Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Coinbase XRP İşlemlerini Neden Durdurduğunu Açıkladı

Kripto para borsası Coinbase, halka açılmadan önce mali durumunu açıkladı. Şirket bu raporunda XRP işlemlerini neden askıya almak zorunda kaldığını anlattı.

ABD’nin en büyük kripto para borsalarından Coinbase, Aralık 2020’de Ripple aleyhinde açılan dava sonrası XRP işlemlerini durdurma kararı aldı. 25 Şubat’ta SEC’ye sunulan mali raporda bu kararın gerekçeleri sıralandı. Şirket ayrıca “Bitcoin ve Ether menkul kıymet sayılsa, ne olur?” sorusunu yanıtladı.

SEC’ye özel olarak kayıt yaptırması gerekiyor

ABD’deki şirketler, “menkul kıymet” olarak görülen bir dijital varlığı listelemek için ya “ulusal menkul kıymet borsası” ya da “alternatif ticaret sistemi” (kısaca ATS) olarak kayıt yaptırmak durumunda.

Bu şartları sağlamayan Coinbase, “broker-dealer” olarak da hizmet sunmadığı için yalnızca bu şekilde tanımlanmayan dijital varlıkları listeleyebiliyor. Şirket; aksi durumda işlemlerini tamamen durdurmak zorunda kalabilir, para cezasına çarptırılabilir ve suç işlemiş sayılabilir. ATS lisansıyla ilgili şu nota yer veriliyor:

“Alternatif ticaret sistemi olarak kayıt yaptırmamız halinde, menkul kıymet ticareti yapabiliriz. Fakat kayıt için yaptığımız başvuru henüz resmen onaylanmadı. … Kayıt süreci için yüklü miktarda masraf yaptık ama buna rağmen, başvurumuzun asla onaylanmaması mümkün.”

Bunun yanında, Coinbase’te işlem yapıp zarar eden traderlar, kendilerine yasa dışı menkul kıymet ticareti yaptırdığı gerekçesiyle şirkete dava açabilir. Buna benzer bir dava, Ripple aleyhinde açıldı.

XRP işlemleri bu yüzden durduruldu

Coinbase, bu cezalardan kaçınmak adına yalnızca “menkul kıymet olmadığına kanaat getirdiği dijital varlıkları” listeliyor. Fakat ülkedeki yasal kararların değişebildiğini belirten Coinbase, buna örnek olarak XRP’yi gösterdi.

Şirketin açıklamalarına göre SEC’nin Aralık 2020’de Ripple aleyhinde açtığı dava, “kripto varlıklar için uygulanan menkul kıymet yasalarının ne kadar karmaşık ve değişken olabileceğinin” bir göstergesi niteliğindeydi. Ripple’a ve Ripple kurucularına karşı açılan dava nedeniyle XRP işlemlerini askıya aldığını ifade eden Coinbase yönetimi, geleceğe ilişkin şu mesajı bıraktı:

“Risk değerlendirme politikalarımız ve prosedürlerimiz; mahkeme kararlarını, gerçekleri ve teknolojik gelişmeleri hesaba katacak şekilde evrilecektir.”

Bitcoin ve Ether menkul kıymet olsa, ne olur?

ABD Menkul Kıymet ve Borsa Komisyonu (SEC), şu ana dek yalnızca iki kripto varlığın açık bir şekilde menkul kıymet olmadığını ifade etti: Bitcoin ve Ethereum. Kripto varlık yasalarının “karmaşık ve değişken” olduğu düşünüldüğünde, bu ikilinin menkul kıymet sayılma ihtimali gözardı edilmemeli.

Bu ihtimalin üstünde duran Coinbase, Bitcoin ve Ether’ın menkul kıymet sayılmasının “kötü sonuçlar doğuracağını” açıkladı. Böyle bir senaryoda; Bitcoin ve Ether ile işlem yapan çoğu platformun yeni bir lisans alması veya özel bir durum sebebiyle muaf sayılması gerekir. Coinbase’e göre bu, o kripto parayla işlem yapmayı zorlaştırır ve likiditesine zarar verir. Şirket, detayları şöyle açıklıyor:

“Bu kripto paraların temelinde yatan ağlar; menkul kıymet ‘aracısı’ olarak regüle edilmeye başlayabilir ve asıl işlevlerini tamamen yitirebilir. Kamuoyunda kötü bir algı oluşabilir ve o kripto para daha az kabul görmeye başlar. O kripto parayla işlem yapmak, o kripto parayı herhangi bir yerde saklamak diğer kripto paralara kıyasla çok daha zor olur.”

Coinbase; halka açılmadan önce hazırladığı raporunda toplamda 43 milyon kayıtlı kullanıcısı olduğunu, platformdaki varlıkların toplam değerinin 90 milyar dolar olduğunu ve 2020 yılında 1.28 milyar dolar gelir elde ettiğini açıkladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!