Devrim Danyal: Twitter Saldırısı Bitcoin’e Zarar Vermeyecek
Yerli blockchain kuruluşlarından BlockchainIST Center geçtiğimiz günlerde Devrim Danyal ile birlikte ortak bir yayın düzenledi.
Yerli blockchain camiasının sevilen isimlerinden biri olan ve verdiği eğitimlerle tanınan Devrim Danyal, BlockchainIST Center ekibinden Alp Işık ve Dr. Bora Erdamar ile bir araya geldi. Kripto Ekonomi’nin 12.yayınına konuk olarak gelen Devrim Danyal yayın sırasında global ve yerel blockchain camiasındaki gelişmeleri yorumladı.
Yayına damgasını vuran konu ise tahmin edilebileceği üzere geçen hafta yaşanan Twitter olayı oldu. Twitter’ın yönetici paneline sızan ve aralarında Barack Obama, Joe Biden gibi isimlerin de bulunduğu birçok ismin hesabını ele geçiren Bitcoin hırsızları bu saldırı sonucunda 100 bin dolardan fazla para kazandılar.
Twitter Saldırısına İlişkin
Devrim Danyal program sırasında Twitter olayının tam olarak nasıl geliştiğine, bu saldırıda hangi detayların ön plana çıktığına değindi. Danyal ayrıca bunun Bitcoin’i nasıl etkileyebileceğinden de bahsetti ve bu saldırının Bitcoin’e pek zarar vermeyeceğini söyledi.
“Bunun Bitcoin’e çok fazla zarar vereceğini düşünmüyorum. Bitcoin’in neler atlattığını düşünürsek… Bu olayın ardından bir sürü hukuki şey yaşanacaktır ama olaya kripto para açısından bakıyorsak çok fazla zarar olmayacaktır.”
DeFi Dünyası Konuşuldu
Devrim Danyal’ın konuk olduğu programda Twitter saldırısının yanı sıra dijital merkez bankası paralarından ve merkeziyetsiz borsalardan da konuşuldu. Danyal, Erdamar ve Işık üçlüsü bunun yanı sıra “merkeziyetsiz bir sosyal medya mümkün mü?” sorusunu da masaya yatırdı. Fakat programın ilerleyen kısımlarında çok daha popüler bir olaya değinildi. Bu da DeFi (merkezsiz finans) oldu.
Aave, Uniswap gibi DeFi projeleri geçtiğimiz son birkaç ay içerisinde inanılmaz bir büyüme yaşadılar. DeFi dünyasındaki gelişmeleri sosyal medya hesaplarından da sıkça aktaran Bora Erdamar ve Alp Işık, yayın sırasında Devrim Danyal’ın da görüşlerini aldılar.
DeFi projelerinde kullanılan akıllı kontrat sözleşmelerine, bu projelerin izlediği merkeziyetsizlik ilkesine değinen Devrim Danyal tüm bunları yapmanın aslında ne kadar zor olduğundan da bahsetti. Geleneksel sistemleri değiştirmenin zorluğunu vurgulayan Danyal şu yorumu yaptı:
“(Şimdi biz eski düzeni alıyoruz) ve bunu hiçbir merkezi olmayan, hiçbir yere başvuramayacağını şekilde insanlara açıyoruz. Ve bunları başkalarının geliştirmiş oldukları akıllı sözleşmelere bağlamaya çalışıyoruz. Buradaki en önemli sıkıntılardan birisi bu işi yapabilecek bir yeterliliğe sahip olmak. Bir diğer şey ise; biz şu ana kadar hep belli başlı kurumlara (çatılara) güvendik. Şimdi herkes kendi finans sistemini […] kurgularsa iş iyice denetlenemez hale gelir.”