Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Venezuela: Petro’nun Etkileri “3 ila 6 Ay Sonra” Ortaya Çıkacak

Ülkedeki yerel basına röportaj veren Venezuela Blockchain Rasathanesi’nin genel sekreteri Daniel Pena, Venezuela’nın yeni çıkardığı ve petrol destekli olan Petro’nun, ülkenin kötü giden ekonomisini 3 ila 6 ay arasındaki bir sürede olumlu etkilemeye başlayacağını ve bu süre zarfında Petro’nun olumlu etkilerinin hissedilmeye başlanacağını belirtti.

Röportaj sırasında Petro’nun bir kripto para olduğunu ve bu sebeple engellenemez ve ödemelerinin takip edilemez olduğunu söyleyen Pena, Petro sayesinde ekonomideki aracıların da ortadan kalkacağını düşündüklerini belirtti.

Pena, Petro’nun ülkeye olumlu etkisi olacağını Donald Trump’la da bağdaştırarak; Amerika Birleşik Devletleri başkanının Petro’ya karşı çıkmasının da, bu kripto paranın Venezuela ekonomisine katkı yapacağı tezini doğruladığını belirtti. Hatırlanacağı üzre Donald Trump, Amerikan vatandaşlarının Petro alıp satmasını yasaklamış, bunun üzerine Bitcoin fiyatları da düşmüştü.

Bir ürün almak için ödeme yaparken Petro ya da Bolivar kullanmanın arasında ne fark olduğu yönündeki soruya ise Pena, şöyle cevap verdi:

”Çok büyük fark var. Öncelikle bunun enflasyon üzerine etkisi hayli büyük. Bu dijital bir para olduğu için saklaması daha kolay ve daha fazla fonksiyona sahip. Bu sayede aracılar ortadan kaybolacak. Direkt olarak satın alım gerçekleşecek. Ödeme yaparken beklenilen süre azalacak çünkü Petro’nun alt yapısı, bankacılığa göre daha hızlı.”

Pena, ayrıca alışverişlerde Petro kullanan ticaretçilere vergi indirimi yapılacağını ve bunun da Petro’yu ülke genelinde özendirmek için yapılan hamlelerden biri olduğunu belirtirken, Petro’nun açık ve net  bir şekilde masrafları düşüreceğine inandıklarını da ifade etti.

Geçtiğimiz günlerde Venezuela devlet başkanı Nicolas Maduro bir açıklama yaparak devlet destekli kurumların da Petro kullanımını yaygınlaştırması gerektiğini söylemiş ve Venezuela vatandaşlarının turistik faaliyetler ve petrol gibi gündelik yaşamın parçası olan ihtiyaçlarını Petro kullanarak satın alabileceğini belirtmişti.

Petro’nun mevcudiyetini, Venezuela hükümetinin tepesinde bulunup ülkeye yön veren herkes onaylamıyor. Ülke meclisinde bazı muhalefet önderleri, Petro’nun  bir sahtekarlık olduğunu belirtirken, başkanlık kurumunun sağlık departmanı başkanı Rafael Guzman da, Petro’nun yemek ve ilaç gibi temel şeylere derman olmayacağını; bunun hükümetin para toplaması için yapılan bir şey olduğunu belirtimş ve Petro’ya şu sözlerle karşı çıkmıştı:

”Açıkçası Petro’nun çıkışı, içinde bulunduğumuz krizi daha da derinleştirmekten başka bir işe yaramayacak. Petro, yolsuzluk için hükümetin kullandığı sadece yeni bir araç. Bu krizden sadece  bizlerin parlementoda açıkladığı yolları takip ederek çıkabiliriz.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment