Coinbase’in Test Ettiği Yüz Tanıma Programı Tartışmaya Yol Açtı
Coinbase, Clearview tarafından geliştirilen yüz tanıma programını test ettiğini açıkladı. Şirket bu açıklamayı yaptıktan sonra birçok kişiden tepki gördü.
Coinbase’in Testleri
New York merkezli Clearview tarafından geliştirilen yüz tanıma programı günümüzde 2 binden fazla kuruluş tarafından kullanılıyor. Bazı üniversiteler, kamu kuruluşları ve Walmart gibi şirketler bu programı aktif olarak kullanıyorlar.
Görünüşe göre Clearview’un programını kullanan isimler arasında Coinbase de yer alıyor. Bir Coinbase yetkilisinin açıklamalarına göre şirket bu programı aktif olarak kullanmasa da bir süreliğine test etti. Şirketin hedefi bu programın:
“olası dolandırıcılık vakalarını soruşturmak, şirket çalışanlarını ve ofislerini korumak amacıyla kullanılıp kullanılamayacağını” görmekti.
İşe Yarıyor
Kripto para takipçileri bu açıklamaların ardından Coinbase’e tepki göstermeye başladılar. Bunun sebebi ise Clearview tarafından geliştirilen bu yüz tanıma programının epey tartışmalı bir program olması.
Clearview’un geliştirdiği yüz tanıma programının görünürde oldukça basit ama aslında oldukça karmaşık bir işleyişi var. Birinin fotoğrafını alıp programa yüklüyorsunuz ve program size fotoğraftaki bu kişinin kamuya açık diğer fotoğrafını gösteriyor. Ayrıca bu fotoğrafların hangi platformlarda yayınlandığını da görebiliyorsunuz.
Clearview tarafından paylaşılan bilgilere göre sadece geçtiğimiz yıl içerisinde 600’den fazla kamu kuruluşu bu programı kullandı. Bu kuruluşlar, söz konusu programın hırsızları, cinsel tacizcileri, katilleri vs. yakalamak için kullanıldığını iddia ediyorlar.
Aslında kamu kuruluşlarının ve kolluk kuvvetlerinin bu programı kullanıyor olmaları pek şaşırtıcı değil. Çünkü şu ana dek yapılan testler bu programın oldukça kullanışlı olabileceğini gösteriyor.
Indiana Emniyet Müdürlüğü geçtiğimiz yıl Clearview tarafından geliştirilen bu programı test etmeye başladı. Bu dönemde Indiana’daki iki vatandaş bir kavgaya karıştı ve şahıslardan biri diğerine ateş etti. Bu sırada olaya tanıklık eden bir vatandaş olayı kameraya aldı. Polis, bu görüntüleri kullanarak ateş eden şahsın yüzünü tespit etmeyi başardı.
Polisin bu noktadan sonra yapması gereken şey çok basitti: Kameraya takılan bu görüntüyü Clearview’a aktarmak. Indiana Polis Müdürlüğü, bu sayede ilgili kişinin kimliğini 20 dakika içerisinde tespit etti. Indiana Emniyet Müdürlüğü amirlerinden Chuck Cohen’in açıklamalarına göre eğer Clearview’un programı olmasaydı bu şahıs hiç yakalanmayabilirdi.
Başka Amaçlarla Kullanılabilir
Özellikle ABD’deki kolluk kuvvetleri bu programdan faydalanıyorlar faydalanmasına ancak durum yalnızca bundan ibaret değil. New York Times’ın haberine göre ise Clearview tarafından geliştirilen bu programla ilgili ciddi endişeler var. Santa Clara Üniversitesi’nden Eric Goldman, bu program hakkında şunları dile getiriyor:
Bu program çok basit bir şekilde bir silah olarak kullanılabilir. Bir kamu çalışanının bu programı kullanarak birini takip etmeye (stalk) çalıştığını düşünün. Ya da bir dış gücün bu programı kullanıp vatandaşlarımız hakkında bilgi topladığını, onlara şantaj yaptığını düşünün.
Clearview ile ilgili endişe verici tek şey bu programın nasıl kullanılabileceği değil. Çünkü bu programın veritabanıyla ilgili de ciddi soru işaretleri var. Şirket hakkında öne sürülen iddialara göre bu programın etkili bir şekilde işleyebilmesi için Facebook ve YouTube gibi platformlardan 3 milyardan fazla görsel toplandı. İşin tartışmalı olan kısmı, bu görsellerin insanların rızası olmadan toplanmış ve kullanılmış olması.
Kripto Para Dünyasından Tepki
Kripto paralar günümüzde bireysel gizlilik, veri gizliliği, bireysel özgürlük, anonimlik gibi ilkelere dayanıyorlar. Kripto para dünyasındaki birçok isim bu ve bunun gibi ilkelere büyük önem veriyor.
Sektörün en büyük şirketlerinden biri olan Coinbase’in bu kadar tartışmalı bir yüz tanıma programını kullanmış olması tahmin edilebileceği üzere birçok kişiden tepki görüyor. Çünkü bu program yukarıda bahsettiğimiz ilkelerin büyük bir kısmını çiğniyor.
Coinbase şu anda bu programın düzenli bir şekilde kullanılmadığını belirtiyor. Şirketin Clearview hakkındaki politikası zaman içerisinde değişecek mi, yapılan testler sonrasında bu program kullanılmaya başlayacak mı göreceğiz.