DeFi Tokenları Bitiyor, CryptoWhale Uyardı
DeFi dünyasının yükselişi ile yield farming için teklifler sunan protokoller gün geçtikçe artmaya başladı. Fakat yield farming modelinde kullanılan bu DeFi tokenları, bir bir çakılmaya başlayınca, DeFi’ya olan güven de sarsıldı.
Merkeziyetsiz finans (Defi) sektörünün yalnızca birkaç ay içinde hızla büyümesi, kripto para dünyasında da büyük ilgi uyandırdı. Oldukça iyi performans sergileyen Aave (LEND), Maker (MKR), Compound (COMP) gibi tokenlardan sonra piyasaya sürülen ve adeta bir balon etkisi ile sönen yeni tokenlar, DeFi‘ın bu şanlı yükselişine leke sürüyor.
Deneyimsiz Kullanıcıdan Faydalanıyorlar
Yatırımcı ve yorumcu CryptoWhale, Twitter hesabından yaptığı açıklama ile yield farming tokenlarının %99’unun dibe vuracağını öne sürdü. CryptoWhale, yeni çıkan yield farming tokenları konusunda diğer yatırımcıları birçok kez uyarmıştı. Yeni çıkan tokenların yaratıcılarının anonim kalmasının ve tokenların %80 – %95’ini kontrol etmesinin bir sebebi olduğunu öne süren CryptoWhale, bu protokollerin piyasa heyecanı ile hareket edecek deneyimsiz kullanıcıları dolandırmayı hedeflediğini savundu.
Dünyanın en önemli kripto para borsalarından Binance’in CEO’su Changpeng Zhao ve başka birçok önemli kişi, kullanıcılara “sürüyü takip etmeyin” imalarıyla uyarılarda bulunmuştu. Fakat, olağanüstü getiriler teklif eden bu protokollerin cazibesi kullanıcıların geri durmasına engel oldu.
DeFi, Yield Farming ile Hızlıca Yükseldi
Yalnızca birkaç ay içinde değerini 4 katından fazla arttıran merkeziyetsiz finans dünyası, yield farming gibi birçok avantajlı uygulama sunuyor. Yatırımcıların, kripto para birikimlerinden aktif olarak kazanç sağlamasına yarayan bir model olan yield farming, DeFi dünyasının bu denli büyümesine de epey katkı sağladı.
DeFi sekötürüne kilitlenen toplam değer Kullanıcıların yield farming yapabilecekleri tokenlara adeta akın etmesinin de büyük etkisi ile eylül ayının başında kendi rekorunu kırarak 9.6 milyar doları gördü. Kripto para dünyasındaki genel düşüşün de etkisi ile bu değer 6 milyar dolara kadar gerilemiş olsa da, DeFi platformlarına kilitlenen toplam değer şu an yaklaşık 8.5 milyar dolar sularında.
Yield Farming Hızla Çıkardığı Gibi İndirebilir de
Yield farming modelinde kullanılmak üzere piyasaya sürülen tokenlar kullanıcılar tarafından oldukça yoğun ilgi ile karşılaştı. Kullanıcılarına geleneksel finans ile karşılaştırıldığında uçuk kazanç oranları sunan bu protokoller, DeFi sektörünün değerini de uçuşa geçirdi.
Fakat bu trend başka girişimler de doğurdu. DeFi piyasası bu kez de yeni yield farming tokenlarının rekor düşüşleri ile anılmaya başlandı. Sushiswap (SUSHI), yearn.finance (YFI), Pizza (PIZZA) gibi yeni DeFi tokenları, piyasa sürüldükleri gibi yüzlerce kat değer kazandılar. Fakat kısa süreli bu ilgi, yaşanan güvenlik açıkları ve tam denetlenmemiş sözleşmeler gibi çeşitli sebeplerle büyük kayıplarla sonuçlandı. Piyasaya sürüldüğü ilk günlerde değerini hızla katlayan bazı tokenlar, sonrasında ise saatler içinde neredeyse %100 değer kaybı yaşadı. Böyle olaylar DeFi’ya olan güveni de oldukça sarstı.