Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dikkat! 17 Kripto Platformu Hakkında Dolandırıcılık Uyarısı: Siz de Kullanmış Olabilirsiniz

Kaliforniya Mali Koruma ve İnovasyon Departmanı (DFPI) uzun bir aradan sonra ilk kez aynı anda 17 farklı kripto para platformu hakkında potansiyel dolandırıcılık uyarısında bulundu.

Kaliforniya regülatörü DFPI, 27-28 Aralık tarihlerinde resmi web sitesi üzerinden 17 farklı kripto para şirketi hakkında potansiyel dolandırıcılık uyarısı yayınladı. Uzmanlar, DFPI’nın uzun zaman sonra peş peşe bu kadar uyarı yayınlamasını yıl sonuna doğru dolandırıcılık faaliyetlerinin artış göstermiş olabileceğine yordu.

DFPI’nın hakkında uyarı yayınladığı şirketler arasında sırasıyla RB Hood, Reliable Option Trade, Rui Win Capital Grup, SIMEX, Sun Bit Proa, Thoe Digital Exchange, TeleTrade Options, Tony Alin Trading Firm, Hekamenltd, Tosal Markets, Trade 1960, Yong Ying Global Investment Company Limited, Unison Fx Limited, UniSwap LLC, VoyanX.com, eth-Wintermute.net ve ZC Exchange yer aldı.

Yapılan uyarılar arasında, kullanıcıyı yanıltmaya yöneltecek reklamlar, ibareler ve hatalı uyarıların yanı sıra kurbanlarını romantik yöntemlerle dolandırmaya çalışan kuruluşlar hakkında da yapılan uyarılar yer aldı. Uyarıların spesifik bir çeşit dolandırıcılık yöntemi üzerinde yoğunlaşması dikkat çekti.

Pig-Butchering Scam veya domuz kesme yöntemi olarak bilinen ve ülkemizde de son zamanlarda sıkça karşılaşılan bu dolandırıcılık yönteminde, dolandırıcı kurban ile tanışarak onun samimiyetini ve arkadaşlığını kazanana dek iletişimi sürdürür. Daha sonrasında ise kurbana önemli bir yatırım fırsatı keşfettiğini söyleyerek onu taklit aracı kurum sitelerine yönlendirir. Kurban, taklit siteye para yatırdıktan sonra para çekmek için ekstra bir miktar daha yatırmak durumunda kalır. Yüksek karlarla gözü boyanan kurban şüphelenmeden ikinci yatırımı da yaptıktan sonra iletişim kesilir. İlgili siteler bu örneklerdeki gibi “eth-Wintermute.net, UniSwap LLC ve RB Hood” tanınmış aracı kurumlara ve platformlara oldukça benzer isimler almaya dikkat eder.

DFPI’ın açıklamalarına göre dolandırıcılar birçok kişiden benzer yöntemlerle toplamda 1,2 milyon dolara kadar varlığı zimmetlerine geçirdi. Kurum, tüketicileri ve yatırımcıları finansal hizmetler sunan teklifleri değerlendirmeden önce dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!