Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Türkiye Altın Alımında Rusya’yı Solladı

Türkiye geçtiğimiz son birkaç ay içerisinde neredeyse 150 ton alarak bu konuda Rusya’yı sollamış oldu.

Rusya Merkez Bankası birkaç yıldır rezervlerini koruyabilmek için yüklü miktarda altın satın alıyordu. Öyle ki Dünya Altın Konseyi verilerine göre Rusya bu politikası sayesinde 2 bin 300 ton altın aldı ve altın rezervi en büyük beşinci ülke haline geldi. Fakat Rusya Koronavirüs nedeniyle yaşanan gelişmelerin ardından politikasını değiştirme kararı aldı. Bu sırada Türkiye ise altın alımlarını artırarak Rusya’yı solladı.

Neredeyse 150 Ton

Nikkei tarafından paylaşılan bilgilere göre Türkiye bu yılın ocak-mayıs ayları arasında Rusya’dan çok daha fazla altın satın aldı. Rusya Merkez Bankası bu dönem içerisinde altın alımlarında yüzde 60’lık bir kesintiye gitti ve sadece 28 ton altın satın aldı. Morita & Associates adlı bir finansal araştırma firmasının kurucusu olan Takahiro Morita, bu durumu şöyle yorumluyor:

“Öyle görünüyor ki Rusya ham petrol fiyatlarında yaşanan çöküş yüzünden altın alımlarını azaltma kararı aldı.”

Rusya’nın 28 ton altın satın aldığı ocak-mayıs ayları arasında Türkiye toplamda 148 ton altın aldı. Türkiye böylece altın alımını bundan bir yıl öncesine kıyasla neredeyse üç kat artırmış oldu. Türkiye böylece altın alımı konusunda Rusya’yı solladı. Fakat SMBC Nikko Securities yöneticilerinden Kota Hirayama, bunun tam olarak ne kadar doğru bir karar olduğundan emin değil:

“Türkiye’nin şu anda bu kadar fazla altın almak için ekonomisini zorlamasına gerek yok.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment