Site icon Koin Bülteni

Coinbase’in Facebook Üzerindeki Kripto Reklamı Tekrar Sahnelerde – Facebook ve Coinbase Dedikoduları Doğru Mu?

coinbase-altcoin-bal-ren

Coinbase CEO’su bugün yaptığı bir açıklamada, platformun tekrardan Facebook üzerinde reklam verme onayına kavuştuğunu açıkladı.

Facebook Kripto İle İlgili Reklam Yasağını Bitirdi

Geçtiğimiz sene piyasa artışa geçtikçe, kripto paralar ile ilgili reklamlar da aynı şekilde arttı. Yüzlerce olmasa bile en azından onlarca kripto para firması, kendi ürünlerini bulabildikleri herhangi bir sosyal medya platformu üzerinden tanıtıyordu. Ancak bir süre sonra, iyi firmaların yanı sıra kötü firmaların da olduğu ve bunların Facebook veya Twitter gibi sosyal platformlar üzerinden saf kullanıcıları kandırdığı ortaya çıktı.

Bunun sonucunda Google, Twitter ve Facbook gibi firmalar özellikle şüpheli yatırım fırsatı reklamı yapan kripto ile ilgili tanıtımları yasaklama kararı aldı. Ancak 26 Haziran tarihinde Facebook neredeyse 6 aydan sonra, kripto para birimleri ile ilgili reklam yasağını bir bakıma değiştireceğini ve bunun bir kısmını kaldıracağını duyurdu.

Yapılan duyuruda şirket, ”bazı reklamların çalışmaya devam ederken aynı zamanda bunların güvenliği olduğundan emin olabilmek” adına ”son bir kaç ay içerisinde” kripto para birimleri ile ilgili hayata geçirdiği tamamen yasaklama politikasını ”inceltebilmenin’ yollarını araştırmakta olduğunu ifade etmişti.

Bu konu hakkında yeni güncellenen hizmet politikasına göre, kripto para ürünleri ve hizmetleri tanıtımı yapmak isteyen reklamcıların, Facebook’un seçilme niteliklerine uygun olup olmadığına karar vermesini sağlayacak bir başvuruda bulunması gerekiyor. Başvuranların ”herhangi bir borsa üzerinde işlem görüp görmedikleri ve kendi hizmetleri üzerine alakalı kamusal arka plan bilgilerini bildirip, elde ettikleri herhangi bir lisansı” ibraz etmesi ve başvuruya eklemesi gerekiyor.

Bu şekilde güncellenen ve kalkan yasak sayesinde, Facebook sadece güvenilir ve onaylı firmaların reklam kampanyası yürütebilmesini bir bakıma garanti altına almış oldu. Yeni güncelleme sayesinde reklamcıların Facebook’a ilgili lisansı ibraz etmesi ve buna ek olarak ilgili ürünün alt yapısını da tam teşekküllü olarak anlatması gerekmekte. Örneğin, bir ICO tanıtımı yapmak isteniyorsa, ICO ile ilgili her bilginin kurallara uygun şekilde verilmesi gerekmekte. Bu sayede Facebook üzerinde saf kullanıcıları kandırmaya yönelik hiçbir reklam olmaması sağlanacak.

Ancak Facebook’un dijital opsiyon veya ICO içeren reklamları kaldırmadığını belirtmekte fayda var. Firma bunun sebebini potansiyel müşteri koruma riski olarak ifade etmekte.

Çarşamba günü Coinbase CEO’su ve kurucu ortağı Brian Armstrong, Coinbase’in sonunda kendi reklamını yapmak için gerekli izinleri aldığını belirtmişti. Brian bu sevincini Twitter üzerinden paylaştı:

”Facebook kripto ile ilgili reklamları bu yılın başında yasakladı. Artık temize çıktığımızı ve daha fazla insana açık bir finansal sistemi tanıtmaya geri döndüğümüzü bildirmekten gurur duyuyorum.”

Coinbase bu konuda Facebook’tan onay alan ilk platform oldu. Bunun gerçekleşmesinde, Coinbase’in dünyadaki en çok tanınan kripto para platformlarından birisi olmasının etkisi yadsınamayacak bir gerçek.

Bir çok kişi Coinbase’in bu fırsatı bir avantaj olarak kullanıp, içerisinde kendinden çokça söz ettiren Coinbase Pro borsası, Coinbase Endeks Fonu ve sadece kurumsal firmalara özel olan Coinbase Custody platformu da olmak üzere sağlam bir ürün tanıtım kampanyası yapmasını bekliyor. Coinbase Pro 19 Haziran tarihinde GDAX’ın yerine tanıtılmıştı.

Coinbase PRO mevcut GDAX ticari motoru üzerine kurulu yeni bir arayüz. Coinbase’in açıklamalarına göre Coinbase Pro güncellemesi aktif kripto tacirleri göz önünde bulundurularak yapılmış. Coinbase Pro, kullanıcıların güvenli, programatik ticaret botları geliştirmesine olanak veren Endüstri lideri API’yi görücüye çıkartıyor. Güncelleme buna ek olarak FDIC (ABD’nin TMSF’ye eşdeğer bir kurumu) sigortası sayesinde ABD doları için de sigorta koruması sağlıyor. Bu koruma oranı müşteri başına 250.000 dolar seviyesine kadar çıkabilmekte.

3 Temmuz tarihinde tanıtılan ve hizmete açılan Coinbase Custody ise adeta herkesin dilinde. Ürün özellikle kurumsal yatırımcıyı piyasaya çekmesi yönünden çok fazla beklenti yarattı.

Coinbase’den yapılan açıklamada bu yeni ürünün çok ciddi güvenlik ölçütleri barındırdığı ifade edilirken yasal süreçlerinin tamamlanmasının ardından şirketin çok daha fazla özelliği sisteme ekleyip esnekliği ve opsiyonları arttırmayı amaçladığı da belirtildi.

Facebook ve Coinbase Dedikoduları

Facebook’un reklam konusunda ilk izin verdiği kurumun Coinbase olması, geçtiğimiz ay gündeme gelen bazı dedikoduları tekrar hatırlattı. 28 Haziran tarihinde sizlerle paylaştığımız bir haberde, Facebook’un bu reklam yasağını değiştirmesinin altında yatan sebeplerden birisinin, firmanın kendine yakın bulduğu şirketlerin reklamını yapmasını sağlamak olabileceğini aktarmıştık.

Buna ek olarak, The Independent, Facebook’un, Coinbase’i satın almaya niyetlenmiş olabileceğini belirtip kafaları iyice karıştırmıştı. Daha önce Facebook’un Coinbase’i satın alma niyetinde olduğu dedikoduları The Economist tarafından da gündeme getirilmişti.

Teknoloji girişimcisi Oliver Isaacs, The Independent’a verdiği demeçte şunları ifade etti:

”Facebook’un Coinbase’i satın almaya yönelik bir girişimde bulunması beni şaşırtmaz. Brian Armstrong (Coinbase CEO’su) ve Coinbase ekibinin bunu kabul edip etmeyeceği ise başka bir soru.”

Coinbase olası bir satın alma hakkında herhangi bir yorumda bulunmadı ancak Brian Armstrong, daha önce şirketinin kripto para kabulünün bir milyar insana ulaşması yönündeki arzusundan bahsetmişti.

Mart ayında Coinbase için yaptığı bir tanıtım videosunda şunu ifade etmişti:

”Şu an belki de 10 milyon müşteriye hizmet veriyoruz. Bu sayının dünya çapında günlük olarak kripto para kullanan bir milyar insana çıkmasını istiyoruz.”

Facebook’un 2 milyardan fazla kullanıcısı var ve bu durum Facebook’un tanıttığı sıradan bir kripto para biriminin bile, dünya üzerinde yer alan herhangi bir itibari para biriminden çok daha fazla bir erişime sahip olabileceği anlamına geliyor.

Bakalım ilerleyen günlerde bu komplo teorileri doğru çıkacak mı?

Exit mobile version