Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ünlü Yatırımcıdan Panik Yapanlara Tavsiye: Bitcoin’e Bir Şey Olmayacak

Hong Kong’da ikamet eden ünlü kripto para girişimcisi Dave Chapman, son 3-4 aylık süreçte piyasaya yeni girip Bitcoin fiyatındaki düşüş ile adeta gözü korkan ve yine piyasada uzun süre bulunmasına rağmen; ilk ciddi düşüşte panik yapan yatırımcılara seslenerek, sakin olmaları gerektiğini belirtti.

Bu tarz yatırımcıların en başta sakin olup Blockchain’in gelecekte hayatımıza neler katacağına dair kokuyu hissetmeleri gerektiğini söyleyen Chapman, Bitcoin’e bir şey olmayacağını belirtti.

Chapman, Bitcoin’deki keskin fiyat düşüşüne sebep olarak yasal zeminde düzenleme çalışmalarını gösterirken, bu durumun Bitcoin’e özgü olmadığını; yeni bir şey olarak karşımıza çıkan her ürünün, böylesi süreçlerden geçtiğini belirtti. Daha önce de bunları yaşadık diyen ünlü yatırımcı, örnek olarak internetin ilk kurulduğu ve Facebook, Twitter gibi sosyal medya sitelerinin ilk çıkışını verdi.

Konuyla ilgili yerel  basına konuşan Chapman, şunları söyledi:

”Herkes durup durup kripto para piyasası kötü diyor fakat yaşanan şey aslında bana gayet  tanıdık geliyor. Her yeni ürün piyasaya çıktığında böyle olur, bunlar yaşanır. O yüzden paniğe mahal yok. Bu yeni bir ürün mü, evet. Büyümeye ve olgunlaşmaya ihtiyacı var mı, evet. Devletler ve otoriteler tarafından yasal olarak düzenlenecek mi, evet.”

Daha önceleri finansal devlerden Credit Suisse, Bear Stearns ve HSBC gibi firmalarda çalışan Chapman, 2008 global krizinin ardından geleneksel sermaye piyasasından sıkıldığını ve inancını yitirdiğini belirterek, 2012’de krizin artçı dalgalarının yaşandığı esnada ”Normal piyasaların nasıl yürüdüğünü görünce hevesim kırıldı’ deyip kripto para sektörüne geçtiğini hatırlatıyor.

2013 yılında ANX adı verilen ve Blockchain odaklı çözümler sunan bir şirket kuran Chapman, ANX pro adında bir de kripto para borsası kurdu. Yine yakın zamanda Octagon Strategy adını verdiği yeni bir borsa açan Chapman şu anda borsa da 7 kripto paranın bulunduğunu ancak 2018 sonunda bu rakamı 50’ye çıkarmak istediğini de sözlerine ekledi.

Bitcoin’in altında yatan Blockchain teknolojisine sıkı sıkıya bağlı olduğunu söyleyen Avustralyalı girişimci, kendini bir teknoloji mültecisi olarak tanımlıyor.

Kimse Kripto Paraları Durduramaz

NBA takımlarından Dallas Mavericks’in sahibi ve teknoloji alanında  bir dev olan Mark Cuban gibi insanlar kripto paraların merkezsiz doğasını beğenmese de, Chapman’a göre bu durum hayli olumlu bir şey.

Chapman, kripto paraların merkezi olmayan yapısını şu cümleler ile açıklıyor:

”Açıkçası beni Bitcoin ve Blockchain’e çeken en önemli şey merkezi olmayan yapısı olması idi. Örneğin şöyle düşünmüştüm: Burada hiçbir otorite yok. Bunu kimse durduramaz. Yani bir merkez bankası durduramaz, bir diktatör durduramaz veya bir aile durduramaz. Bu, muhteşem bir şey.”

Chapman, kripto paralara yatırım yaptığı ilk günlerde o dönemlerde çalıştığı yatırım firmasındaki iş arkadaşlarının kendisine deli gözüyle baktığını itiraf ederken, şu ifadeleri kullanıyor:

”İlk başta yatırım yaptığımı söylediğimde herkes bana salak mısın, dedi. Çok şaşırmışlardı. Çünkü saygı duyulan bir kariyere sahip olan biri olarak, bir anda her şeyi bir kenara atıp garip bir ‘internet parası’ ile oynamaya başlamıştım. Birçok kişi bunu böyle görüyordu. Ancak sonra iş değişti. Eski arkadaşlarımın bazıları halen kripto paraları toptan reddederken, bazıları da kar olursa kaçırmayayım diye piyasaya giriş yaptı.”

Günlük Fiyatlara Bakma Çılgınlığı

Daha önce yaptığı  bir açıklamada 2018 sonu için Bitcoin fiyat beklentisini 100 bin dolar olarak açıklayan Chapman, bu fikrini birçok kişinin benimsemediğini hatta dalga geçtiğini belirtirken, aynı kişilerin daha önce yaptığı Bitcoin 2017 sonunda en az 10 bin dolara çıkar söylemine de aynı reaksiyonu verdiğini belirtti. Nitekim Chapman haklı çıkmış ve Bitcoin 2017 yılının 13 bin dolar ile kapatmıştı.

Chapman, şu ifadeleri kullandı:

”Ağustos 2017’de bana Bitcoin’in fiyatı yıl sonunda ne olur dediklerinde 10 bin dolar üstü olur, demiştim. O zamanlar Bitcoin fiyatı 4 bin dolardı. O an birçok kişi benim bir çılgın olduğumu düşündü, birçok kişi benle dalga geçti ancak sorun yok.”

Birçok Bitcoin yatırımcısının saplantılı bir şekilde günlük fiyatları sürekli olarak takip ettiğini belirten Chapman, Bitcoin fiyatlarının, kendisinin bu sektörde en az ilgisini çeken şey olduğunu belirtti.

Chapman, ”Bitcoin fiyatları bana göre bu piyasadaki en önemsiz şey.” derken, sözlerine şöyle devam etti:

”Benim ilgimi daha çok çeken şey uygulamalar ve bunların finansal güce erişme şansı olmayan insanlar için ne ifade ettiği ve edeceği. Eğer fiyata takılıp kalırsak,  büyük resmi gözden kaçırmış oluruz.”

Chapman ile aynı görüşlere sahip bir başka isim de Tom Lee. Fundstrat’ın kurucusu Lee de, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki vergi alımının son günü olan 17 Nisan’dan sonra, kripto para fiyatlarının artacağını belirtmiş ve Bitcoin üzerindeki satış baskısının hafifleyeceğini düşündüğünü ifade etmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment