Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Araştırma: ‘Yırtıcı’ Botlar Merkezsiz Kripto Para Borsalarını Sömürüyorlar

Yeni ortaya atılan bir araştırmaya göre, arbitraj botları birçok merkezsiz kripto para borsasında (DEX) yer alan ”zayıf noktaları” kendi çıkarına kullanmakta ve platformları adeta sömürmekte.

Homeland Security News Wire tarafından Cornell Tech‘in yaptığı bir araştırmaya referans verilerek yayınlanan haberde, merkezsiz kripto para platformlarının, günlük alım satım yapan kişilerden kazanç elde etmek isteyen ”yırtıcı kullanıcılar” tarafından kullanıldığı vurgulanmakta. İddiaya göre arbitraj botları ve botların sahipleri bu yolla bir yıl içerisinde milyonlarca belki de milyarlarca kripto para hortumlamakta.

Bazı durumlarda belirli işlemleri hızlandırmak için yüksek işlem ücretleri ödenmekte ki bu durum araştırmada yer alan verilere göre bütün blockchain ağı için bir tehdit oluşturmakta. Finansal piyasalar ve Wall Street içerisinde high frequency trading veya yüksek frekanslı işlemler olarak bilinen olayın benzerini yapan arbitraj botları, yüksek işlem ücretleri ödeyerek ağ gecikmesini kendi lehlerine kullanmakta ve DEX kullanıcılarından ciddi bir kazanç elde etmekte.

Araştırmacılar adı belirtilmeyen merkezsiz kripto para borsalarını tamı tamına 18 ay boyunca takip ettiklerini ve söz konusu botların bu zaman sınırlarını bilerek kendi lehlerine kullandıklarını ifade ettiler. Botlar sadece merkezsiz kripto para borsalarında değil, son dönemlerde merkezi kripto para borsalarında işlem yapan birçok kullanıcının da eleştirilerinin odak noktasına oturmuş durumda.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment