Deniz Özgür: Merkeziyetsizlik Kavramının İçi Boşaltılıyor
Blockchain teknolojisi ve merkeziyetsizlik kavramı, ilk tanıtıldıkları tarihten bu yana ciddi bir kitlesel tanınmaya ulaştılar ve bu durumun hem olumlu hem de olumsuz yönleri mevcut. Özellikle blockchain konusunda birçok firma ve start-up ürünleri için bu terimi kullansa da, aslında gerçek teknolojiden çok düşük bir oranda fayda sağlamakta ve bunu aktif olarak işlemekte.
Deniz Özgür, konu hakkında yayınladığı bir tweet dizisinde Blockchain’in temeli olarak bilinen merkeziyetsizlik kavramına değindi ve bu kavramın ”içinin boşaltıldığını görmenin” kendisini endişelendirdiğini ifade etti.
#Blockchain‘in temeli olarak bilinen merkeziyetsizlik kavramının içinin boşaltıldığını görmek beni endişelendiriyor. Bu konuda @VitalikButerin‘e ait bir açıklamayı sizlerle paylaşmak istiyorum. Bir bahane, bir zorunluluk olmanın ötesinde #merkeziyetsizlik üzerine bir #flood 👉👩💻
— Deniz Özgür (@deniz_zgur) 6 Mayıs 2019
Dağıtıklık ve merkeziyetsizlik kavramlarının farklı olduğunu açıklayan Özgür ilkinde işlemlein tek bir yerde gerçekleşmediğini, ikincisinde ise yönetimde tek bir kontrol merkezinin bulunmadığını dile getirdi. Public blockchain ağlarının gerek mimari gerek yönetimsel açıdan merkeziyetsiz olduğunu ifade eden Özgür, bu ağların mantıksal olarak merkezi olduğunu ve konsensüs veya fikir birliği olarak bilinen mekanizmaların görevinin ise bu mantıksal fikir birliğini sağlamaktan ibaret olduğunu açıkladı.
Merkezi platformlar ve uygulamalar ilk çıktıkları yıllarda özellikle kullanıcı arayüzleri nedeniyle çok fazla tercih edilmeseler de, artık bu durum geliştirilmeye ve değiştirilmeye başlandı.