Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin Merkez Bankası ve Kripto Paralar Arasındaki ‘Husumet’ Sürmeye Devam Edecek

Geçtiğimiz yıl, Çin hükümetinin kripto paralara karşı takındığı tavır, büyük gündem olmuştu. Çin yönetimi, ülkedeki tüm ICO’ları ve yerel kripto para borsalarını kapatırken, madenciler ile de enerji konusunda tartışma yaşamış ve Bitcoin’in merkezi olarak adledilen ülke de, Blockchain sektörü ve Bitcoin için yeni ve karanlık bir dönemin başladığı belirtilmişti.

Çin yerel basınında çıkan haberler ise, durumun devam edeceği yönünde. Haberlerde, Çin Merkez Bankası PBoC’nin 2018 yılı ajandasında, kripto paralar ile alakalı yeni düzenlemelerin yer aldığını belirtildi.

Çin’de Yeni Bir Dönem

Geçtiğimiz yıldan bu yana Çin Merkez Bankası ile kripto paralar arasında adeta bir savaş yaşanıyor. Çin Merkez Bankası, önce tüm ICO’ları yasa dışı oldukları gerekçesi ile yasaklamış, ardından da Çin merkezli kripto para borsalarını bir anda kapatmıştı. Yaklaşık bir yıl önce olan bu olaylara rağmen, birçok kripto para ticareti yapan insan; Çin Merkez Bankası’nın bir sonraki hamlesinin ne olacağını merakla beklerken, bu borsaların yeniden açılacağı konusunda ümidini korumuştu. Ancak şuu aşamada halkın beklentisi boşa çıkacak gibi dururken,  ek olarak Çin Merkez Bankası’nın kendi merkezi kripto parasını çıkarmak için de girişimlere başladığı belirtiliyor.

Geçtiğimiz hafta Çin Merkez Bankası başkan yardımcısı Fan Yifei’ye göre, banka yetkilileri şimdiden kendi kripto paralarını çıkarmak için derin araştırmalara girdi bile.

Kripto paralar ile alakalı düzenlemelerin artacağı sinyalini veren Yifei, sözlerini şöyle devam ettirdi:

”İlk olarak merkez bankası olarak çıkaracağımız kripto para ile alakalı çalışmaları ve reklam faaliyetlerini daha da yoğunlaştıracağız. Ardından da konu ile ilgili araştırmalı sıklaştıracağız ve bankamızın vizyonunu ortaya koymak için çabalayacağız.”

Çin Merkez Bankası Destekli Kripto Para ve Bitcoin İle İlişkisi

Son olarak 3 Nisan tarihinde bir açıklama yapan Çin Merkez Bankası finansal araştırma ve geliştirme şefi Sun Guofeng, itibari paranın ekonomideki faiz oranlarına ters etki yaptığını ve merkez bankası destekli bir kripto paranın faiz oranlarına etkilerinin daha olumlu olacağını belirtti.

Zaten geçtiğimiz dönemlerde çıkan birçok haber de, Çin’in kendi kripto parasını oluşturmak için yoğun araştırmalar içine girdiğini bizlere söylemişti ve yine birçok haberde, Çin hükümetinin Blockchain üzerine detaylı araştırmalar yaptığı belirtilmişti. Dijital paranın faiz oranlarını düşürebileceğini söyleyen Guofeng, bankanın araştırma geliştirme işlerini daha da hızlandırması gerektiğini belirterek, şöyle konuşmuştu:

Uzun vadede düşük faiz oranları sebebiyle finansal otoriteler; hem negatif faize ulaşma politikalarını, hem de normal finansal politikaları bir potada eritebilir. Bu merkez bankası destekli kripto para, hükümetimizin negatif faiz oranları hedefine olumlu yardım edeceğinden, bu konu ile ilgili çalışmaların da bir an önce sıkılaşması, herkesin yararına olacaktır.”

Yani, Çin hükümeti halen kripto paralara karşı hayli soğuk davransa da, Blockchain temelli bir merkez bankası destekli kripto para fikri, onlara da cazip geliyor. Bazı spekülasyonlara göre, Bitcoin’e karşı Çin hükümetinin bu denli tavır almasının arkasında da, bu merkez bankası destekli kripto para fikri yatıyor. İddialara göre Çin Merkez  bankası, kripto paralar ile alakalı çeşitli yaptırımları peşi sıra yürürlüğe sokarak Bitcoin’in ülkedeki tekerine çomak sokup; merkez bankası destekli kripto parayı rakipsiz bırakmak istiyor.

Şimdilik Çin Merkez Bankası’nın bu düzenlemelere nasıl devam edeceğine, hangi reformları ekleyeceğine veya nelerin ilk kez karşımıza çıkacağına dair net bir veri, kimsenin elinde yok. Ancak yine de bazı raporlar Çin Merkez Bankası’nın bu düzenlemelerden sonra yurt dışına giden bazı kripto para borsalarını halen incelemeye devam ettiğini de belirtiyor. Ayrıca Çin Merkez Bankası yetkilileri, diğer kripto para borsalarını da yakından takip ediyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment