnternet Sayfası Kurdu

5 Haziran tarihinde FPS Economy tarafından yapılan bir açıklamaya göre, Belçikalı yetkililer kripto paralara olan yatırımların barındırdığı riskler konusunda farkındalık yaratmak için bir internet sayfası kurdu.

FPS kripto yatırımlarına olan ani artışın ”daha çok insanın dolandırılmasına yol açabileceğini” belirtti. Yapılan açıklamaya göre Belçikalı yatırımcılar geçen yılki FPS verilerine göre kripto para ile ilgili dolandırılık yöntemlerine toplamda 2.5 milyon dolar kaptırmış. FPS bunun sadece ”buz dağının görünen kısmı” olduğunu söyleyip kripto para ile ilgili dolandırıcılıkların sadece %4’ünün yetkililere aktarıldığını iletti. Bu tahminlere göre Belçika’daki yatırımcılar yıllık olarak kripto para ile ilgili dolandırıcılıklara, 130 milyon avro (152 milyon dolar) üzerinde bir miktar kaptırmakta.

FPS Economy ve Federal Hizmetler ve Piyasalar Otoritesi (FSMA) tarafından kurulan ”Gerçek Olamayacak Kadar İyi’‘ isimli site yatırımcıları kripto yatırım riskleri hakkında uyarıyor ve kripto dolandırıcılarının genellikle ”büyük kar oranları vaat ettiğini” ve ”genellikle güvenilir gözüktüklerini” ifade etti. İnternet sitesi potansiyel kripto yatırımcılarını, projelere herhangi bir yatırım yapmadan önce dikkatli bir inceleme sürecinden geçirmeleri gerektiği konusunda uyarıyor ve ”kripto para birimleri ile online olarak işlem yaparken de dikkatli olmaları” gerektiğini belirtiyor.

İnternet sayfası kullanıcıların dolandırıcılık şüphesi taşıyan şirketleri şikayet edebilecekleri bir sekmeye ve buna ek olarak site içerisinde diğer internet sayfalarını olası bir dolandırıcılık şikayetine karşı taramasını sağlayan bir araca da sahip.

Sitede yer alan bilgilere göre bir siteyi kontrol ettikten sonra onun hakkında herhangi bir uyarı veya şikayet bulunmuyor olması bu kripto projesinin ”yasal lisansı” olduğu anlamına gelmiyor ve bazı durumlarda konu hakkında daha geniş araştırmalar yapılması gerekli olabiliyor. Site şirketlerin bazen sahtekarca veya dolandırmaya yönelik projeler listesinde görünmemek için isimlerini değiştirebildiklerini de vurguluyor.

Geçen ay ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu bünyesindeki Yatırımcı Eğitimi ve Koruması bürosu tarafından tipik ICO dolandırıcılıkları hakkında farkındalık yaratmak ve yatırımcı eğitimini arttırmak amacıyla sahte bir ilk dijital para arzı internet sayfası kurmuştu. ”HoweiCoins” isimli internet sayfası tipik bir ICO dolandırıcılığının sahip olduğu belli belirsiz bir whitepaper, garanti kar oranı ve ünlülerin de bu ICO’nun reklamını yaptığına dair işaretler de dahil bütün işaretleri taşıyordu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment